Esports

El club Rem Premià somia tenir un nou llagut

L’entitat inicia una campanya per tenir un llagut mediterrani que els permeti competir arreu i un magatzem on guardar el material

El club va néixer el 2020 i té 160 socis, dels quals el 64% són dones, amb una llista d’espera per remar o fer sortides lúdiques

“El somni era competir des dels inicis, però no pensàvem que anés tot tan ràpid”, diu el president

S’entrena quatre dies a la setmana i no li importaria sortir a remar cada dia. En Martí Sancliment va marxar a l’estranger i quan va tornar al poble, a Vilassar de Dalt, va buscar la manera de retrobar-se amb el mar. Fa un any que és soci del club Premià Rem, que es va refundar el 2020, en plena pandèmia, i que no ha deixat de créixer fins a arribar a més de 160 persones associades. “Som un club per competir però també lúdic, on la gent ve a passar-ho bé, a fer poble”, explica en Martí, que finalment s’ha animat i aquest cap de setmana anirà a remar a Amposta, a l’Ebre. “El meu debut va ser dur, a mar obert, amb la resistència de l’onada, remant 5.000 metres”, confessa.

El rem és un esport que “no té edat” i el club té cinc equips, de cadets fins a veterans, que competeixen a la lliga de llagut català. Reivindicant aquest “esperit competitiu” i per no posar-se límits, necessiten aconseguir un llagut mediterrani. Amb aquest bot, molt més lleuger que el llagut català, s’ unifiquen les embarcacions que competeixen a tota la costa de l’arc mediterrani. Aquest 2024 el club ha competit en aquesta modalitat mitjançant una embarcació llogada, de la qual han assumit el cost les persones vogadores a títol particular. El president del club Rem Premià, Joan Gili, explica que aquesta embarcació amb què s’han unificat els campionats de l’àmbit estatal permetria competir al màxim nivell. “El somni era competir des dels inicis, però no pensàvem que anés tot tan ràpid”, explica Gili sobre el creixement del club, que majoritàriament obté el finançament de les quotes dels socis i que es planteja una inversió que s’acosta als 20.000 euros només per comprar el nou llagut. “Anirem fent de mica en mica”, diu el president, que haurà de destinar a la compra part dels estalvis que té el club, que també rep alguna subvenció de l’Ajuntament.

La campanya Impulsem el Club de Rem Premià vol contribuir a fer créixer l’entitat, que necessita substituir els rems de les embarcacions ludicoesportives perquè l’elevada rotació que tenen implica un desgast molt gran. També volen comprar un contenidor per posar-lo al pantalà del port, a l’espai de la base nàutica que els va cedir l’Ajuntament, i on volen guardar el material i tenir un espai on entrar. Fins avui el material el guarden en baguls a l’aire lliure.

La campanya, a través de la plataforma de mecenatge Goteo, vol recaptar els 5.300 euros inicials, abans del 15 de novembre, i un cop aconseguits s’allargarà un mes per arribar fins als 11.000 euros. Per donar visibilitat a la campanya estan preparant altres accions, com la gravació amb la cantautora vilassarenca Judit Neddermann, que col·laborarà cantant des del llagut a mar obert. “Volem que tothom es faci seu el projecte per recuperar un esport històric i gaudir de la mar”, expliquen des del club, en un moment en què tenen llista d’espera de persones a qui els agradaria formar-ne part per fer esport o per fer sortides més lúdiques. El club és una entitat oberta al poble que ha participat activament en les sortides i els “tastets de rem” perquè qui vulgui s’animi a sortir a remar. Els llaguts del club de rem són els que cada any són a l’inici del desembarcament pirata que dona el tret de sortida a la festa major. L’entitat també participa en el projecte Surfing for Science, que pretén avaluar la contaminació per microplàstics a la zona costanera amb la col·laboració de ciutadans que recullen mostres científiques fent activitats nàutiques.

“L’essència d’aquest esport és el treball en equip i anar alhora”, destaca el president de l’entitat, convençut que el més important és la vessant social del club i que “la gent sumi i faci pinya” quan surt a mar, tant per fer un volt com per competir. En Joan, que té 60 anys acabats de fer, en fa més de quinze que rema i assegura que “encara n’està aprenent” sota les ordres dels timoners, que són “la part bàsica” del club i que també s’han de formar per donar les ordres i portar la gent. L’equip de timoners s’encarrega de dirigir els tres llaguts catalans, un dels quals és de competició i els altres dos, lúdics. El club també té un batel destinat sobretot a la formació de les categories més joves.

Premià de Mar va donar fa unes setmanes el tret de sortida a un dels trams de la travessa del llagut català que es vol fer a tota la costa catalana, des d’Alcanar fins a Portbou. Segons explica Gili, la intenció és que el municipi torni a acollir l’etapa final quan els clubs surtin remant de Barcelona. “La logística que necessitem per moure’ns a tota la costa és complicada”, reconeix Gili, com un dels reptes que es troben els esportistes que han de remolcar les embarcacions amunt i avall per competir a l’aigua.

20.000
euros
és el que costa una embarcació de llagut mediterrani de competició
11.000
euros
es proposen recaptar un cop s’hagin superat els 5.300 inicials, que s’han d’aconseguir abans del 15 de novembre, a través de la plataforma Goteo
14
tripulacions
té el club: 5 equips de competició, masculins i femenins, des de cadets i fins a veterans, i 9 equips ludicoesportius, mixtos i amb diversitat d’edats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia