Economia

Optimisme en el sector d'esports d'aventura per millorar les xifres del 2015

Les empreses confien a superar els 650.000 serveis prestats i la Diputació impulsa un pla d'ajudes per millorar les garanties de la Noguera Pallaresa

Els Pirineus de Lleida són considerats territori líder a l'Estat espanyol en esports d'aventura. L'activitat és un pal de paller per a l'economia de les comarques de muntanya i, en aquest context, les pre-
visions de les empreses
lleidatanes que es dediquen a aquest sector són molt optimistes de cara a aquesta temporada. Les estimacions fetes mostren indicadors que farien superar les xifres assolides la campanya anterior o, el que seria el mateix, sobrepassar els 650.000 serveis prestats.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va destacar ahir a Llavorsí, durant la presentació de l'estrena de la temporada, la importància
estratègica d'aquest sector. Reñé va aprofitar per anunciar una aportació anual, durant un termi-
ni de cinc anys, d'entre 30.000 i 50.000 euros per a la neteja i el manteniment de la Noguera Pallaresa. L'objectiu d'aquesta actuació és mantenir el riu amb les màximes garanties de seguretat per a la pràctica de les diferents activitats esportives.

Durant el 2015 es van comptabilitzar 646.000 serveis de turisme actiu, un 4% més que l'any anterior. Les empreses van fer uns 320.000 serveis d'activitats terrestres (un 3,2% més), 312.000 serveis d'activitats d'aigua (un augment d'un 2,3%) i uns 14.000 d'aèries (aquí es va detectar el principal increment, ja que la comparativa amb l'any anterior mostra un repunt del 40%).

El ràfting continua sent el producte estel·lar de les modalitats d'aigua, ja que representa gairebé la meitat de tots els serveis que es fan al riu o als barrancs. Pel que fa al perfil del client d'aquestes activitats, és bàsicament un turista català (en un 70% dels casos). Un 16,8% provenen de l'Estat espanyol i el 13,2% restant, del mercat estranger. En aquest mercat s'hi vol incidir perquè hi ha marge de creixement.

Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, celebra que els instituts de Sort, la Pobla de Segur i la Seu d'Urgell imparteixin la formació de tècnic esportiu en piragüisme. Sibís considera important per al territori que la formació que s'imparteixi tingui una relació directa amb la demanda de llocs de treball.

LA XIFRA

28
milions d'euros
d'impacte econòmic directe genera l'activitat relacionada amb els esports d'aventura.

Un impacte milionari

A les comarques lleidatanes hi ha 224 empreses que es dediquen al sector dels esports d'aventura i generen uns 2.000 llocs de treball. L'impacte econòmic és d'uns 28 milions d'euros directes i fins a 90 milions si es comptabilitzen les activitats induïdes. Per percentatges, un 49,5% dels serveis contractats van estar l'any passat relacionats amb els esports de terra; un 48,3%, amb els d'aigua, i el 2,2% restant, amb els d'aire.

Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, indica que el sector celebra enguany els trenta anys del primer descens de ràfting a la Noguera Pallaresa. Dolcet reconeix que la comarca ha estat capaç de passar al davant de la veïna França pel que fa a infraestructures relacionades amb aquest esport. També destaca l'arrelament de molts joves que es dediquen a aquest esport al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.