Economia

societat

pobresa

El risc de pobresa és similar a Girona i a la Catalunya del Nord

A la demarcació de Girona és d'un 20,1 %, mentre que a la Catalunya del Nord és d'un 19,8%

Un estudi social de l'Espai Català Transfronterer mostra que són territoris amb paràmetres força similars

La demarcació de Girona i la de la Catalunya del Nord comparteixen paràmetres socioeconòmics força similars, independentment dels que existeixen als seus respectius estats: les taxes de risc d'exclusió social als dos territoris són de l'entorn del 20% i se situen per damunt de la mitjana europea (16,6%), encara que aquest índex sigui més important a l'Estat espanyol (27,3%) i lleugerament inferior a l'Estat francès (18,1%).

Aquesta és una de les dades que ha posat de manifest el diagnòstic social de l'Espai Català Transfronterer (ECT), un estudi elaborat des de l'equip tècnic d'inclusió del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. El treball –que ha estat presentat aquesta setmana passada a Perpinyà–, mostra que, tot i la disparitat de polítiques, de criteris i d'administracions que actuen a banda i banda de la frontera, viure a la Catalunya del Nord (a la part sud i més pobra de l'Estat francès) o viure a les comarques de Girona (a la part nord i més rica de l'Estat espanyol) no es tradueix en unes condicions de vida gaire diferents. Altres similituds són les taxes d'atur, el contrast entre els municipis rurals i les zones litorals o el nombre d'estudiants per cada mil habitants i l'esperança de vida, que són pràcticament idèntics. L'estudi remarca que moltes de les problemàtiques socials són compartides, però amb diferències en els serveis i recursos disponibles a banda i banda de la frontera. Una de les conclusions és que la cooperació transfronterera ha de servir per oferir uns millors serveis i difondre com funcionen aquests a l'altra banda de la frontera.

El document identifica la diversitat de situacions de risc d'exclusió social que es detecten en l'espai català transfronterer i indica eixos de treball: reforçar el compromís institucional i polític per les polítiques socials de l'ECT; incentivar la recerca i l'anàlisi de la realitat social a l'ECT; consolidar una xarxa d'agents de l'àmbit social, i millorar el finançament destinat a programes i projectes socials a l'ECT. Una trentena de professionals de l'àmbit social de cada banda de la frontera van assistir a la presentació d'aquest estudi, que ha tingut una subvenció de l'Eurodistricte i que ha estat promogut per la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.