Economia

La DO Empordà triplica les seves vendes en deu anys

El canvi del model productiu ha permès a la DO guanyar reconeixement i doblar les exportacions

El nombre de cellers adscrits a la DO s'ha doblat, però ara es fan produccions més petites

Els cellers opten per un control més gran de les vinyes

L'impuls constant de les produccions més petites i de qualitat, el pes més gran de les varietats autòctones, la introducció als cellers de grans professionals i el convenciment que, a l'Empordà, també s'hi podien elaborar vins de gran qualitat està donant els seus fruits. La prova n'és el resultat de l'informe que ha elaborat la DO Empordà i que va fer conèixer ahir a Barcelona en el decurs d'un tast de vins que es va fer als professionals del sector del vi. Aquest informe constata que en deu anys “el canvi de model productiu ha permès a la denominació d'origen Empordà guanyar reconeixement de la qualitat dels seus vins i triplicar entre el 2005 i el 2015 les seves vendes”, malgrat la crisi econòmica i el descens mundial del consum de vi. Del 2005 al 2015, les vendes han passat d'1,7 milions a 5,4 milions d'ampolles.

Les exportacions tampoc han parat de créixer en aquesta dècada i s'han doblat, i han passat dels 3.638 als 6.617 hectolitres. L'any 2005, els vins amb denominació d'origen Empordà s'exportaven a un total de 27 estats, mentre que en l'actualitat ja en són 43 els estats que s'inclinen pels vins de la denominació gironina.

Segons el treball, en aquests deu anys la superfície de vinyes a la DO Empordà pràcticament no ha variat i s'ha mantingut al voltant d'unes 2.000 hectàrees. I si la superfície és pràcticament la mateixa, la producció també s'ha mantingut amb una mitjana de 60.000 hectolitres anuals.

En canvi, els cellers adscrits al consell regulador s'han doblat en aquests deu anys, i han passat dels 25 que eren el 2005 als 50 que actualment són per de la denominació d'origen empordanesa. “Aplicant un nou model productiu, els cellers han optat per produccions més petites que permeten un bon manejament dels cellers i un control més gran a les vinyes”, expliquen els responsables de la DO, que asseguren que també s'ha incorporat una nova generació de viticultors i enòlegs amb bona formació i capacitació.

Malgrat que la producció del raïm s'ha mantingut aquests darrers anys, la reducció del pes de vi de taula i del vi a doll a favor del vi de qualitat embotellat amb la denominació d'origen Empordà ha provocat també que la comercialització dels vins de la denominació empordanesa hagi crescut notablement.

“Aquesta tendència d'afavorir la qualitat davant la quantitat ha anat acompanyada d'un clar impuls de les varietats autòctones de l'Empordà”, mantenen els responsables de la DO. En els darrers cinc anys, per exemple, un 73 per cent de les vinyes plantades en terres gironines són de varietats autòctones, principalment de garnatxa blanca i negra.

A més, la denominació gironina disposa d'un gran percentatge de vinyes velles, amb un 20% dels ceps amb més de 50 anys i prop d'un 40% de més de 30 anys. El rendiment mitjà de producció és molt reduït, de 4.500 kg/ha, “a causa de l'edat de les vinyes, però fonamentalment del manejament en la recerca de la qualitat”.

Reconeixements

Totes millores han contribuït que els vins de la DO cada dia tinguin més reconeixements i que s'hagin situat entre els millors en les principals guies de referència. “L'any 2008, per exemple, només un vi de la DO Empordà entrava a la selectiva llista de vins excel·lents de la guia Parker. Avui dia una vintena dels vins de la denominació d'origen Empordà han obtingut aquesta nota”, expliquen des de la DO.

Un altre exemple del major grau de reconeixement de la DO Empordà és que a la Guia Peñín 2005 una vintena de vins empordanesos van assolir la categoria d'excel·lents o de molt bons, mentre que a la darrera edició ja eren més de 200 vins amb aquestes avaluacions. En aquesta prestigiosa llista del reconegut crític Robert Parker, la DO Empordà és la quarta denominació catalana amb nombre de vins referenciats, només superada per les denominacions d'origen Priorat, Penedès i Montsant.

I per posar un altre exemple, en la darrera edició dels premis Vinari dels vins catalans, a Vilafranca del Penedès aquest mes d'octubre, la DO Empordà ha estat la denominació de Catalunya amb un nombre més gran de vins finalistes en els guardons en les categories de vins tranquils –negres, blancs, rosats i dolços–. En total, en els premis Vinari la DO Empordà ha aconseguit disset de les setanta-set medalles concedides, pràcticament una quarta part del total.

LES XIFRES

5,4
milions d'ampolles
es preveuen vendre enguany, contra les 1,7 milions d'ampolles venudes el 2005.
6.617
hectolitres
de vi es preveuen exportar aquest any. Deu anys abans van ser just la meitat.
43
països
compren vins de la DO Empordà. L'any 2005 els vins gironins només arribaven a 27 estats.
Varietats

La principal varietat de la DO Empordà és la garnatxa

La garnatxa és la principal varietat plantada entre el 2008 i el 2013 a la demarcació de Girona. En aquests anys, de garnatxa negra se'n van plantar 23,22 hectàrees, i de blanca, 16,60. El moscatell és la tercera varietat amb més importància de la DO Empordà, amb 10,83 hectàrees, i la segueix el sauvingnon blanc, amb 8,23 hectarees. I a partir d'aquí les varietats plantades a l'Empordà ja tenen menys pes, malgrat que són importants per a l'elaboració dels vins de la DO Empordà con és el cas del Macabeu, el Syrah, el Merlot, el cabernet sauvignon i el Subirat Parent.

Actualment, segons les dades facilitades per la denominació gironina, dels 50 cellers que pertanyen a la DO, 46 cellers s'han inscrit com a elaboradors i 47 tenen el permís per embotellar. Hi ha inscrits 332 viticultors, que tenen una superfície de vinya inscrita de 1.776 hectàrees.

La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els negres són de qualitat elevada amb cos, ben constituïts i harmònics. Els blancs són frescos i saborosos. Una singularitat de la zona és la garnatxa de l'Empordà.

Vins ecològics

Els cellers cada vegada opten més pels vins ecològics

Aquesta gran aposta que fan els cellers per la qualitat dels seus vins i la professionalitat de la nova generació de viticultors i enòlegs que s'han incorporat aquests darrers anys als cellers ha fet que anessin més enllà en l'elaboració dels vins. És per això que cada vegada hi ha més cellers de la demarcació gironina que s'atreveixen a elaborar vins ecològics, i els que encara no han començat ja tenen previst fer-ho els anys vinents.

De fet, aquest estiu ja s'han organitzat jornades gastronòmiques en algunes localitats gironines i s'hi donava la possibilitat de tastar vins ecològics i naturals de l'Empordà de cellers d'Agullana, Sant Climent Sescebes i de la Selva de Mar, entre altres llocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.