La perpetuació en l'èxit no ha estat mai tasca senzilla. Al contrari. És allò vetat a les vicissituds de la modernitat i que en l'antiguitat, a Grècia especialment, van saber fer-ne un eix vital: el plaer per la repetició. En l'alta competició, i en negatiu, això es coneix com la lassitud del campió, del vencedor que, ja amb el preuat guardó a les mans, és incapaç de retornar a l'estat mental idoni previ a la conquesta final, adulat constantment en la seva condició d'invencible.
«El 2008 anàvem a vèncer. I ho sabíem.» Phil Jackson, tècnic dels Lakers i entrenador amb més anells de la història (10), donava més arguments als que creuen que enguany, i especialment després d'un darrer mes de mínims amb un balanç de 9-7, els Lakers no estan en disposició de revalidar el títol. Que els californians van a guanyar no ho dubta ningú. Però aquell sentiment del depredador que flaira la presa a quilòmetres de distància, és també a l'imaginari que actualment timoneja l'equip? Tenen els Lakers prou nivell per fer igual de bona la segona part?
A banda de les interioritats pròpies, el campió és també el rival més anhelat, aquell al qual tothom vol derrotar. I aquesta és una altra de les grans inconveniències quan es tracta de fer bones les segones parts. En la mateixa conferència oest, per exemple, contra els set classificats per al play-off els Lakers tenen amb prou feines un 15-12. I contra els Cavaliers i els Magic, els dos principals i gairebé únics candidats a l'est, un deficitari 1-3. Això, i el desavantatge de camp en cas de trobar-se amb un dels dos en una hipotètica final. No és aquest un detall menor, ni de bon tros. «No m'importa el rival, només tenir avantatge de camp», deia Pau la temporada passada, quan l'equip buscava rescabalar-se de la derrota contra els Celtics en la final de l'any abans. El de Sant Boi sabia de què parlava: des del 2000, només dos dels equips campions –Pistons i Heat– ho han estat trencant el desavantatge de camp.
El classicisme contra el romanticisme, la sapiència contra la il·lusió o la maduresa contra la pubertat. Per començar la defensa del títol, eliminatòria d'extrems per als Lakers. Els Thunder proposaran un bàsquet físic al quadrat, des de la posició de base amb Westbrook, passant per la defensa de Sefolosha sobre Kobe i l'enviament d'homes sobre Gasol –Krstic, Green, Collison i Ibaka–. Interessant, molt interessant veure el rendiment de Durant en els partits sense retorn.
Denver Nuggets - Utah Jazz.
El repte dels de Colorado, després de la final de conferència de fa un any, és majúscul. Han estat l'equip que més temps ha ocupat el segon lloc a l'oest, però com a mal menor han mantingut avantatge de camp en la primera sèrie després d'acabar 7-7 sense George Karl a la banqueta. Al davant, tal com va dir Phil Jackson, la tempesta de fang de Jerry Sloan, l'orquestra simfònica de Deron Williams: 35-14 en el 2010.
Dallas Mavericks - San Antonio Spurs.
És difícil d'imaginar una resolució com fa un any, també en primera tanda –4-1 per als Mavs després d'un 67-88 en un tercer partit que va dinamitar la sèrie–. Els de Dallas han estat tota la temporada lluitant pel segon lloc de conferència, mentre que els Spurs, amb un Ginóbili superb, han acabat la fase regular irresistiblement, amb triomfs contra els Cavs, els Celtics, els Lakers, els Magic i els Nuggets en les dues últimes setmanes.
Phoenix Suns - Portland Trail Blazers.
Es jugarà una sèrie amb Brandon Roy i una altra sense ell. En les dues variants, però, els Suns parteixen com a favorits després de liquidar el darrer mes amb un 14-2 i de presentar un 23-6 des de l'All-Star. El termòmetre és meridià: 100 punts. Tot el que es jugui per sobre d'ells serà de Phoenix; per sota, possibilitats per als Blazers. Els Suns són el tercer millor local a l'oest (32-9) i els Blazers, el segon millor visitant (24-17).
Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls.
El millor equip en temporada regular contra uns Bulls que arriben a la cita esprintant (10-4) i amb el record de les sèries que van proposar fa un any contra els Celtics –derrota 4-3–. No hi ha excuses en els locals, en una plantilla amb LeBron i una infinitat de recursos –Williams, Parker, Jamison, Shaq o Varejão–. Ara bé, fins que no es demostri el contrari, en la memòria hi ha el play-off de fa un any, amb el LeBron més egoista de la temporada arrossegant l'equip a la misèria.
Boston Celtics - Miami Heat.
És l'eliminatòria en què els equips arriben amb les ratxes més antagòniques: els Celtics amb un 5-8 i els Heat amb un 12-1. L'experiència, també a la banqueta –Rasheed i Finley–, és l'actiu de Boston, equip que durant tota la temporada ha fet la sensació d'estar fatigat –extensible a Doc Rivers, el tècnic, que ha deixat entreveure que la temporada vinent no continuarà–. Al davant, una defensa digna d'estudi i la paraula de Wade, un dels escassos homes amb respostes per a tot.
Orlando Magic - Charlotte Bobcats.
Els Bobcats apareixen per primera vegada al play-off sent la millor defensa (93,8) i amb un tècnic (Larry Brown) i una plantilla molt capaç. Però els Magic tampoc no permeten alegries al rival (95,3), són l'equip que venç amb més diferència els seus partits (+7,5) i arriben aquí després de perdre la final de la temporada passada. I com fa un any, es presenten a la cita en forma: 15-1 per acabar.
Atlanta Hawks - Milwaukee Bucks.
Els Hawks han perpetuat el que havien començat fa un any –derrota a semifinals de conferència contra els Cavs (4-0)– amb la mateixa rotació i amb l'afegit de Jamal Crawford, millor sisè home de la lliga –18 punts en 31,1 minuts–. Però són febles a camp contrari (19-22) i al davant tenen un equip en progressió ascendent si bé depressiu després de perdre Andrew Bogut, l'eix vital. John Salmons és un altre des que va arribar de Chicago, i és el millor anotador dels Bucks (19,9 punts).