I el fitxatge de Cristiano Ronaldo, qui el paga?
Directius del Barça i gent del món del futbol es pregunten d'on treu els diners Florentino Pérez. Joan Laporta diu que el seu club donarà exemple en un moment de crisi mundial
De sobres és coneguda la capacitat d'influència i els bons contactes que té Florentino Pérez en el món financer, però que en un escenari de recessió mundial, en què els bancs amb prou feines deixen diners a les empreses, sobta que ell tingui el camí lliure per demanar crèdits per pagar 94 milions d'euros per un sol jugador. Ahir diversos directius del FC Barcelona, començant pel president Joan Laporta, es van mostrar perplexos amb el desemborsament que farà el Madrid per fitxar el portuguès i van censurar que en una etapa de crisi profunda hi hagi una entitat que pagui quantitats tan estratosfèriques. «La gran pregunta que ens fem tots és d'on surten els diners. Estaria bé saber-ho, per curiositat, si més no», va dir Laporta des de Nova York a RAC1. El president del Barça va reiterar que el club català no seguirà les passes de Florentino Pérez. «Cadascú amb els seus diners fa el que vol, però nosaltres no perdrem el nord, perquè creiem que s'ha de donar exemple en un moment de crisi mundial», va dir Laporta, que va voler deixar molt clar que el seu club ni està nerviós, ni té urgències, ja que treballa amb un model diferent, que està funcionant: «El seu és un model amb urgències que l'obliga a prendre riscos per competir amb nosaltres. Nosaltres no presumim de ser els que gastem més. Nosaltres creem jugadors que són FIFA World Player, i ells els compren.»
El discurs de Laporta va ser seguit per alguns dels seus directius. «En els temps en què estem, en què tenim uns quatre milions d'aturats i que estem immersos en una crisi llarga i profunda, que es parli d'aquestes xifres és desmesurat», va dir Joan Boix, el vicepresident econòmic i tresorer del club, a COM Ràdio. El va secundar el seu company de junta Jaume Ferrer, vicepresident de màrqueting, que va voler afegir que «cap jugador val 95 milions d'euros». Tots dos coincideixen en què seran els diners dels madridistes –de moment, 67,2 per Kaká i els 94 de Ronaldo– els que aquest estiu faran moure el mercat de fitxatges, en el qual Florentino Pérez hi provocarà inflació. En tot cas, tant Boix com Ferrer van assegurar que el Barça, encara que pogués, no cauria en aquesta espiral, perquè consideren «fora de lloc» gastar-se tants diners en un jugador. A banda de considerar-ho una «mala política», van explicar que gastar-se aquestes quantitats en futbolistes tampoc et garanteix èxits esportius. Xavier Sala Martín, directiu del Barça i economista, es pregunta d'on treu els quasi 300 milions d'euros que té previst gastar-se Florentino Pérez aquest estiu i va instar-lo a revelar d'on els traurà. «Algú li haurà de donar els diners i seria bo que ho expliqués. Com pot ser que a un equip de futbol li deixin tots aquests diners tenint en compte la situació econòmica del país? Si els diners no vénen del propi negoci, vindran d'una especulació immobiliària», va apuntar a RAC1.
Qui també estava molt sorprès era el president de la UEFA, Michel Platini, que considera que veient aquest afer s'hauria de reobrir el debat per parlar del «joc net financer» entre clubs i per abordar els perills econòmics dels clubs. Adriano Galliani, l'administrador delegat del Milan, es va queixar que la fiscalitat de l'Estat espanyol ajudava equips com el Madrid a fer aquest tipus d'inversions.
Laporta diu que el Barça crea jugadors que són FIFA World Player, i el Real Madrid els compra