Economia

Un 30% menys d'activitat en el comerç de la Jonquera

Els comerciants calculen que els controls a la frontera han reduït entre un 30 i un 40% l'activitat de la campanya de Nadal al municipi

El cap de setmana passat, per les cues, van perdre un 10%

Els controls de seguretat a la frontera, per entrar a l'Estat francès o sortir-ne, han tingut conseqüències importants per a l'activitat comercial al municipi de la Jonquera. Bea Artigas, presidenta de l'associació de comerciants de la Jonquera, calcula que, sobre el conjunt de la campanya de cap d'any, el comerç jonquerenc pot haver perdut entre un 30 i un 40% de la xifra de negoci habitual en aquestes dates. “Cal tenir en compte que treballem amb pràcticament un 60% de la clientela que procedeix de l'altra banda de la frontera. Des de l'atemptat de París, entre els controls que han dissuadit part dels clients i la psicosi que s'ha instal·lat, el mes de desembre no ha estat gens bo”, explica la presidenta.

Cues quilomètriques

El paroxisme d'aquesta situació va ser el cap de setmana passat: les mesures de seguretat a la frontera es van incrementar especialment el dissabte, 2 de gener, i van provocar retencions importants. Segons el Servei Català de Trànsit, a partir de les tres de la tarda es van arribar a formar fins a divuit quilòmetres de cua entre Pont de Molins i la Jonquera a l'AP-7 en sentit d'entrada a l'estat veí, on la gendarmeria restringia la circulació de l'autopista francesa a un sol carril i revisava i aturava alguns vehicles.

“Només aquell cap de setmana vam perdre un 10% de negoci, que és molt; els més afectats van ser carnisseries i supermercats; a més de no voler comprar productes frescos, els automobilistes no es podien ni parar per res perquè tot el municipi estava col·lapsat; calia aixecar les barreres del peatge, però no es va fer”, hi afegeix Artigas. En contraposició, l'únic sector de la Jonquera que es va beneficiar d'aquell col·lapse va ser el de la restauració, perquè una part dels conductors atrapats en l'embús van optar per menjar als locals del poble.

L'alcaldessa, Sònia Martínez, confirma aquell col·lapse tot i lamentar la impotència de l'Ajuntament. “No hi podem fer res i entenem les mesures de seguretat que pren l'Estat francès”, diu l'alcaldessa. Martínez, però, hi afegeix que van comprovar que el dissabte al nucli del Pertús no hi havia cap control i que el col·lapse va ser degut als controls a l'autopista, però la configuració d'embut al pas del Pertús també va contribuir a l'embús.

Des de l'Ajuntament, l'alcaldessa explica que van estar en contacte permanent amb els Mossos d'Esquadra per minimitzar l'impacte d'aquella situació; es va haver d'habilitar una via per a emergències per permetre el pas d'una ambulància al carrer Major, a causa de la quantitat de cotxes que s'havien endinsat al nucli antic per esquivar l'embús o per aturar-se i menjar alguna cosa.

El cap de setmana passat corresponia als últims dies del període de vacances escolars a l'Estat francès, fet que també contribuïa a provocar més moviments a les carreteres, i des de dilluns passat el trànsit a la Jonquera s'ha anat normalitzant.

LA FRASE

Un 60% dels clients vénen de l'altra banda de la frontera i el desembre ha estat dolent per al comerç
Bea Artigas
presidenta de l'associació de comerciants de la jonquera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.