Ricard Fernández

Exatleta

«El fals positiu va canviar la meva trajectòria vital»

el record
«No oblidaré mai aquella trucada. El mal que m'han fet no es paga amb diners»
CONSEQÜÈNCIES
«Odriozola m'ha enviat un correu de disculpa, però encara no ha fet cap nota pública»

—Es veu capaç de resu­mir les claus per enten­dre el seu cas?

—«Entre come­tes, van inven­tar-se un fals posi­tiu i van posar fi a la meva car­rera espor­tiva. A par­tir d'aquí, sim­ple­ment em vaig limi­tar a llui­tar per esbri­nar què és el que havia pas­sat. I ara, cinc anys, sis mesos i una set­mana després d'aquell fatídic dia tinc una sentència del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya que em dóna la raó. Deter­mina que, efec­ti­va­ment, es trac­tava d'una mos­tra nega­tiva que un labo­ra­tori de Madrid havia donat com a posi­tiva.»

—Ja han pas­sat els dies de ter­mini que tenia la Fede­ració Espa­nyola d'Atle­tisme (FEA) per recórrer la sentència del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC). Li ha arri­bat alguna notícia?

—«L'únic que he rebut és un cor­reu del pre­si­dent de la fede­ració, José María Odri­o­zola, en què em dema­nava dis­cul­pes i deia que inten­ta­ria inves­ti­gar què havia pas­sat. També deia que faria una nota pública per expli­car tot el procés, però de moment no ha apa­re­gut res.»

—I a par­tir d'ara, què?

—«Doncs és el moment de dema­nar res­pon­sa­bi­li­tats i esbri­nar quina ha estat la raó per la qual ha pas­sat tot això. A par­tir d'aquí, jo ja que­daré fora d'aquesta lluita i ja és l'advo­cat que haurà de deter­mi­nar com con­ti­nua el procés.»

—Òbvi­a­ment, recla­marà danys i pre­ju­di­cis...

—«Si l'advo­cat ho deci­deix així, doncs ani­rem enda­vant, però el meu objec­tiu final no és aquest, perquè el mal que m'han fet no es pot pagar amb diners.»

—El mal és irre­pa­ra­ble?

—«Han variat total­ment la meva tra­jectòria vital, perquè quan una per­sona es dedica al cent per cent a l'esport i plega, hi con­ti­nua vin­cu­lada d'alguna manera. Jo m'hi vaig haver de des­vin­cu­lar total­ment.»

—En el moment que va escla­tar tot tenia 30 anys i en feia un que s'entre­nava a Madrid. Quins eren els seus objec­tius?

—«El meu objec­tiu era demos­trar el nivell que havia exhi­bit de júnior i pro­mesa. Volia arri­bar a estar entre els millors espe­ci­a­lis­tes euro­peus. Penso que hau­ria pogut llui­tar per les meda­lles en l'ante­rior euro­peu a Göteborg, i també ara a Bar­ce­lona.»

—Com recorda la tru­cada en què el van infor­mar que havia donat posi­tiu?

—«El 23 d'agost de 2004 em que­darà per sem­pre més gra­vat a la memòria. No se m'obli­darà mai. De fet, estic escri­vint un lli­bre sobre aquesta experiència. La gent no s'ho pot ima­gi­nar. Que et tru­quin i que et diguin que has donat posi­tiu i tu saps amb tota cer­tesa que no pot ser. Va ser com un mal­son.»

—Quan es fa públic un posi­tiu, gai­rebé tots els impli­cats es decla­ren inno­cents.

—«És l'estratègia que se segueix. No tot­hom que ho nega diu la veri­tat, però també, com en el meu cas, no tot­hom men­teix. Soci­al­ment, és un tema molt sen­si­ble i quan la gent t'asse­nyala amb el dit és molt difícil que et cre­guin. El pro­blema és que la justícia va molt lenta i has d'espe­rar com a mínim tres anys per por­tar el procés a la justícia ordinària.»

—És cons­ci­ent que en el seu esport el dopatge exis­teix?

—«Malau­ra­da­ment, on hi ha diners sem­pre hi ha gent que en vol treure més pro­fit que els altres.»

