Economia

Innovació

Tractor amb el gas a fons

New Holland i Cellers Torres proven per primer cop a l'Estat espanyol un prototip de vehicle agrari que es propulsa amb metà

El projecte busca reduir les emissions i aprofitar el residu biològic

Durant el mes d'abril es va registrar a l'Estat espanyol un increment del 30% en la venda de tractors nous. El nombre de matriculacions va arribar gairebé al miler. De moment no serà cap supervendes però ahir es va posar a prova a les Borges Blanques un prototip de tractor que està impulsat per metà. En una iniciativa promoguda per Cellers Torres i l'empresa New Holland, es va realitzar a la finca on s'elabora el vi Purgatori el que era el primer assaig a l'Estat espanyol de tractor alimentat amb aquest gas.

Segons afirmen Cellers Torres i New Holland, fabricant líder de maquinària agrícola amb seu a Torí, l'experiment pioner respon no només al compromís mediambiental de les dues companyies per explorar fonts d'energies renovables que permetin reduir les emissions de CO2, sinó també a la visió que comparteixen sobre l'agricultura del futur, que depèn de “la sostenibilitat i l'autogeneració d'energia”.

Es tracta del prototip de segona generació del T6 Methane Power, un tractor estàndard amb un motor de 6 cilindres i 175 cavalls de potència que funciona amb gas metà o biometà. El vehicle disposa de nou dipòsits que poden emmagatzemar 300 litres de metà comprimit –equivalent a 60 litres de dièsel–, fet que li dóna una autonomia suficient, segons les feines, per completar mitja jornada de treball. A més de generar menys soroll i produir menys vibracions, el prototip emet un 80% d'emissions de CO2 en relació amb un tractor dièsel convencional i pot representar un estalvi de combustible d'entre el 20 i el 40%. El tractor disposa de tres catalitzadors i amb això compleix la normativa d'emissions Tier 4B, sense necessitat de recórrer a sistemes de posttractament addicionals.

Els dos tractors més venuts l'any passat, New Holland T4.95 i el John Deere 6125M, tenen una potència que no supera els 125 cavalls i, en aquest sentit, s'entén que el prototip de propulsió a metà té força suficient per complir amb la majoria de feines del camp. A més, un dels seus principals avantatges és la independència energètica que pot proporcionar a una explotació agrària gràcies a l'ús del biometà. Els residus agrícoles són una de les principals fonts per a l'obtenció de biometà i s'estima que només el bestiar boví en produeix 80 milions de tones anuals que s'alliberen a l'atmosfera.

New Holland manté que l'objectiu és que l'explotació agrària generi l'energia que necessita per a les seves activitats i per a la seva maquinària agrícola a partir dels seus propis cultius. Per a Cellers Torres, la utilització de metà com a combustible per als treballs a la vinya seria una manera de tancar el cercle del procés de producció i de reduir les emissions de CO2. New Holland va exhibir en l'Expo de Milà 2015 el primer prototip de metà i preveu començar a comercialitzar aquest tractor entre el 2019 i el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Ajuts de 53 milions per modernitzar les xarxes de regadius

Barcelona
economia

Males perspectives per a la collita de cereal de secà

Sarroca de Lleida
GIRONA

La demarcació baixa dels 30.000 aturats el mes de maig

GIRONA
economia

Francisco Oller preveu créixer el 2025 i reincorporar el personal acomiadat

cassà de la selva
economia

L’ocupació marca un nou rècord històric amb més de 3,8 milions d’afiliats

barcelona
societat

Prioritat per al producte local i que pugui competir d’igual a igual, les demandes

barcelona

L’empresa Francisco Oller presenta un ERO per fer fora 39 treballadors

cassà de la selva
ECONOMIA

La pedregada de dissabte arrasa 1.500 hectàrees de vinyes de l’Alt Penedès

Vilafranca del Penedès
economia

Més de 5 milions de turistes fins a l’abril, un 16,3% més que fa un any

Barcelona