Esports

El Ral·li Dakar va destruir vegetació i restes arqueològiques al seu pas per Xile

Esports

El Ral·li Dakar va destruir al seu pas per Xile almenys un enclavament arqueològic i va provocar danys mediambientals sobre el sòl i la vegetació, segons un informe estatal del Consell de monuments nacionals.

L'enclavament arqueològic correspon a un campament de caçadors i recolectors precolombins prop del municipi de La Higuera, en la regió de Coquimbo, a uns 400 quilòmetres al nord de Santiago, que va quedar destruït al 50%.

La passada edició del ral·li es va disputar entre el 3 i el 18 de gener entre Argentina i Xile, països on hi tornarà a passar l'any que ve.

El secretari executiu del Consell ha explicat que la inspecció s'ha fet en 120 km del recorregut de la carrera, el que suposa només el 10% de la ruta total del Dakar, fet que fa suposar que es trobaran encara més zones perjudicades.

El coordinador de l'organització ecologista Acció Ecològica ha anunciat que entregarà aquest informe al Ministeri Públic i al Consell de defensa de l'Estat per determinar-ne les responsabilitats, que a judici seu correspon a Chiledeportes, la subsecretaria d'esports, i a la corporació nacional de Medi Ambient, Conama. Per la seva banda, Conama, també ha entregat l'informe d'avaluació del ral·li, on afirma que la organització "va complir amb tots els compromisos acordats amb les autoritats xilenes".

No obstant, aquest organisme reconeix danys, com el tram de La Serena a Copiapó, a la regió d'Atacama, on els vehicles van travessar una àrea d'interès científic per als observadors astronòmics.

A més, a la regió de Coquimbo alguns vehicles van passar per la glera d'un riu, on hi van quedar restes de combustible i de cinta per marcar el pas de la cursa, mentre el desert florit "no presenta impactes significatius" després del ral·li, segons l'informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.