Economia

Emprenedors

Tocats pels barrets

Una mataronina crea Les Catherinettes i triomfa dissenyant tocats i barrets originals i sofisticats

Amb la crisi, canvia la professió d'arquitecte i aprèn el nou ofici

Les Catherinettes és el nom que reben les noies franceses que, seguint la tradició, surten el dia de Santa Caterina, patrona dels barretinaires i modistes, a passejar amb un barret verd i groc que deixa clar i a la vista de tots que un cop complerts els 25 anys continuen solteres. El costum, que arrela amb força a l'edat mitjana, es manté a dia d'avui amb moltes poblacions de França, on s'organitzen desfilades de moda en què es llueixen aquests dissenys sofisticats.

Coincidint amb la diada de Santa Caterina, el 25 de novembre, Gemma Galdón va obrir fa dos anys el seu negoci i li va posar l'encertat nom de Les Catherinettes, per vendre els tocats i barrets que tenia ganes de fer. Va ser arran de la crisi que va deixar el món de l'arquitectura i va provar sort amb un curs de patronista que feien a l'Ajuntament de Mataró. “Em vaig fer un barret per anar a un casament i des de llavors no vaig parar de rebre encàrrecs”, explica satisfeta. Es va engrescar i va decidir tirar endavant per orientar el negoci amb el suport del Consell Comarcal. No va trigar a marxar a Madrid per aprendre les tècniques de l'ofici i treballar el cuiro al costat d'una de les reconegudes dissenyadores de barrets, Biliana Borisova. Nascuda a Alacant, assegura que sempre ha tingut molt presents els barrets, ja que allà hi ha el costum de portar-ne, sobretot a l'estiu.

Fins fa poc no ha posat el rètol de Les Catherinettes al local que li serveix de taller i botiga, al barri de Gràcia. “S'havia de pintar a mà i artesanalment, com el procés del barret”, defensa. La clientela, però, ja sap on trobar-la i n'hi ha que hi vénen de l'estranger. Clientes angleses li han vingut a comprar els dissenys per anar a la cursa de cavalls Royal Ascot, que s'ha convertit en un aparador dels barrets creatius que porten les convidades.

Galdón es passa moltes hores al taller provant els materials a les formes i cosint les teles delicades que donaran el toc de distinció als encàrrecs personalitzats. “A tothom li afavoreix, portar barrets, perquè estilitza la figura”, assegura. Aquestes creacions originals i elegants no es repeteixen, però té alguns models de feltre, pell de llebre o llana, que es fa produir a un fabricant de l'Argentina. Això li assegura una bona qualitat a uns preus més ajustats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia