Un festí per als escaladors
Ciclisme. L'organització de la Vuelta presenta el recorregut, amb alguns dels cims més atractius i altres d'inèdits. Hi haurà quatre etapes a Catalunya
L'experiència de les últimes edicions de la Vuelta, en què l'organització va apostar per la muntanya sense miraments, ha revitalitzat una prova, ara sota la tutela d'ASO (els organitzadors del Tour de França), que amenaçava d'entrar en decadència. Aquest 2013, sant tornem-hi. De les 21 etapes, 13 seran de mitjana i alta muntanya. El penúltim dia (14 de setembre) els corredors encara hauran de pujar el temut Angliru, cim on Juanjo Cobo va cimentar el seu triomf del 2011 al davant de Bradley Wiggins i Chris Froome. El recorregut es va presentar ahir a Vigo.
El disseny finalment revelat és idoni per al defensor del títol, Alberto Contador, i també per a Joaquim Rodríguez, però ni l'un ni l'altre han decidit si hi participaran, tot i que ahir van ser en la presentació de la prova per recordar el memorable duel que van protagonitzar en l'última edició.
La Vuelta, igual que l'any passat, s'acostarà també a Catalunya, i també s'endinsarà en territori andorrà i de l'Estat francès. L'arribada de la dotzena etapa tindrà lloc a Tarragona, on s'espera un esprint massiu. L'endemà se sortirà de Valls, on es farà un homenatge a Xavi Tondo, i s'arribarà a Castelldefels, després que el pilot hagi afrontat l'espectacular port del Rat Penat. La setena etapa, el dia 15, començarà a Bagà i anirà fins al coll de la Gallina, a Andorra, el port preferit de Rodríguez, que es va descobrir l'any passat amb un triomf d'Alejandro Valverde.
Les arribades en cims ja coneguts o per descobrir se succeiran l'un rere l'altre durant les tres setmanes. Tot just en la segona etapa, a Galícia, es pujarà el Monte da Groba, inèdit, i en la quarta el de Fisterra, indret conegut com “la fi del món”, que hauria de marcar les primeres grans diferències en la general.
A Andalusia s'estrenarà el port de Peña Blancas (8a etapa), es pujarà l'habitual mur de Valdepeñas (9a) i el tríptic es rematarà amb l'alt d'Haza Llanas, amb percentatges del 22 per cent. Serà, doncs, una primera setmana de bojos.
En la segona setmana arribaran els Pirineus, amb l'esmentat coll de la Gallina i un vertader plagi del Tour amb arribada a l'estació de Peyragudes, al coll on va guanyar Valverde el juliol passat, el dia que Wiggins va tenir feina a seguir la roda de Froome. Abans d'arribar-hi el pilot passarà pel coll del Cantó, la Bonaigua, Balé i Pèira-sorda. Si tot plegat encara no està decidit, traca final asturiana: Peña Cabaga (18a etapa), el Naranco (19a) i l'Angliru (20a).
Entremig d'aquesta allau de cims gegantins hi haurà la contra rellotge inicial per equips a Vilanova de Arousa (27 km) i una d'individual a Tarazona (37 km), que tindrà un port incrustat a la meitat del recorregut. Per als esprintadors quedaran, amb prou feines, mitja dotzena d'etapes.
Rodríguez prioritza el Tour
Joaquim Rodríguez va insistir en la presentació d'ahir que serà present el 29 de juny a Còrsega en la sortida del Tour de França, tot i els problemes legals del seu equip, el Katuixa, que no ha obtingut la llicència de la UCI. El ciclista català va confirmar que no prendrà cap decisió fins que el Tribunal d'Arbitratge Esportiu no resolgui l'afer de l'equip rus, que ha presentat un recurs. El número 1 del rànquing mundial prioritza aquesta temporada el Tour de França i no decidirà si corre la Vuelta –va ser tercer el 2010– fins després de la cursa francesa. “És més dura que la de l'any passat”, va explicar.