Economia

Catalunya té 45.000 pisos buits per execució hipotecària

Barcelona i el Barcelonès, on es concentra més estoc deshabitat

A la resta del país, destaquen els casos de Sabadell i Terrassa, que acumulen gairebé 3.500 habitatges fantasma entre les dues ciutats

A Catalunya hi ha ara mateix gairebé 45.000 habitatges buits després d'un procés d'execució hipotecària. La majoria dels habitatges desocupats es concentren a la demarcació de Barcelona, i concretament a la capital catalana i al Barcelonès, que n'acumulen 2.459 i 6.432, respectivament.

En el segon lloc, i a molta distància de la resta, sobresurt la comarca del Vallès Occidental, que ja acumula 5.397 habitatges sense inquilins. Entre Terrassa i Sabadell, hi ha 3.500 pisos buits per execució hipotecària, més d'un 60% dels pisos deshabitats de la comarca.

Aquestes dades pertanyen al registre d'habitatges buits que recull l'Agència Catalana de l'Habitatge arran de l'aprovació del decret llei de 24 de març del 2015, que reclamava mesures “extraordinàries i urgents” per a la mobilització dels domicilis provinents de processos d'execució hipotecària.

“Durant el boom immobiliari es va construir molt a la ciutat. I després els ciutadans no vam poder assumir el cost dels habitatges”, afirma Sílvia Biosca, regidora de Comunicació de Pineda de Mar (Maresme), una de les poblacions que acumulen més de 100 habitatges desocupats al seu terme municipal. Per lluitar contra aquesta situació, ara el consistori està localitzant els propietaris dels habitatges buits per cedir tots els domicilis possibles als més necessitats mitjançant un lloguer social.

9.000 a Tarragona

A la resta de Catalunya,
la situació és semblant. A Tarragona, per exemple, hi ha comptabilitzats 9.000 habitatges buits després d'una execució hipotecària i és la segona zona del país amb més habitatges buits, per sota de Barcelona. La immensa majoria dels domicilis buits es concentren al Tarragonès, i sobretot a Tarragona, que en té 1.222. Pel que fa a municipis, destaquen Reus, el Vendrell i Amposta, on hi ha prop de 500 habitatges buits.

Per la seva banda, a les comarques de Lleida i la Val d'Aran hi ha gairebé 5.000 habitatges desocupats. La majoria de domicilis buits es concentren al Segrià, i especialment a Lleida, que en té 1.529. A escala local, destaquen Balaguer, Mollerussa i Alcarràs, on hi ha més de 300 habitatges buits –per municipi– després d'una execució hipotecària. “La problemàtica dels pisos buits és un dels temes que més ens preocupen”, afirma Gerard Torres, el nou regidor d'Urbanisme de Balaguer, un altre dels municipis catalans que acumulen diverses desenes de domicilis deshabitats. “Estem en converses amb els bancs des de fa un mes i mig per veure quins habitatges tenen en propietat i per posar-los a lloguer social”, afegeix.

LA XIFRA

2.549
habitatges
desocupats hi ha actualment a la ciutat de Barcelona, la quantitat més elevada de tota la demarcació.

Un 62% de pisos buits a Sant Adrià

Un 62% dels pisos construïts a Sant Adrià de Besòs des del 2008 (1.317) estan buits, el percentatge més alt entre les ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona. Així ho assegura la taxadora Tinsa en el seu darrer informe, presentat ara fa unes setmanes.

La segona ciutat amb més habitatges fantasma és Mataró, on, dels 2.211 domicilis construïts durant el mateix període, un 43,8% es troben sense inquilins. Quant a les causes d'aquest estoc tan gran de pisos buits, Tinsa explica que, en el cas de la capital del Maresme, un dels motius és que a la ciutat hi ha una gran oferta de domicilis de segona mà a un preu inferior als de nova construcció i també molts pisos propietat de bancs “a preus de saldo”.

Pel que fa a la resta de l'àrea metropolitana, les taxes de desocupació més elevades es registren a Rubí (32,8%), Sant Cugat del Vallès (32,3%) i Manresa (28,4%). Barcelona és la ciutat que més habitatges ha construït des de l'any 2008 (14.496), però només un
15% estan deshabitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.