—Va dub­tar en algun moment que el posi­tiu fos real?

—«No, perquè l'EPO no és una substància que et puguis pren­dre per error. Te l'has d'injec­tar i per això n'estava del tot con­vençut.»

—Un ele­ment clau, o el més deter­mi­nant del procés, va ser l'informe peri­cial del labo­ra­tori de Bar­ce­lona, que va des­men­tir els valors del que s'havia fet a Madrid.

—«Sí, perquè ales­ho­res es va demos­trar que el procés estava far­cit d'irre­gu­la­ri­tats. Es va evi­den­ciar que la mos­tra era nega­tiva i l'havien donat com a posi­tiva. També es va demos­trar que la mateixa per­sona que havia ana­lit­zat la mos­tra A ho havia fet amb la B, la qual cosa era total­ment il·legal. En defi­ni­tiva, era un fals posi­tiu com una casa.»

—Troba alguna expli­cació al mal­son que li ha tocat viure?

—«Real­ment, no. Puc tenir les meves teo­ries i les meves sos­pi­tes, però la veri­tat només la sap qui va deci­dir que volia que hi hagués un posi­tiu. No sé quina va ser la raó ni qui en va ser el res­pon­sa­ble. M'agra­da­ria saber-ho.»

—Es con­si­dera un cap de turc en un con­text en què hi havia molta pressió con­tra el dopatge?

—«És pos­si­ble. No crec que no hi hagues­sin prou con­trols, sinó pocs posi­tius.»

—Durant el procés ja havia gua­nyat una denúncia a l'Agència de Pro­tecció de Dades.

—«Sí, perquè legal­ment fins que no s'arriba a la justícia ordinària i hi ha una reso­lució ferma com ara no es pot dir si hi ha hagut posi­tiu o no.»

—I després encara va arri­bar un segon posi­tiu, quan ja estava reti­rat.

—«Això ja va ser de pel·lícula, perquè em van fer dos con­trols en una set­mana quan ja estava reti­rat. Es trac­tava d'un pro­ducte innocu i aviat el comitè espa­nyol de dis­ci­plina espor­tiva va revo­car la sanció.»

—El procés li deu haver cos­tat un ull de la cara.

—«He tin­gut la sort que ho he pogut tirar enda­vant bas­tant pel meu compte, sobre­tot en la part ini­cial i amb la col·labo­ració del meu soci Miguel Liñán, com­pany d'estu­dis de rela­ci­ons labo­rals. Un cop el cas va arri­bar a la justícia ordinària, ja ens va aju­dar l'advo­cat Edu­ardo Bas. Va arri­bar a la con­clusió que l'afer era de jut­jat de guàrdia.»

—De tota aquesta història n'ha tret alguna cosa posi­tiva?

—«Puc dir que no he per­dut les capa­ci­tats de lluita i de superació, que són molt necessàries en el món de l'esport. No l'he pogut con­ti­nuar apli­cant a la pista, però he acon­se­guit una victòria molt difícil, fins i tot més que algu­nes meda­lles en cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals.»

—Prac­ti­cava l'atle­tisme des de ben petit. Aquesta experiència l'ha desen­ga­nyat sobre l'esport d'elit?

—«Sí, m'ha dei­xat tras­bal­sat i sense ganes de tor­nar-hi. A mi sem­pre m'ha agra­dat l'esport i ara és com si revivís la meva època de cadet i de júnior. Hem fet una asso­ci­ació espor­tiva que es diu Canet Race i estem orga­nit­zant una cursa, i els caps de set­mana anem a córrer en les pro­ves del calen­dari català.»

—La vida con­ti­nua. Encara té plans en el món de l'atle­tisme?

—«Amb aquest inci­dent m'havia des­vin­cu­lat de l'esport i ara m'hi vull tor­nar a engan­xar. Estic estu­di­ant un màster en peri­o­disme espor­tiu i vull enfo­car la meva vida labo­ral en una feina que m'ompli, segu­ra­ment el màrque­ting espor­tiu.»


entRe­vista a ricard fernÁndez.

Exat­leta, una sentència l'ha decla­rat inno­cent



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.