Barcelona demana els mateixos jocs d'hivern que volen fer a l'Aragó

Hereu anuncia per sorpresa la candidatura a la cita del 2022

La Cerdanya i la Vall d'Aran competiran per ser-ne les subseus

Jordi Hereu
ALCALDE DE BARCELONA
«Reviure el somni olímpic és possible perquè la ciutat hi està preparada»
«Estem convençuts que Barcelona té moltes possibilitats de ser l'escollida»
«El COI aposta ara per grans ciutats per als Jocs d'Hivern i la distància amb les estacions d'esquí no és el més important»
«Tot el Pirineu hi ha d'estar representat i això ajudarà a integrar el territori»

L'anunci d'una candidatura olímpica hauria de provocar, primer de tot, una gran il·lusió en la pròpia ciutat, el país i l'estat de la mateixa. Així doncs, que Barcelona aspiri a organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern del 2022, com va avançar ahir mateix d'una forma impactant l'alcalde Jordi Hereu, hauria de deixar tothom content, sobretot en un país en què els esports d'hivern estan sota mínims, almenys en l'àmbit competitiu. La reacció, tanmateix, va ser la contrària. L'anunci va suposar en realitat el primer tret d'una guerra que el mateix Hereu, de manera ingènua, sembla ignorar. Saragossa i tot l'Aragó, que havien ignorat Lleida en la seva proposta per al 2022, van alçar-se ahir mateix en armes per l'anunci de Barcelona, que pretén celebrar d'una forma ben eloqüent, amb uns altres jocs, el 30è aniversari de la inoblidable cita olímpica del 1992. Les tensions amb l'Aragó prometen ser tan interessants com també ho seran les de les diferents zones del Pirineu català que aspiren a ser subseus i, sobretot, escenari de les proves reines, les d'esquí alpí.

L'estació de la Molina, que va organitzar una prova de la copa del món l'any passat i que organitzarà el campionat del món de surf de neu aquest mateix any, reclama amb tota justícia ser el primer de la llista al davant d'una altra estació, Baqueira Beret, que intentarà aconseguir aquest mèrit amb altres armes. La competició, doncs, no serà només entre Catalunya i l'Aragó sinó que dins del Principat també hi haurà un fort combat entre la Cerdanya i la Vall d'Aran per veure quina comarca és la preferida de Barcelona.

L'alcalde, Jordi Hereu, va alimentar tot aquest caliu reconeixent que la decisió s'havia pres sense consultar-ho amb el govern d'Aragó i sense especificar quina part del Pirineu s'enduria la major part del pastís. Per si no n'hi hagués prou, els partits catalans també van criticar, d'una manera o altra, la nova aventura d'Hereu. En l'anunci no hi havia cap representant del govern català i la secretària general de l'Esport, Anna Pruna, que havia d'assistir a la presentació de la Pirena dues hores després, no ho va fer probablement per evitar les preguntes dels mitjans sobre una qüestió que al govern català encara no deuen saber si és bona o dolenta.

Amb tot, el recorregut que haurà de seguir la candidatura catalana serà llarg i ple d'obstacles. D'aquí a un mes s'haurà d'enviar una primera delegació als Jocs de Vancouver i després s'haurà de convèncer el Comitè Olímpic Espanyol que la candidatura catalana és millor que l'aragonesa, que es veuen més ben preparats perquè ja han tingut l'experiència en diverses candidatures per als Jocs d'Hivern amb la ciutat de Jaca.

El Comitè Olímpic Espanyol haurà de triar entre Saragossa i Barcelona el juny el 2013. El 2014 el Comitè Olímpic Internacional seleccionarà els candidats i el 2015 es coneixerà la ciutat guanyadora.

Hereu va precisar durant l'anunci algunes de les coses que ja estan clares. Barcelona seria l'escenari de la inauguració i la clausura, del repartiment de medalles i de les proves olímpiques en pista coberta, com el patinatge artístic i l'hoquei sobre gel.

L'alcalde Hereu es mostra convençut que amb aquesta aspiració Barcelona recuperarà l'«esperit olímpic» que va portar la ciutat a organitzar els Jocs del 1992.

Barcelona aspira a ser la primera ciutat que organitzi uns jocs d'estiu i uns d'hivern. Munic, que va fer els Jocs d'Estiu del 1972, forma part de les candidates als Jocs del 2018 i, per tant, els alemanys es podrien avançar en aquest simbòlic objectiu. A més, si guanyen els alemanys la famosa rotació de continents podria perjudicar la candidatura de Catalunya. Els jocs del 2014 es fan a Sotxi (Rússia).

Les batusses Jaca-Barcelona del 1983

Ahir l'alcalde de Jaca, Enrique Villarroya, va recordar que en el camí de Barcelona cap als Jocs del 1992 la seva ciutat va fer un pas enrere per facilitar les aspiracions de la capital catalana. Ho va dir, lògicament, perquè no va entomar bé l'anunci de Jordi Hereu. La realitat, però, va ser molt diferent. No només era Jaca qui aspirava als Jocs d'Hivern del 1992. El COE també tenia sobre la taula la candidatura de Granada. Al 1983 el COE, presidit per Romà Cuyàs, havia de decidir què feia amb les tres candidatures. Al final, va decidir, per votació, que Jaca i Granada no es presentessin per facilitar el camí a Barcelona. Aquesta decisió va provocar una reacció airada de les autoritats de Jaca, que no tenien cap intenció de retirar la candidatura.

OPINIÓ LLUÍS SIMON

«Déjà vu»

Rebollo, la Fura dels Baus, els Comediants, el Tricicle, la infanta Elena i companyia ja poden anar marcant a l'agenda «febrer del 2022, ocupat»... No oblidem, amb tot, que molts remakes de grans espectacles cinematogràfics fracassen perquè les circumstàncies d'una cosa que es va esdevenir en el passat mai no són les mateixes que les d'ara o les d'aquí dotze anys. No veig ni els barcelonins ni els catalans, amb els problemes que tenim, preparats –com en aquella ocasió– per ser entusiasmats pels màgics anells del COI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.