CICLISME

VOLTA A CATALUNYA

Bicicletes 2.0

Les grans marques avancen en l'estudi aerodinàmic de les bicicletes

La prin­ci­pal diferència que encara rau entre el ciclisme i els esports de motor és que els pobres ciclis­tes encara es veuen amb l'obli­gació de peda­lar. On afor­tu­na­da­ment, per a ells, s'ha reta­llat la diferència és en la tec­no­lo­gia que por­ten entre cames. No es tracta només dels espec­ta­cu­lars qua­dres de fibra de car­boni, que totes les mar­ques ja han adop­tat, sinó del desen­vo­lu­pa­ment dels tres ele­ments clau en el ren­di­ment d'una bici­cleta de car­re­tera per a pro­fes­si­o­nals: l'aero­dinàmica, la rigi­desa i el pes. Un dels models que més ha revo­lu­ci­o­nat el mer­cat és el de Cervélo, l'autèntic Fer­rari del ciclisme. No se'n pot tro­bar cap que costi menys de 7.000 euros. Aquesta marca ha fet un pas deci­siu per assal­tar el mer­cat, dis­po­sar del seu propi equip ciclista.

Segons un dels seus direc­tors, el bar­ce­loní Àlex Sans, el tre­ball amb pro­to­tips al túnel del vent de San Diego ha acon­se­guit que la bici­cleta sigui de les que té un millor ren­di­ment sobre la car­re­tera. La bici­cleta es com­pleta amb mar­ques d'última tec­no­lo­gia en el canvi, la roda i el tubu­lar.

Un altre equip que aposta per la tec­no­lo­gia com un fac­tor clau perquè els seus cor­re­dors tin­guin avan­tatge sobre la com­petència és l'Sky anglès, que no mira prim a l'hora de gas­tar en mate­rial. «Aquí quan fa falta alguna cosa es com­pra i ja està», explica un dels seus mecànics, el català David Fernández. L'Sky, que corre amb la pres­ti­gi­osa marca ita­li­ana Pina­re­llo, té dues peti­tes armes secre­tes. La pri­mera és el canvi electrònic Cam­pagnolo, la cosa més simi­lar que hi ha a la fórmula 1 en el ciclisme. «L'avan­tatge és la sua­vi­tat amb la qual els cor­re­dors poden can­viar, pràcti­ca­ment no han de fer cap esforç. Això en cur­ses amb molta fred o en la París-Rou­baix va molt bé», explica Fernández.

Un altre model que té ena­mo­rat els afi­ci­o­nats al ciclisme és la nova Trek de Lance Arms­trong, de l'equip Radio Shack. La marca nord-ame­ri­cana cuida fins a l'últim detall de tots els aspec­tes de la bici­cleta, sobre­tot en el dis­seny, i ha gua­nyat la bata­lla del màrque­ting, sense neces­si­tat de tenir el seu propi equip, gràcies a la imatge del ciclista nord-ame­ricà.

Hi ha altres mar­ques que com­pe­tei­xen pel tron de Trek. La que ha últi­ma­ment hi ha esmerçat més esforços és Spe­ci­a­li­zed, que ha fet un model pràcti­ca­ment a la mida d'Alberto Con­ta­dor i que és una altra de les bici­cle­tes d'alt nivell del mer­cat mun­dial. N'hi ha mol­tes d'altres que no volen per­dre ni un metre en aquesta volta de les grans bici­cle­tes. La japo­nesa Fuji patro­cina el seu propi equip. Orbea (Euskal­tel) domina el mer­cat basc i entra amb força en el francès, la marca d'Eddy Merckx (Quick Step) és una referència als països del cen­tre d'Europa, i mar­ques clàssi­ques del mer­cat anglo­saxó (fins i tot en BTT), com ara Look (Cofi­dis), Giant (Rabo­bank) i Can­non­dale (Liqui­gas) també llui­ten per un tros del pastís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.