BÀSQUET

La crisi en versió catalana

Les dificultats econòmiques s'han endut per davant sis equips catalans de categoria estatal

6
equips menys
El curs passat hi havia 32 equips catalans a categories estatals. Aquest, 26.

Un any enrere, alguns apun­ta­ven la crisi com la raó de la des­a­pa­rició del CB Girona. Errada greu. Allò va ser més falta d'escrúpols que de diners. La crisi de veri­tat ha estat aquest estiu i el bàsquet català, com no podia ser d'altra manera, no l'ha pogut esqui­var. Fins a sis equips han hagut de fer renúncies a la cate­go­ria asso­lida espor­ti­va­ment, que són les renúncies que fan mal. Alguns han des­a­pa­re­gut direc­ta­ment del mapa de les com­pe­ti­ci­ons de cate­go­ria esta­tal (Olesa, UB Saba­dell, dos equips del Valls). D'altres (Lleida, Vic), s'han dei­xat caure dues cate­go­ries per sota. I dels que resis­tei­xen, pocs poden pre­su­mir. El Barça és cas a part sem­pre, però ni el DKV –que sos­pira per tan­car el traspàs de Ricky per fer net i tenir un patro­ci­na­dor addi­ci­o­nal– ni de bon tros el Man­resa, que ja les va pas­sar magres el curs pas­sat i ha per­dut el fins ara fidel cognom Ricoh, s'esca­pen d'estrènyer-se el cin­turó.

Vic i Lleida.

El Plus Pujol i el Vic repre­sen­ten situ­a­ci­ons dife­rents amb final idèntic. Els oso­nencs van ven­dre la plaça tot i tenir un club sane­jat econòmica­ment. Va ser una decisió pre­ven­tiva: els direc­tius es van can­sar de jugar-se el patri­moni per­so­nal per man­te­nir l'equip a LEB Or. En canvi, saben que l'EBA serà assu­mi­ble. «Espor­ti­va­ment hem fet un pas enrere per reforçar-nos i con­ti­nuar crei­xent. En moments de crisi com el que vivim ens toca ser res­pon­sa­bles i situar-nos on podem sub­sis­tir sense pro­ble­mes», deia sense embuts el vice­pre­si­dent Joan Espau­le­lla. I és que, després de ven­dre la plaça a Girona, el Vic hau­ria pogut com­pe­tir a LEB Plata, però els hau­ria cos­tat gai­rebé el mateix.

A Lleida va ser dife­rent: o la renúncia o la vida. Després de deu anys entre LEB i ACB i amb un dèficit enorme –esti­mat en 1.8 mili­ons d'euros– ori­gi­nat en l'etapa ACB i impos­si­ble d'escurçar amb l'equip a LEB, no hi ha hagut cap altra sor­tida que accep­tar la rea­li­tat. Hi havia una solució: la ciu­tat espor­tiva que s'ha de cons­truir havia d'apor­tar al club 60.000 euros a l'any en con­cepte de llo­guer durant 30 anys a canvi de la con­cessió de l'explo­tació. Avançant aquest llo­guer, s'eixu­gava el deute de cop, però no estan els temps com per córrer més ris­cos i el cons­truc­tor de la ciu­tat espor­tiva va dema­nar temps. Per al club no hi havia alter­na­tiva. «És difícil, però és el millor per al club. L'únic objec­tiu és con­ti­nuar. Haver sor­tit a la LEB Or hau­ria sig­ni­fi­cat acu­mu­lar més dèficit i posar en perill el futur del club», va dir el pre­si­dent Fer­ran Vidal el dia que va anun­ciar la renúncia. De fet, ja van aca­bar el curs pels pèls, amb plan­tada de juga­dors inclosa abans dels últims par­tit. La idea és jugar un any a EBA, dei­xar el club net de deu­tes i tru­car a la porta de la FEB perquè es recordi d'ell, i no serà difícil que ho acon­se­gueixi.

Pujar i renun­ciar.

Això és el que ha hagut de fer l'Olesa mas­culí. A la pista, l'equip va com­plir, però se li ha negat el premi. Ja es veia a venir –els juga­dors cobra­ven menys que la tem­po­rada ante­rior perquè la pri­o­ri­tat era l'equip de Lliga Feme­nina– i tot i això van orga­nit­zar la fase d'ascens i van pujar, però no només no juga­ran a LEB Plata, sinó que no seran ni a EBA. L'equip femení con­ti­nua sent la pri­o­ri­tat.

També han renun­ciat, i de manera doble, a Valls. Van inten­tar sal­var els dos equips sabent que si calia sacri­fi­car-ne un, aquest seria el mas­culí d'EBA. Final­ment, ni l'un ni l'altre, dues pla­ces per­du­des i els equips B com a màxims repre­sen­tants del club, el femení a Copa Cata­lu­nya i el mas­culí a la pri­mera cata­lana.

Abai­xen la per­si­ana.

El cas de l'UB Saba­dell ha estat espe­ci­al­ment cruel. Després de 19 anys sent el refe­rent del bàsquet saba­de­llenc, ha hagut de dis­sol­dre's, s'ha decla­rat en fallida. La culpa, 300.000 euros de dèficit –«fa tres tem­po­ra­des ens vam refiar d'uns diners que mai van arri­bar i aquí va començar tot», diu l'expre­si­dent Jordi Roma– i una indem­nit­zació de 35.000 euros a Qui­que Moraga recor­re­guda judi­ci­al­ment –Roma car­rega gran part del desen­llaç fatal a la consciència del juga­dor– han deter­mi­nat la des­a­pa­rició del club, que només tenia l'equip sènior en com­pe­tició (la resta són del Creu Alta).

Les cen­dres de l'UB Saba­dell les ha reco­llit el Sant Nico­lau, en un traspàs que, segons el direc­tor espor­tiu del nou club, Miquel Cabe­zas, «feia temps que estava pre­pa­rat, perquè se sabia que l'UB Saba­dell un dia o altre no podria con­ti­nuar». La con­tinuïtat és clara i podria ser que algun exju­ga­dor de l'UB Saba­dell o el tècnic Miguel López Abril for­mes­sin part del nou pro­jecte. Això sí, l'equip EBA jugarà al pavelló de l'escola Sant Nico­lau que li dóna nom. Les lamen­ta­ci­ons de falta de suport ins­ti­tu­ci­o­nal apa­rei­xen en la majo­ria dels casos.

EL MAPA, D'UNA TEMPORADA A L'ALTRA

2008/09 (32 equips)
ACB (3)
Regal Barça, DKV Joventut i Ricoh Manresa
LEB Or (2)
Plus Pujol i Vic
LEB Plata (4)
Cornellà, Hospitalet, CBT i el Prat Joventut
LEB Bronze (2)
ADT, Sant Josep Girona
EBA (13)
Olesa, Andorra, Santfeliuenc, UB Sabadell, Sedis, Granollers, Navàs, Valls, Mataró, Cassanenc, Igualada, Mollet i Viladecans
Lliga Femenina (2)
Cadí la Seu i Olesa Espanyol
Lliga Femenina 2 (6)
Uni Girona, Viladecans, Sant Adrià, Valls, Segle XXI i Lima Horta
2009/10 (26 equips)
ACB (3)
Regal Barça, DKV Joventut i Manresa
LEB Or (3)
Sant Josep Girona, Cornellà i CBT
LEB Plata (4)
Hospitalet, el Prat Joventut, ADT i Andorra
EBA (10)
Vic, Lleida Bàsquet, Vila-seca, Arenys, Santfeliuenc, Sant Nicolau Sabadell, Sedis, Granollers, Navàs i Mataró
Lliga Femenina (3)
Cadí la Seu, Olesa Espanyol i Uni Girona
Lliga Femenina 2 (3)
Sant Adrià, Segle XXI i Mataró

Girona, Tarragona i Andorra en diuen bé

L'altra cara de la moneda es troba als extrems del país. El Sant Josep de Girona i el CBT jugaran a LEB Or gràcies a les oportunitats que els ha proporcionat la crisi. Els gironins, però, s'han gratat la butxaca per comprar la plaça del Vic perquè temien quedar-se sense i competiran a LEB Or amb gairebé el mateix pressupost (uns 800.000 euros, bàsicament perquè muntar tot el club i l'equip a l'agost els va sortir més car del compte) que tenien a LEB Bronze. Compten ser competitius. El CBT, tot i el fortíssim suport municipal (mig milió d'euros), va arriscar-se a esperar, i li ha sortit bé, perquè hi va haver més vacants (tres) que peticions (una, la seva, a part de la molt inconsistent del Vigo) i ha obtingut la plaça gratis. El gran beneficiat, però, ha estat el River Andorra, que la temporada passada jugava a EBA i ara es troba a LEB Plata sense fer res més que haver guanyat l'ascens a la desapareguda LEB Bronze.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.