Als EUA a cost zero
La proposta que fa uns dies va presentar el FC Barcelona per esdevenir copropietari d’una nova franquícia de Miami a la Major League Soccer, la Lliga nord-americana de futbol, no suposarà cap risc econòmic per al club blaugrana. Els 40 milions de dòlars que costa una plaça seran finançats per una societat inversora, segons va explicar ahir el director general corporatiu, Joan Oliver, que va anunciar també que el club s’emportarà entre un 30 i un 50 per cent dels beneficis que es generin.
Acabat d’aterrar dels Estats Units, Oliver va afirmar que la proposta “no està plantejada com una operació comercial” sinó com “un pas més per reforçar la presència i la notorietat del Barça als EUA i, de rebot, al món”. A parer seu, el club blaugrana ha de lluitar per “ser sempre pioner” i no “arraconar-se” davant altres models de gestió, sobretot els que es basen en el poder econòmic de multimilionaris de l’Est i del Golf Pèrsic. “Per competir hem de ser un club global”, va dir el màxim executiu.
Si la sol·licitud és admesa, el Barça seria el primer club europeu amb representació a la MLS, formada actualment per catorze equips. El pioner va ser el Chivas mexicà, amb seu a Los Angeles des del 2004. “No volíem agafar els diners i marxar, sinó involucrar-nos en la gestió; la nostra imatge és massa important per deixar-la en mans de tercers”.
L’intent del Barça d’entrar a la MLS ve de lluny, però ara es concreta per un doble motiu, segons Oliver: “La consolidació de la MLS i la convicció que s’han trobat el lloc i les persones ideals per dur a terme la franquícia”. El lloc és Miami, “l’únic dels quatre grans mercats televisius del país que no té equip”, i les persones, el grup d’inversors liderats per l’empresari bolivià Marcelo Claure.
Els últims intents duts a terme a la ciutat de Florida no han rutllat però el Barça confia que aquest cop serà diferent gràcies al canvi demogràfic de Miami, que està rebent ciutadans de països com Equador, Brasil i Bolívia, amb gran tradició de futbol, i també al fet que l’estadi on jugaria l’equip (el de la Florida International University, amb capacitat per a 18.000 persones i ampliable a 25.000), està ubicat dins la ciutat, cosa que abans no passava.