MOTOR / CAMPIONAT DEL MÓN DE MOTOCICLISME

Nova categoria, nous horitzons

Moto 2 debuta per fer més espectacular la cilindrada intermèdia

Tots els equips utilitzaran els mateixos motors i pneumàtics

Toni Elias, malgrat la lesió, parteix entre els màxims favorits al títol

Una qua­ran­tena de pilots seran els pro­ta­go­nis­tes de la nova cilin­drada intermèdia entre els 125 cc i Moto GP. Es tracta de la cate­go­ria de Moto 2, subs­ti­tuta dels ja antics 250 cc, que neix amb els objec­tius clars: aba­ra­tir els cos­tos i espe­ro­nar l'espec­ta­cle a còpia d'un nou regla­ment que obliga tots els equips a uti­lit­zar els matei­xos motors (Honda), electrònica i pneumàtics (Dun­lop).

D'entrada, les Moto 2 han de cos­tar la mei­tat que les anti­gues 250 cc. Els motors se sor­te­gen, s'entre­guen pre­cin­tats i una empresa (Neo Tech­no­logy) els recull cada 1.500 km (tres cur­ses) i com­prova que tot esti­gui en regla. L'electrònica també està sem­pre a dis­po­sició del ges­tor tècnic del cam­pi­o­nat. Cada pilot té un paquet de 12 rodes per cursa (opci­o­nal­ment en pot com­prar qua­tre més). Els motors pro­ve­nen de l'Honda CBR 600 (qua­tre temps) del mun­dial de Supers­port, amb una potència esti­mada de 140 cavalls i limi­tació electrònica a 16.000 revo­lu­ci­ons per un pes mínim de 135 qui­los. Per com­pa­rar, les millors Apri­lia de 250 cc (dos temps) dona­ven 125 cavalls per 100 qui­los i, per tant, tenien una relació pes/potència millor. Tot el xassís (for­qui­lla, bas­cu­lant, dipòsit) i el seu dis­seny són lliu­res i no poden deri­var d'una moto de sèrie. També és lliure l'aero­dinàmica i tots els perifèrics del motor, excepte l'embra­gatge.

Durant la pre­tem­po­rada s'ha dub­tat de l'efec­ti­vi­tat de la moto nova, però hi ha prou al·lici­ents perquè el mun­dial sigui d'allò més vistós. I és que Moto 2 reu­nirà tant pilots que pro­ve­nen de Moto GP (Toni Elias i Alex de Ange­lis), com cam­pi­ons de 125 cc (Julián Simón) i pilots que tor­nen de les super­bikes (Fonsi Nieto). I seran molts: de sor­tida, 40. A més, els dub­tes sobre les pres­ta­ci­ons de la moto es van esvair una mica a Jerez. Tot i que els motors van ser entre­gats ara fa un mes, els millors pilots en els test (Elias i Conti), van vol­tar en 1:44.0, només un segon més lent que la pole d'Àlex Debon l'any pas­sat (1:43.0). Ben posa­des a punt, seran tant o més ràpides.

Una cate­go­ria oberta.

Cap equip ha mar­cat la pauta en la pre­tem­po­rada i el fet que els mecànics només puguin actuar sobre el xassís fa pre­veure un equi­li­bri de for­ces, almenys d'inici. Alguns pilots par­tei­xen amb avan­tatge sobre motos de qua­tre temps, com és el cas dels pro­vi­nents de Moto GP i espe­ci­al­ment de Toni Elias. Amb tot, el pilot man­resà, que encara per­se­gueix el seu pri­mer títol mun­dial, va tenir una cai­guda que el va obli­gar a pas­sar per la sala d'ope­ra­ci­ons. Serà a Qatar, però caldrà veure quin és el seu ren­di­ment físic després de deu dies cen­trat només en la recu­pe­ració. Elias serà un dels tres cata­lans de la cate­go­ria. Els altres dos seran Joan Olivé i Àxel Pons.

Sigui com vul­gui, la igual­tat tècnica dels equips farà que aquest sigui un autèntic cam­pi­o­nat de pilots i que els mecànics i engi­nyers s'espre­min el cer­vell per inci­dir en la millora i per­fecció del xassís a mesura que pas­sin les cur­ses, amb l'objec­tiu d'acon­se­guir el pes mínim, que esti­gui ben repar­tit i una aero­dinàmica tan favo­ra­ble com sigui pos­si­ble.

Una cata­lana al mun­dial?

Avui mateix es pre­senta el pro­jecte de Carla Cal­de­rer com a pilot de velo­ci­tat, després d'anys en el trial. De moment, té pre­vist par­ti­ci­par en el cam­pi­o­nat esta­tal de Moto 2, però també farà alguna cursa del mun­dial com a con­vi­dada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.