MOTOR / GRAN PREMI DE FORMULA 1 AL CIRCUIT DE CATALUNYA

Temps d'heroïcitats

La F-1 romàntica i pròxima dels anys seixanta i setanta s'ha transformat en un fenomen de masses en què l'esport ha passat a ser un component més d'aquesta mena d'aparador de vanitats

Si en deter­mi­na­des pel·lícules el guio­nista fa cons­tar que qual­se­vol simi­li­tud amb la rea­li­tat és pura coin­cidència, el mateix es podria dir de l'actual fórmula 1 com­pa­rada amb la de fa 30 o 40 anys. I no només pel que fa als cot­xes i el regla­ment –això és obvi–, sinó glo­bal­ment. L'única excepció podria ser la passió dels que hi estan impli­cats (pilots, mecànics i alguns –no tots– caps d'equip). En línies gene­rals, la fórmula 1 ha pas­sat de ser un dels espec­ta­cles suprems reser­vats als autèntics afi­ci­o­nats a l'auto­mo­bi­lisme a un feno­men de mas­ses. I, és clar, això és negoci i, com a tal, dóna ales a Ber­nie Eccles­tone per volar cada cop més amunt. I en con­seqüència, l'este­re­o­tip d'exclu­si­vi­tat que sem­pre havia dis­tin­git el Gran Premi de Mònaco s'ha anat expan­dint a la majo­ria dels cir­cuits actu­als.

Més que jut­jar si això és bo o dolent, la situ­ació actual invita a fer un cop d'ull a èpoques ante­ri­ors, comp­tant amb la impres­cin­di­ble com­pli­ci­tat dels que les havien vis­cut. Remun­tem-nos, per una qüestió de pro­xi­mi­tat geogràfica, als qua­tre grans pre­mis que entre els anys 1969 i 1975 es van dis­pu­tar al cir­cuit de Montjuïc i posem-nos en la pell d'aquells vai­lets que allà tenien l'opor­tu­ni­tat d'exta­siar-se veient al natu­ral els cot­xes i pilots que nor­mal­ment només podien veure en les revis­tes (la F-1 pràcti­ca­ment no tenia lloc en aque­lla tele­visió en blanc i negre).

Incon­for­mis­tes.

Hi havia, però, qui amb això no en feia prou i anhe­lava viure moments místics de més pro­xi­mi­tat amb els seus herois. En aquest cas, les tan­ques vege­tals que deli­mi­ta­ven dife­rents zones del pàdoc (on només hi havia els mono­pla­ces, uns sen­zills camió-taller, els pilots, alguns mecànics i no gaire ningú més) supo­sa­ven una invi­tació irre­sis­ti­ble a colar-se dins la zona pro­hi­bida. I l'ingeni per pro­veir-se d'alguna acre­di­tació o quel­com simi­lar que ajudés a evi­tar una humi­li­ació –i un dis­gust– en forma de repri­menda i simultània expulsió del paradís, feia la resta. De fet, en aque­lla època en què les foto­co­pi­a­do­res no eren cap mera­ve­lla i els escàners i el Pho­tos­hop, quel­com ini­ma­gi­na­ble, unes sen­zi­lles iden­ti­fi­ca­ci­ons en car­to­lina, que com a molt duien gra­pada una foto de l'acre­di­tat i l'estam­pació d'un segell de goma, obrien la majo­ria de por­tes. Les difi­cul­tats van pujar un esglaó quan l'any 1975 el pàdoc va ser tras­lla­dat dins l'Estadi Olímpic, però, amb l'experiència acu­mu­lada en dife­rents cur­ses i la lliçó per­fec­ta­ment apresa, eren ja ben poques les bar­re­res impos­si­bles de superar.

Micro­xips.

En els 16 anys de parèntesi entre l'últim gran premi de F-1 a Montjuïc i el pri­mer al Cir­cuit de Cata­lu­nya les coses havien can­viat radi­cal­ment. Els que pro­fes­si­o­nal­ment s'havien man­tin­gut vin­cu­lats a la fórmula 1 havien anat assu­mint pro­gres­si­va­ment la trans­for­mació. Per al gran públic, però, el pas del temps els repre­sen­ta­ria el punt i final al que havien cone­gut. Aque­lla fórmula 1 romàntica i pròxima s'havia trans­for­mat en un dis­tant apa­ra­dor de vani­tats, on cada vegada més tot està regu­lat i mil·lime­trat, si no pro­hi­bit. Ara no hi ha cap pos­si­bi­li­tat que ningú es fiqui allà on no li cor­res­pon, per més passió que hi posi.

Els micro­xips inclo­sos en els dife­rents tipus d'acre­di­ta­ci­ons i les por­tes que no s'obren si el senyal que rep el sen­sor lec­tor no és el cor­recte tenen un efecte letal per als que aspi­ren a més del que algú ha deci­dit que els cor­res­pon. Diuen que és el progrés. Afor­tu­na­da­ment per a ells, aquells vai­lets dels anys setanta ja estan de tor­nada i ningú, per més regles ni micro­xips que hi hagi, els podrà pri­var mai més dels pri­vi­le­gis que es van saber bus­car. Sí, eren altres temps i tots ells estan encan­tats i orgu­llo­sos d'haver-los vis­cut.


Unes sen­zi­lles iden­ti­fi­ca­ci­ons en car­to­lina, que com a molt duien gra­pada una foto de l'acre­di­tat i l'estam­pació d'un segell de goma, obrien mol­tes por­tes



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.