Esports

La UEFA fa els deures

Futbol

Remenar, triar i agafar jugadors dels clubs de futbol per a les competicions de selecció ja no surt de franc. Definitivament. La UEFA ha anunciat que ha enllestit els farragosos càlculs de les indemnitzacions pactades amb l'Associació Europea de Clubs (ECA) i que procedeix a transmetre els resultats a les diverses federacions nacionals o estatals, les encarregades de fer arribar els diners als clubs. En total, 43,5 milions d'euros per als 180 clubs que van cedir jugadors a les seleccions participants a l'Eurocopa d'Àustria i Suïssa.

L'anunci era un tràmit, perquè el compromís estava signat des del 21 de gener. Però els cinc mesos transcorreguts des que es va acabar el torneig començaven a introduir certa inquietud. "Des de l'ECA saludem efusivament l'anunci de la UEFA, que marca un moment històric perquè reconeix i premia la important contribució que fan els clubs en l'èxit de competicions del nivell de l'Eurocopa del 2008". Karl-Heinz Rummenigge tancava ahir amb aquestes paraules un cercle obert fa uns quants anys amb la creació del G-14.

En aquest lobby dels grans clubs del futbol europeu, de pressió contra la UEFA, hi va acabar tenint un paper rellevant el president del Barça, Joan Laporta, que es va encaparrar amb aquesta qüestió de la cessió de jugadors a les seleccions. La pressió va ser forta i, finalment, ja sota la presidència a la UEFA de Michel Platini, el passat 15 de gener es va arribar a un acord entre FIFA, UEFA i G-14, i el 21 de gener es va firmar l'anomenat Memoràndum de la Concòrdia, entre la UEFA i l'ECA, que consistia justament en la desarticulació del G-14 i la creació d'aquesta Associació Europea de Clubs, presidida per Rummenigge (president del Bayern) i que té Laporta com a vicepresident.

Fruit d'aquest moviment de pacificació va ser l'acord d'indemnitzar els clubs que cedeixen jugadors a les seleccions, de moment només per als grans tornejos. S'utilitza la fórmula d'un tant per futbolista i dia, a comptar a partir de les dues setmanes prèvies al partit inaugural i fins l'endemà que la selecció del jugador hagi estat eliminada.

Llista de 636 clubs
Fruit d'aquest càlcul (vegeu el gràfic), el Werder Bremen ha acabat sent el club més beneficiat, seguit sorprenentment per l'Olympique de Lió -França va ser eliminada a la primera fase-, el Bayern Munic, el Madrid i el Barça. "Havíem calculat sobre el milió d'euros, però arrodonint la xifra; més o menys és el que ens esperàvem", van indicar a l'AVUI fonts del club blaugrana. Cal recordar que els equips d'Alemanya i Espanya van ser els dos finalistes.

La superior quantitat de diners per a Werder i Bayern s'explica pel fet que els alemanys es fornien de menys clubs, mentre que la convocatòria espanyola estava més atomitzada.

En tot Europa són 636 els clubs de futbol que poden cobrar diners per cedir jugadors a les seleccions, en haver-se inscrit en el llistat especial habilitat per la UEFA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.