Captio creix al 400% i ho aprofita per obrir mercats
L'empresa tecnològica experta en gestió de despesa amplia la seva base de Tortosa obrint delegacions a París, Milà i Londres, i aviat a l'Amèrica del Sud
La llegenda diu que part de les empreses tecnològiques d'èxit van tenir el seu punt de partida en un garatge. Captio no respecta aquest relat -entre d'altres coses, perquè a les Terres de l'Ebre dels garatges se'n diu almacens- però aquesta firma tecnològica catalana sí que va començar a gestar-se en un petit local del barri de Ferreries. Del 2009 cap aquí han calgut tres trasllats i les necessitats d'espai obligaran a ampliar les dependències de l'edifici d'estètica modernista que ara ocupa l'empresa a l'avinguda Generalitat de Tortosa.
“El creixement ha estat incessant”, confessa Joel Vicient, director executiu de la companyia. El desenvolupament d'una solució informàtica que és capaç d'automatitzar i agilitar la gestió de les despeses de viatge i mobilitat que tenen les empreses ha convertit Captio en un referent dins el mercat de l'Estat espanyol. I no hi ha fronteres, perquè Captio, que també té oficines a Barcelona i Madrid, està en procés d'obrir delegacions a París, Milà i Londres i, a partir del segon semestre del 2016, a l'Amèrica Llatina (molt probablement Xile serà el primer pas d'un desembarcament que no es marca límits). “Estem decidits a fer que el 2016 sigui l'any de la nostra internacionalització”, diu Joaquim Segura, director d'operacions i soci cofundador de Captio.
Amb una cartera de 300 empreses, algunes de tan potents com ara Fiatc, els cellers Torres, els laboratoris Almirall, Petronas i Carrefour, Captio dóna cobertura a 40.000 usuaris. La companyia no facilita dades de facturació però revela un ritme de creixement del 400%.
Joel Vicient recull que el seu mercat potencial són “aquelles empreses que tenen més gent en mobilitat”. “Les empreses que tenen una part important del seu personal fent desplaçaments necessiten un servei com el nostre, perquè facilita tota la gestió de les dades i de les despeses que suporten.”
El programari desenvolupat per Captio elimina les molèsties que representa acumular els tiquets, els rebuts i els justificants de pagament que cal guardar per, cada final de mes, incorporar-los en els fulls de despesa d'una empresa per aconseguir el reemborsament del dispendi fet. Amb l'aplicació de Captio descarregada al mòbil, tot el procés es mecanitza i n'hi ha prou amb retratar el tiquet perquè la informació que conté quedi arxivada “de forma automàtica i segura” en el compte personal de cada treballador. L'estalvi de temps i de paperassa és el punt fort de la solució. “A més, es controla el possible frau.”
Accent i caràcter ebrenc
Captio va posar-se en marxa a partir d'un capital inicial de 100.000 euros. Els diners dels quatre socis fundadors, Joel Vicient, Joaquim Segura, Lluís Claramonte i Dan Moser, i l'aplicació de la fórmula “amics, familiars i esbojarrats” (el que en anglès es coneix com a FFF per friends, familiy and fools) van fer possible la primera injecció econòmica. Però Vicient posa en relleu que “és impossible créixer sense inversió” i l'empresa ha anat sumant companys de viatge. Fons d'inversió i empreses com ara Telefónica i Bankinter hi han confiat. “El nostre model és molt intensiu en capital”, sentencia Joel Vicient. El director general destaca que la companyia sempre ha tingut la ferma voluntat d'estar estretament lligada a les Terres de l'Ebre, territori natal dels quatre fundadors. “És una mena de sentiment patriòtic”, resumeix.
“Ens agrada que la gent del territori vingui a treballar en un projecte amb ambició internacional i que, quan surten per la porta, siguin al costat de casa seva.”
Captio creix al 400% i ho aprofita per obrir mercats