Esports

GERARD FIGUERAS

SECRETARI GENERAL DE L’ESPORT I L’ACTIVITAT FÍSICA

“La patacada que rebrem serà molt forta”

El govern calcula que es perdran la meitat dels llocs de treball del sector, en el qual hi haurà unes pèrdues de 2.500 milions

En el millor dels casos l’activitat esportiva no tornarà a la normalitat fins a finals d’any

El coro­na­vi­rus ha dei­xat espe­ci­al­ment tocat un dels sec­tors, l’esport, en què Cata­lu­nya és una ver­da­dera potència. Com diu Figue­ras, dels efec­tes no se n’ha sal­vat ningú, ni el Barça ni el club de base més petit del país.

L’esport sor­tirà molt tocat d’aquesta crisi?
Rebrem una pata­cada molt forta. Repre­sen­tem un dos per cent del PIB català i el pri­mer estudi que tenim, del grup Sports Lab de la Pom­peu Fabra, ja ens dona xifres abso­lu­tes de pèrdues econòmiques de 2.500 mili­ons, la mei­tat dels que gene­rem durant un any, i prop de 48.600 llocs de tre­ball ja siguin tem­po­rals o defi­ni­tius, el 51 per cent de tots els que tenim. Això afecta fede­ra­ci­ons, clubs, el món muni­ci­pal, els con­sells, el volun­ta­riat, etc. De fet, hem arri­bat a l’esce­nari més pes­si­mista dels que teníem sobre la taula, que és el de qua­tre mesos tan­cats a casa con­fi­nats.
Cos­tarà tor­nar a la nor­ma­li­tat?.
Avui, a la pri­mera quin­zena de juny, la major part de Cata­lu­nya està en la fase 2, tenim un ele­vadíssim nom­bre d’ins­tal·laci­ons encara tan­ca­des i les que han reo­bert ho han fet amb uns per­cen­tat­ges d’acti­vi­tat molt bai­xos. Cal­cu­lem que no arri­ba­rem al cent per cent fins a final d’any. Hem hagut d’esta­blir pro­to­cols sani­ta­ris per a totes les acti­vi­tats que vin­dran. La reac­ti­vació de l’acti­vi­tat espor­tiva serà molt lenta i, per tant, l’efecte econòmic és molt relle­vant.
Tot­hom n’està sor­tint mal­pa­rat?
El virus no ha fet dis­tinció entre esport d’elit o pro­fes­si­o­nal i esport de base. L’afec­tació ha estat trans­ver­sal. En la reo­ber­tura ens tro­ba­rem, però, amb greu­ges com­pa­ra­tius. Als sec­tors que mouen més recur­sos econòmics, com el fut­bol, se’ls per­met una retorn més acce­le­rat. Fins avui la gent no n’ha estat cons­ci­ent, però ara que veiem que el fut­bol va per una banda i la resta, per una altra, molts no ho tro­ba­ran just.
Com han por­tat el coman­da­ment únic?
Fa més de dos mesos que inten­tem inter­pre­tar les ordres minis­te­ri­als sobre les fases espor­ti­ves del CSD, que estan ple­nes de con­tra­dic­ci­ons. Des del govern tenim ganes que s’acabi l’estat d’alarma i que a par­tir de la fase 3 puguem decre­tar una represa de l’acti­vi­tat cohe­rent amb el conei­xe­ment que tenim del ter­ri­tori.
Un rebrot al setem­bre o a la tar­dor seria dramàtic?
És una pos­si­bi­li­tat que està sobre la taula. La reo­ber­tura pro­gres­siva ja ha començat des de fa unes set­ma­nes i inten­ta­rem que a l’estiu això pugui tra­duir-se en la cele­bració del màxim nom­bre d’acti­vi­tats pos­si­bles, no només les de lleure. Després no podrem bai­xar la guàrdia. Hau­rem d’estar pre­pa­rats perquè en qual­se­vol moment de la tar­dor o l’hivern pugui tor­nar a aparèixer el virus. Fa tres mesos el tan­ca­ment va haver de ser ipso facto, però si ara torna a pas­sar sabem què hem de fer, no només per tan­car ins­tal·laci­ons sinó per reo­brir-les.
