Esports

El club Rem Premià somia tenir un nou llagut

L’entitat inicia una campanya per tenir un llagut mediterrani que els permeti competir arreu i un magatzem on guardar el material

El club va néixer el 2020 i té 160 socis, dels quals el 64% són dones, amb una llista d’espera per remar o fer sortides lúdiques

“El somni era competir des dels inicis, però no pensàvem que anés tot tan ràpid”, diu el president

S’entrena qua­tre dies a la set­mana i no li impor­ta­ria sor­tir a remar cada dia. En Martí San­cli­ment va mar­xar a l’estran­ger i quan va tor­nar al poble, a Vilas­sar de Dalt, va bus­car la manera de retro­bar-se amb el mar. Fa un any que és soci del club Premià Rem, que es va refun­dar el 2020, en plena pandèmia, i que no ha dei­xat de créixer fins a arri­bar a més de 160 per­so­nes asso­ci­a­des. “Som un club per com­pe­tir però també lúdic, on la gent ve a pas­sar-ho bé, a fer poble”, explica en Martí, que final­ment s’ha ani­mat i aquest cap de set­mana anirà a remar a Amposta, a l’Ebre. “El meu debut va ser dur, a mar obert, amb la resistència de l’onada, remant 5.000 metres”, con­fessa.

El rem és un esport que “no té edat” i el club té cinc equips, de cadets fins a vete­rans, que com­pe­tei­xen a la lliga de lla­gut català. Rei­vin­di­cant aquest “espe­rit com­pe­ti­tiu” i per no posar-se límits, neces­si­ten acon­se­guir un lla­gut medi­ter­rani. Amb aquest bot, molt més lleu­ger que el lla­gut català, s’ uni­fi­quen les embar­ca­ci­ons que com­pe­tei­xen a tota la costa de l’arc medi­ter­rani. Aquest 2024 el club ha com­pe­tit en aquesta moda­li­tat mit­jançant una embar­cació llo­gada, de la qual han assu­mit el cost les per­so­nes voga­do­res a títol par­ti­cu­lar. El pre­si­dent del club Rem Premià, Joan Gili, explica que aquesta embar­cació amb què s’han uni­fi­cat els cam­pi­o­nats de l’àmbit esta­tal per­me­tria com­pe­tir al màxim nivell. “El somni era com­pe­tir des dels ini­cis, però no pensàvem que anés tot tan ràpid”, explica Gili sobre el crei­xe­ment del club, que majo­ritària­ment obté el finançament de les quo­tes dels socis i que es plan­teja una inversió que s’acosta als 20.000 euros només per com­prar el nou lla­gut. “Ani­rem fent de mica en mica”, diu el pre­si­dent, que haurà de des­ti­nar a la com­pra part dels estal­vis que té el club, que també rep alguna sub­venció de l’Ajun­ta­ment.

La cam­pa­nya Impul­sem el Club de Rem Premià vol con­tri­buir a fer créixer l’enti­tat, que neces­sita subs­ti­tuir els rems de les embar­ca­ci­ons ludi­co­es­por­ti­ves perquè l’ele­vada rotació que tenen implica un des­gast molt gran. També volen com­prar un con­te­ni­dor per posar-lo al pan­talà del port, a l’espai de la base nàutica que els va cedir l’Ajun­ta­ment, i on volen guar­dar el mate­rial i tenir un espai on entrar. Fins avui el mate­rial el guar­den en baguls a l’aire lliure.

La cam­pa­nya, a través de la pla­ta­forma de mece­natge Goteo, vol recap­tar els 5.300 euros ini­ci­als, abans del 15 de novem­bre, i un cop acon­se­guits s’allar­garà un mes per arri­bar fins als 11.000 euros. Per donar visi­bi­li­tat a la cam­pa­nya estan pre­pa­rant altres acci­ons, com la gra­vació amb la can­tau­tora vilas­sa­renca Judit Ned­der­mann, que col·labo­rarà can­tant des del lla­gut a mar obert. “Volem que tot­hom es faci seu el pro­jecte per recu­pe­rar un esport històric i gau­dir de la mar”, expli­quen des del club, en un moment en què tenen llista d’espera de per­so­nes a qui els agra­da­ria for­mar-ne part per fer esport o per fer sor­ti­des més lúdiques. El club és una enti­tat oberta al poble que ha par­ti­ci­pat acti­va­ment en les sor­ti­des i els “tas­tets de rem” perquè qui vul­gui s’animi a sor­tir a remar. Els lla­guts del club de rem són els que cada any són a l’inici del desem­bar­ca­ment pirata que dona el tret de sor­tida a la festa major. L’enti­tat també par­ti­cipa en el pro­jecte Sur­fing for Sci­ence, que pretén ava­luar la con­ta­mi­nació per microplàstics a la zona cos­ta­nera amb la col·labo­ració de ciu­ta­dans que recu­llen mos­tres científiques fent acti­vi­tats nàuti­ques.

“L’essència d’aquest esport és el tre­ball en equip i anar alhora”, des­taca el pre­si­dent de l’enti­tat, con­vençut que el més impor­tant és la ves­sant social del club i que “la gent sumi i faci pinya” quan surt a mar, tant per fer un volt com per com­pe­tir. En Joan, que té 60 anys aca­bats de fer, en fa més de quinze que rema i asse­gura que “encara n’està apre­nent” sota les ordres dels timo­ners, que són “la part bàsica” del club i que també s’han de for­mar per donar les ordres i por­tar la gent. L’equip de timo­ners s’encar­rega de diri­gir els tres lla­guts cata­lans, un dels quals és de com­pe­tició i els altres dos, lúdics. El club també té un batel des­ti­nat sobre­tot a la for­mació de les cate­go­ries més joves.

Premià de Mar va donar fa unes set­ma­nes el tret de sor­tida a un dels trams de la tra­vessa del lla­gut català que es vol fer a tota la costa cata­lana, des d’Alca­nar fins a Port­bou. Segons explica Gili, la intenció és que el muni­cipi torni a aco­llir l’etapa final quan els clubs sur­tin remant de Bar­ce­lona. “La logística que neces­si­tem per moure’ns a tota la costa és com­pli­cada”, reco­neix Gili, com un dels rep­tes que es tro­ben els espor­tis­tes que han de remol­car les embar­ca­ci­ons amunt i avall per com­pe­tir a l’aigua.

20.000
euros
és el que costa una embarcació de llagut mediterrani de competició
11.000
euros
es proposen recaptar un cop s’hagin superat els 5.300 inicials, que s’han d’aconseguir abans del 15 de novembre, a través de la plataforma Goteo
14
tripulacions
té el club: 5 equips de competició, masculins i femenins, des de cadets i fins a veterans, i 9 equips ludicoesportius, mixtos i amb diversitat d’edats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.