Economia

El Centre d'Interpretació dels Secans de Mas de Melons s'inaugurarà el 2016

El Departament d'Agricultura s'ha reunit amb el Grup Leader Terres de Ponent per cercar possibles vies de dinamització econòmica d'aquest espai natural

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació preveu inaugurar durant el primer semestre del 2016 el Centre d'Interpretació dels Secans, situat al Mas de Melons, Castelldans (Garrigues) i que ha d'esdevenir una important eina de divulgació de l'entorn, una de les zones més importants per a la conservació dels ocells estèpics.

El Departament d'Agricultura continua treballant en l'àmbit del regadiu Segarra-Garrigues perquè sigui un projecte sostenible ambientalment, econòmicament i socialment. Per tanta, en compliment de la declaració d'impacte ambiental del projecte de regadiu i de la concentració parcel·lària del sistema Segarra-Garrigues de l'any 2010, el Departament, ja des del 2011, ha anat aprovant i executant diversos projectes que inclouen actuacions encaminades a corregir i compensar l'impacte ambiental d'aquest nou regadiu.

I per tal de donar continuïtat a aquest propòsit, al juliol passat Agricultura va aprovar el projecte de mesures correctores i compensatòries per a la campanya 2015-2016, que inclou diverses actuacions, una de les quals és la gestió d'espais per a la recuperació dels hàbitats, incloent-hi la gestió de finques de massa comuna –tant dins la zona de Xarxa Natura 2000 com dins l'àrea de dispersió juvenil de l'àguila cuabarrada.

Dins d'aquestes mesures a fi i efecte de corregir i compensar l'impacte ambiental, destaca l'adquisició, el 2004, de la finca de Mas de Melons, de 1.340 hectàrees. Aquesta finca coincideix, en gran mesura, amb la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, que és dins l'espai Secans de Mas de Melons-Alfés i forma part de les zones que es van designar per protegir les espècies d'aus estèpiques, les ZEPA, de la plana de Lleida.

Actualment la gestió d'aquesta finca se centra plenament en la conservació i millora dels hàbitats estèpics i de les espècies d'aus associades a aquests hàbitats. Aquest manteniment d'hàbitats implica disposar d'una alta proporció de guarets a la finca i del manteniment d'un mosaic de conreus i petites zones forestals, així com la pastura amb ramaderia ovina extensiva. A més, l'espai natural de Mas de Melons té molt de potencial tant pel que fa a l'educació ambiental associada a les zones de secans, com pel punt de dinamització del territori associat als itineraris ornitològics. Per aquest motiu, això pot contribuir a la creació d'activitat econòmica a la zona.

En aquest sentit, la directora general de Desenvolupament Rural, Esther Peña, aquest matí s'ha reunit amb el Grup Leader Terres de Ponent per tal de cercar possibles vies de dinamització econòmica del territori associades a l'espai natural de Mas de Melons, ja que consideren fer-hi activitats que siguin compatibles amb la seva conservació. A la reunió també hi han assistit representants del Consell Comarcal de les Garrigues i de l'Ajuntament de Castelldans.

Itineraris senyalitzats

Peña ha defensat: “Els secans són els grans desconeguts dins dels espais naturals de Catalunya i cal destinar esforços per donar-los a conèixer.” En la finca de Mas de Melons, hi han impulsat diversos itineraris senyalitzats que permeten gaudir de l'espai, descobrir in situ els ocells, les flors, l'agricultura, i descobrir el paisatge canviant característic d'aquest espai.

A més, també hi ha restes etnològiques –pous, murs i cabanes– i arqueològiques integrades en la ruta que permetran interpretar l'espai des d'un punt de vista històric i cultural.

Espai de transició

Secans de Mas de Melons-Alfés és un espai protegit que té una superfície de 7.616 hectàrees i està situat entre les comarques de les Garrigues i el Segrià. Així doncs, en aquests verals hi trobem un espai de transició entre el riu Segre i els seus afluents amb l'interior continental i elevat de la plataforma garriguenca.

En aquest espai, predomina el cultiu de secà, i tot i que el cereal és el conreu predominant, també hi ha producció d'ametllers i oliveres.

Les espècies predominants d'au són la ganga, el gaig blau, la terrerola vulgar, la trenca, la calàndria, l'alosa becuda i el xoriguer petit. A més, és l'indret d'una de les poblacions més importants de torlit i mascles de sisó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.