El coro­na­vi­rus ens ha arra­bas­sat grans esde­ve­ni­ments. Això fa mal a la imatge del país?
La nos­tra foto­gra­fia va des de l’esport de base fins a l’esport pro­fes­si­o­nal i això va inter­ca­lat amb esde­ve­ni­ments espor­tius inter­na­ci­o­nals de renom. La Volta n’és un perquè és l’esde­ve­ni­ment de país més impor­tant i ha aca­bat sal­tant d’any. N’hi ha que estan mirant encara si a la tar­dor es podran fer, com ara la marató de Bar­ce­lona. Un dels esforços econòmics que estem fent és la pro­gra­mació de grans esde­ve­ni­ments per posar-los a finals d’any o el 2021 però amb molta pre­caució. El món té una imatge de Cata­lu­nya com un lloc molt afec­tat per la Covid-19 i neces­si­tem enviar mis­sat­ges que demos­trin que aquí es fan les coses bé i que podem tor­nar a reac­ti­var l’eco­no­mia, i el món de l’esport n’és un bon apa­ra­dor.
Té sen­tit fer els grans pre­mis de F-1 o de Moto GP sense públic?
Sí. Volem demos­trar que aquests grans pre­mis es poden fer en les con­di­ci­ons actu­als, sobre­tot de cara a la mateixa com­pe­tició, que resul­ta­ria molt per­ju­di­cada per l’atu­rada d’un any. La pos­si­bi­li­tat de fer-los al cir­cuit a porta tan­cada també per­met estal­viar-nos el cànon. L’ope­ració no és per­ju­di­cial i tor­nem a tenir una fines­tra on Cata­lu­nya demos­tra que pot con­ti­nuar fent grans com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves.
Les aju­des que s’han promès arri­ba­ran?
Ja hem posat 60 mili­ons d’euros a dis­po­sició de les enti­tats. Ara bé, en neces­si­tem més. Quan el govern demana quinze mil mili­ons d’euros, no es fa a la babalà, sinó amb mesu­res que des d’esports hem plan­te­jat, però que si no arri­ben recur­sos euro­peus a través de Madrid no es podran rea­lit­zar. El govern vol­dria fer-se càrrec de tots els cos­tos de les llicències espor­ti­ves del país la tem­po­rada 2020/21. Estem par­lant de 450.000 llicències esco­lars i de 600.000 llicències fede­ra­des. Són al vol­tant de 30 mili­ons d’euros. Fem aquesta aposta perquè s’està evi­den­ci­ant que la població que ha resis­tit millor l’embat de la Covid-19 ha estat la més salu­da­ble. És una mesura molt il·lus­tra­tiva de l’aposta que fa el govern per tenir una ciu­ta­da­nia que faci pràctica espor­tiva.
Com seran les com­pe­ti­ci­ons en la “nova nor­ma­li­tat”?
En recin­tes tan­cats es plan­te­gen mesu­res de capa­ci­tat que per­me­tin garan­tir un metre i mig de distància i a l’aire lliure es limi­tarà el nom­bre de par­ti­ci­pants per evi­tar aglo­me­ra­ci­ons a les sor­ti­des de les cur­ses o els tri­at­lons. Els par­ti­ci­pants hau­ran de sor­tir esgla­o­na­da­ment.
Fins quan?
Fins que no hi hagi vacuna. La nor­ma­li­tat espor­tiva no hi serà ni en l’acti­vi­tat ordinària ni en els esde­ve­ni­ments més grans. Dit això, s’ha de veure l’esport com una de les loco­mo­to­res per treure el país del pou. Ara que estem plan­te­jant esce­na­ris poste­ri­ors a la crisi, els governs hem d’iden­ti­fi­car pro­jec­tes que ens aju­din a tirar enda­vant, des de posar més recur­sos en la pràctica espor­tiva en els esports de base fins a una aposta com la can­di­da­tura dels Piri­neus per a uns Jocs d’hivern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.