Convertir les explotacions lleteres familiars en empreses, l'única sortida per superar la crisi del sector
L'actual situació de competitivitat per la producció d'altres països i la crisi de preus al sector de la llet obliguen el ramader a convertir les explotacions familiars en empreses, gestionant els costos i la producció. Així ho sosté Joan Josep Galí, soci fundador del Grup Tècnic Veterinari de Maçanet. «Cada cop els marges són més justos i no s'han de cometre errors. Per això, el ramader necessita formació i assessorament per l'optimització del treball», va dir ahir el tècnic en el marc de les jornades tècniques agràries de la Fira de Mostres, dedicades aquest any a les innovacions i la gestió de les explotacions lleteres.
En aquest sentit, Galí va apuntar algunes recomanacions, que es resumeixen en una sentència: «Fer el màxim de llet al mínim preu». Així, sosté que s'ha d'aspirar que cada vaca de l'explotació tingui un mínim de tres parts, que produeixi més de 30.000 litres de llet en la seva vida, amb una mitjana d'uns 14 litres diaris. A més, afirma que cal reduir els costos d'alimentació del bestiar (amb una nutrició més ajustada i amb criteris econòmics), també els de reposició (cal una millora genètica per allargar la longevitat del bestiar) i optimitzar el treball (la plantilla s'hauria de regir pel criteri de més de 400.000 litres de llet per persona que treballa a la granja).
D'altra banda, en les jornades celebrades ahir es van presentar projectes com ara el portal energètic per a explotacions lleteres Geronimo, i també es van entregar els premis als millors projectes de final de carrera d'enginyeria tècnica agrícola.