El dilema del nou Camp Nou
El Barça busca la manera de reformular el projecte de remodelació de Foster
Amb la conjuntura actual seria impossible finançar els 260 milions previstos
El club no descarta que una empresa privada sigui patrocinadora de l'estadi
El setembre del 2007, Norman Foster va presentar la maqueta del que havia de ser el Camp Nou del futur. Dos anys i mig després, sembla complicat que aquell projecte valorat en uns 260 milions d'euros es porti a la pràctica, almenys amb la monumentalitat amb què es va dissenyar. En aquells moments, el club confiava poder cobrir el pressupost amb la requalificació del Miniestadi, però amb l'actual crisi immobiliària els números no acaben de quadrar. Les estimacions fetes des de l'administració pública i des del club sobre les possibles plusvàlues de l'operació difereixen molt, però fins i tot els membres de la junta actual reconeixen en privat que amb els diners que traurien de la venda d'oficines, habitatges i pàrquings, només n'hi hauria prou per construir un Palau més modern i el nou hotel situat a la travessera de les Corts –en aquest últim cas, però, també es preveu la possibilitat d'arribar a un acord amb alguna cadena hotelera perquè es faci càrrec de la construcció a canvi de poder gestionar l'hotel durant una quantitat d'anys determinada–. Sigui qui sigui el nou president del Barça a partir del 13 de juny, doncs, haurà d'anul·lar o de reformular el projecte.
A banda del que puguin opinar altres precandidats, que tampoc semblen gaire favorables al projecte, la junta actual estudia alternatives, sobretot tenint en compte que Foster només ha explicat les línies mestres del seu estadi ideal i que ni tan sols ha arribat a presentar un avantprojecte detallat. Sí que va deixar clar de bon començament, en canvi, que 30 milions d'aquests 260 se'ls quedaria en concepte d'honoraris. Una opció és convèncer l'arquitecte perquè reformuli la idea inicial i l'ajusti a un pressupost més modest. També hi ha la possibilitat de fer una remodelació totalment diferent a la prevista, més austera, i proposar a Foster que s'encarregui només d'una part emblemàtica de l'estadi que li doni prestigi internacional i imatge de marca. Fonts del club asseguren que no hi ha cap clàusula concreta que els obligui a indemnitzar Foster en una situació com aquesta, però que tampoc voldrien donar motius al reputat arquitecte perquè els pogués demandar per danys i perjudicis.
L'altra opció que preveu la junta actual és la de buscar noves fonts d'ingressos per no haver de renunciar al projecte. En aquest sentit, el director general, Joan Oliver, va explicar després de la comissió delegada d'ahir que no es descarta arribar a un acord amb alguna empesa privada de renom perquè exerceixi de patrocinador de l'estadi. La intenció seria imitar el model d'estadis nord-americans com ara el dels New York Yankees. En aquest cas, una empresa privada –el Bank of America– es va convertir en benefactora de les instal·lacions amb una aportació d'uns 15 milions d'euros per temporada i va tenir de diversos avantatges però no va obligar el club a canviar el nom de l'estadi. Un model diferent al d'estadis europeus com ara l'Allianz Arena de Munic. En aquell cas, l'asseguradora Allianz va finançar una tercera pat del pressupost de construcció –força similar al de Foster– a canvi dels drets de denominació de l'estadi fins a l'any 2021. La directiva blaugrana, però, creu que una fórmula com la del Bayern no cauria gaire bé entre la massa social i que mantenir la denominació de Camp Nou ha de ser prioritari.
Un Palau més polivalent que generi més ingressos
Si la remodelació del Camp Nou es fa cada dia més necessària, la del Palau Blaugrana és encara més urgent. La idea de la junta és fer un pavelló molt més funcional, que pugui ser útil tant per als equips que atreuen més públic –el bàsquet– com per als que n'arrosseguem menys, i confia que unes instal·lacions més polivalents ajudaran al fet que les seccions professionals siguin autosuficients i no deficitàries com ara. S'habilitaran zones per a vips i locals per desenvolupar diverses activitats comercials que generin ingressos. A més, es voldria convertir aquest nou Palau en un centre neuràlgic d'esdeveniments culturals. Actualment, hi falten molts serveis per poder rebre aquest tipus d'activitats, però el nou Palau supliria aquestes mancances.
La nova Masia, l'últim llegat de la junta actual
Un dels últims llegats de Laporta serà la nova Masia, situada a la ciutat esportiva. Amb un pressupost de 9 milions d'euros que es finançaran gràcies a la venda recent d'uns terrenys adjacents, les noves instal·lacions milloraran molt les prestacions que l'antiga Masia ofereix en l'actualitat, i farà possible que tota la vida del futbol de base blaugrana es desenvolupi al mateix espai, a Sant Joan Despí. La voluntat de la junta era que la Masia quedés enllestida en el segon trimestre d'aquest 2010, però unes discussions respecte al contracte firmat amb FCC han alentit molt les obres. La directiva voldria deixar-les ben encarrilades, però el més probable és que no estiguin acabades fins a final d'any.