Economia

“La conselleria pren decisions a cop de diari”

La DO Garrigues recorda al conseller Jordi Ciuraneta que, fins ara, l'ampliació tenia el suport d'Agricultura

UP avisa: “No farem marxa enrere. Es pretén el conreu intensiu industrial”

El consell regulador de la DO Garrigues va sortir ahir, en bloc, a defensar el projecte d'ampliació de la denominació oleícola. El projecte duplicaria la zona geogràfica de la DO fins a 330.000 hectàrees i a comarques on actualment el conreu d'olivera és residual. Unió de Pagesos ha qualificat de “disbarat” l'ampliació d'una DO que pateix de baixos preus i ven encara la major part de la producció a l'engròs. Davant la polèmica, diumenge passat el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, va posar el fre al projecte, tot reclamant consens al sector abans de tirar-lo endavant. En declaracions a l'ACN, Ciuraneta va defensar “fer una DO forta per poder plantejar cap tipus d'expansió”: “Les DO han d'aportar valor al territori on han estat creades. Crec que encara hi ha molta feina dins la zona geogràfica que ara ocupa.”

Joan Segura, president del consell regulador, li va respondre ahir: “La mateixa conselleria va donar el vistiplau al projecte. El consens s'havia de buscar abans i no prendre decisions a cop de diari.” Segura remarca: “Altres DO, com Costers del Segre o Siurana, tenen zones que van més enllà d'una sola comarca. És cert que en algunes zones hi ha poques oliveres, però les que produeixen han de tenir dret a estar dins la DO.” En referència a les dures crítiques d'UP, “les cooperatives que formen part de la DO són les que paguen i tenen dret a decidir”.

Per la seva banda, en declaracions a aquest diari, el responsable de l'Oli d'Unió de Pagesos afirma: “Abans d'ampliar, s'hauria de buscar la reincorporació de municipis i empreses que, per disconformitat amb els plantejaments de la DO, van marxar. La meitat de les 33.000 ha inscrites no treballen amb el segell DO Garrigues”, explica Miquel Blanch. A més, considera que l'expansió respon a “interessos lligats no als pagesos, sinó a l'extensió del conreu cap a la plana, on l'orografia permet el conreu industrial intensiu, donant per fet la desaparició de l'oliverar tradicional”. Segons ell, “la producció intensiva és incompatible amb la qualitat de la DO: l'oliva no aguanta, sense defectes, les seixanta hores per entrar a molí”. Blanch avisa: “No farem marxa enrere.”

Asaja: “Es mira massa prim”

El president d'Aeall-Asaja, Pere Roqué, ha avançat a aquest diari que no presentaran al·legacions al projecte. “És una sortida a les explotacions que volen formar part de la DO i dóna més eines comercials a qui ja produeix.” El projecte preveu permetre l'etiquetatge d'oli verge amb el segell de la DO, ara sols reservat al de màxima qualitat, el verge extra. “L'oli que es produeix a Lleida és de qualitat. En aquest debat, es mira massa prim, perquè el que interessa és produir, augmentar-ne la comercialització i donar-lo a conèixer.” Després d'anys de reclamar, des del sector i la mateixa DO, normatives clares sobre l'etiquetatge per incentivar el consum de verge extra, Roqué considera que el projecte no confondrà encara més els consumidors: “Estem sotmesos a traçabilitat per la UE i si la gent es fixés en les etiquetes compraria l'oli d'aquí, en lloc del que es ven de fora. Consum hauria d'actuar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.