Esports

"El soci s'ha de sentir de nou propietari del club"

Entrevista a Agustí Benedito, precandidat a les eleccions del Barça

L'empresari Agustí Benedito (Barcelona, 1964) representa una escissió més del projecte Laporta i s'ha erigit en precandidat. Des d'un segon pla, amb una llarga trajectòria barcelonista, venia de compartir camí amb l'actual president des del 1997, a la candidatura d'Àngel Fernández, posteriorment a l'Elefant Blau, fins a la rotunda victòria electoral del 2003 i com a membre de les comissions de suport a la junta fins fa onze mesos.

Per què se'n desmarca?
Amb Laporta vam estar treballant junts molts anys. És un projecte que ens hi vam passar moltes hores i que hi crèiem fermament. I me n'he desmarcat perquè crec que en un moment del camí, el president Laporta se n'ha allunyat. Eixos bàsics del 2003, elements de transparència, d'honestedat, de donar molta més participació al soci i d'altres coses, s'han anat perdent. A més, es produeix un fet puntual, el passat febrer.

El cas Uzbekistan.
La seva intervenció personal en un intent d'intermediació del Mallorca, amb una comissió de 4,2 milions d'euros -amb una gent que tenia relacions comercials amb el Barça-, per a mi representa un incompliment clar dels mínims ètics del president del Barça. En l'honestedat i l'ètica en la gestió, Laporta no ha estat bé. Aquí no hi pot haver espai per al dubte.

Qui són i què proposen vostès?
Som un grup de barcelonistes de diverses procedències, compromesos amb el Barça i el país, de reconeguda trajectòria professional i social. I quan sigui l'hora, parlarem de propostes, però sí que crec que presentarem el millor programa de tots, fruit de l'experiència i el contrast amb molta gent.

En pot avançar els eixos bàsics?
La nostra reflexió és que el que ens fa diferents al món és que els socis del Barça són els únics propietaris del club. D'això se'n desprèn una manera de gestionar. És necessari promoure aquests valors i que el soci del Barça se senti de nou cada cop més propietari del club. Malauradament, les presidències anteriors a Laporta i aquest darrer període de Laporta no han anat en aquesta línia.

Concreti una mica més.
La promoció de la participació del soci en la gestió del club. La participació en òrgans representatius, com l'assemblea de compromissaris, la participació continuada de consulta, la sensació, la intenció, l'hàbit, d'escoltar el soci, no s'ha produït. També dèiem el 2003, potser el més repetit, que no vendríem ni un pam quadrat de terreny. També ho han ignorat.

El perill per a vostè és la polarització entre continuadors i Rosell.

Uns 100.000 socis tenen una antiguitat inferior a cinc anys. És difícil preveure participació, però amb seguretat superarà la del 2003. Es pot pensar que més de 30.000 socis aniran a votar per primera vegada. Sé que hi ha un discurs instal·lat, sobretot de mitjans, en dividir entre laportisme i sandrisme [Rosell], com cruyffisme i nuñisme al seu dia. Ja el 2003 es va superar allò, i aquest any això ho tornarem a superar. Per tant, crec que hi ha molt espai, cap dels candidats tenim la feina feta i el resultat és molt obert.

En un escenari per ara dualitzat, veu factible passar el tall de les firmes?
La nostra força no neix dels mitjans, neix del suport de la gent. És molta, molta gent la que ens dóna suport i tinc la seguretat absoluta que superarem el tall. I amb escreix.

Es plantegen pactar?
No. Les raons que ens han dut a presentar la candidatura són les mateixes raons que fan que el pacte sigui inviable. Al 100%.

Què els diferencia dels continuistes Godall i Ferrer, i de Sandro Rosell?
Pel que fa als continuistes, que potser els conec més, han tingut l'oportunitat de produir el canvi del 2003. I hi ha hagut un moment que han deixat d'avançar. Han tingut l'oportunitat, però han decidit no fer-ho. De Rosell, crec que estem davant de models diferents, tot i que per ara es desconeix el seu programa.

Alguns l'acusen d'actuar per ressentiment per no haver estat directiu.
Hi ha hagut diverses ocasions per haver estat membre de la junta. Amb alguns directius n'havíem parlat, però el president mai m'ho va oferir. Ja vaig explicitar clarament els motius de la meva marxa. Res més.

Tot i les crítiques que fa vostè mateix, s'ha estat injust amb Laporta?
Potser no és el millor president de la història del Barça, però és el president del millor Barça de la història. Per tant, també és mèrit d'ell. Ha fet una molt bona presidència.

¿Està d'acord amb els que l'acusen de polititzar el Barça?

Últimament, Laporta ha fet un ús polític del càrrec. Crec que s'ha equivocat. Des del Barça no s'ha de fer política. I menys per interessos personals. Però defensar la catalanitat del club és una obligació moral perquè forma part de la pròpia essència.

Vostè és independentista?

El meu equip el configuren gent de sensibilitats molt diverses, des d'un pla polític m'atreviria a dir oposades. I això ens fa forts. La meva posició té poca rellevància. Crec que el futur de Catalunya el decidirem només els catalans. Catalunya la conformem entre tots i no sobra ningú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una golejada regeneradora

Barcelona
 

Brutalitat de l’estrella Nunn

ATENES / bARCELONA
 
 

Decepció absoluta a Barbastre i adeu a la copa

barcelona
 

El Barça rep el Barcelos, un dels grans d’Europa

BARCELONA
 

L’1x1 del Barça a Son Moix

 

Hapoel, inversió d’Eurolliga

SAMoKOV (BULGÀRIA)
 
Alex Latinjak
psicòleg del bàsquet girona

“No s’escriuen llibres sobre esportistes fracassats”

girona