Economia

La Terra Alta reclamarà incorporar-se a la DO Cava

El Consell Comarcal impulsa la iniciativa amb l'objectiu de revalorar-hi la producció i enguany preveu fer-ne la petició al Ministeri d'Agricultura

La DO del vi reclama un estudi de viabilitat

Amb els objectius de comercialitzar el raïm a un preu més competitiu, potenciar el sector vitivinícola i crear llocs de treball, fa mesos que el Consell Comarcal de la Terra Alta treballa perquè la comarca ebrenca s'incorpore com una regió més de la denominació d'origen (DO) del Cava. La DO té el nucli al Penedès però la formen un total de 159 municipis d'arreu de l'Estat. “El consell regulador de la DO del Cava té recels sobre la nostra proposta, però en el Consell Comarcal vetllem pels interessos dels nostres pagesos”, ha explicat el president del Consell de la Terra Alta, Carles Luz.

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha contactat amb l'Institut Català del Vi i la Vinya (Incavi) i alguns cavistes penedesencs per buscar el seu suport. “Vam iniciar converses amb l'anterior conseller d'Agricultura i ara haurem de reprendre-les amb el nou equip”, ha dit Luz. La previsió del president del Consell Comarcal de la Terra Alta per enguany és fer-ne la petició al Ministeri d'Agricultura.

La varietat blanca de macabeu, que es produeix principalment a Batea, és bàsica per fer cava. En aquest sentit, l'Ajuntament de Batea dóna total suport a les gestions del Consell perquè la Terra Alta s'afegeixi a la DO Cava i considera que seria una “excel·lent” notícia per als productors de raïm. Al marge del macabeu, amb una producció d'uns 10 milions de quilos a la Terra Alta, també s'utilitza parellada (se'n fa poc, a la Terra Alta), xarel·lo (no se'n produeix) i garnatxa negra, entre altres varietats, per fer cava. Per la seua banda, la DO del vi Terra Alta no ha pres partit sobre la proposta del Consell i li reclama un estudi de viabilitat sobre les conseqüències que tindria.

LA FRASE

Quan tinguem els suports necessaris plantejarem a l'Estat la petició d'entrar a la DO Cava
Carles Luz
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA TERRA ALTA

LA XIFRA

10
Milions
de quilos de raïm de la varietat blanca de macabeu són les que es produeixen a la Terra Alta, sobretot a Batea.

Intent fracassat fa més de 20 anys

Fa més de dues dècades la Terra Alta ja va fer una petició per incorporar-se a la DO Cava, que va ser rebutjada. “Les regions del cava tenen recels per ampliar la superfície, però ara estem buscant complicitats per aconseguir-ho”, ha comentat Luz. El president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, també recorda l'intent fracassat així com que la DO Cava és “pionera” a l'hora de limitar la superfície de noves plantacions de vinya a la seua àrea de producció. “En els últims anys s'han denegat més d'una quarantena de sol·licituds, moltes de les quals són d'àrees frontereres a l'actual zona de producció”, ha explicat Arrufí, que recorda que des del 1986 no s'ha ampliat l'àrea de producció de la DO Cava.

Amb tot, el president de la DO Terra Alta sosté que si els presenten un estudi de viabilitat que demostra que és un projecte enriquidor per la comarca, no s'hi oposaran. “Nosaltres ja tenim una DO i el que farem és lluitar perquè els nostres associats venguin el producte al millor preu i garantir als clients la qualitat excepcional dels nostres vins”, ha conclòs Arrufí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]