CABÒRIES D'ESTIU

JOAN MARTÍ

Els mals de l'alçada

Des que Rocky Balboa va derrotar contra tot pronòstic Ivan Drago, aquell animal ros que feia por en la pel·lícula Rocky, crec que en la quarta entrega, va quedar clar que en el món de l'esport no sempre guanyen els més alts. De fet, difícilment els més alts de cada disciplina són els millors. Poden destacar, per descomptat, però mai són els més destres, els més ràpids, els més guanyadors. La locució llatina citius, altius, fortius té fuites pel vessant nord.

El croat Ivo Karlovic, per exemple. És el jugador més alt del circuit de l'ATP. Fa 2m08 i és tot un espectacle. L'altura li facilita el servei i es fa un tip de fer punts directes d'aquests que la màquina dels punts directes registra i exhibeix en un panell que anuncia la velocitat de la bola. És un autèntic canoner. El tennis requereix molta agilitat en els desplaçaments laterals i també per córrer endavant a fer volees, enxampar una deixada o, simplement, acabar un punt amb un cop guanyador. Una persona de 2m08 no respon als cànons de l'agilitat, tot i que s'ha d'admetre que ell es mou amb més desimboltura del que seria previsible. Si fa o no fa es mou entre els 20 millors del món i no ha pogut encara obtenir cap gran èxit. De fet, podríem considerar que els quarts de final que va perdre dimecres contra Federer és el seu millor resultat en el circuit. Si més no, el més cridaner. A la imatge de dalt apareix a l'esquerra. El jugador de la dreta és el nord-americà John Isner (2m05).

Els canoners del servei acostumen a ser alts. La memòria em traeix relativament, arran de Wimbledon i els serveis, amb el sud-africà Kevin Curren, perquè, sincerament, me l'imaginava més alt. A internet, però, he trobat que fa 1m85. Amb molts favorits al carrer, va tenir la seva gran oportunitat en les semifinals de Londres del 1983, però la va espifiar contra el neozelandès Chris Lewis, un desconegut que va perdre la final amb McEnroe. En aquella època, no obstant això, 1m85 era una alçada respectable en el tennis. A la terra de París, on és força més complicat que un talòs progressi perquè el món és més lent, el paradigma va ser l'holandès Martin Verkerk (1m95), que es va plantar a la final del 2003 a còpia de míssils en els serveis.

SULTAN KOSEN, EL GEGANT. El jugador de bàsquet més alt del món és el turc Sultan Kosen, que juga al Galatasaray. Fa 2m47, juga de pivot, només faltaria, i és una autèntica toia. Si l'exjugador de l'NBA Tyron Bogues s'hi enfrontés el podria driblar per sota les cames. El van veure en un poblet de Turquia i feia 2m42. El van operar, perquè no es podia posar del tot dret per un problema a l'esquena i va guanyar cinc centímetres. També hi ha un universitari nord-americà, Kenny George, que fa 2m32 i un nen de dotze anys, Brendan Adams, que fa 2m20.
EN CREIXEN A TOT ARREU Els exemples de jugadors gegantescos abasten molts esports. En la lluita lliure, per exemple, hi trobem el Gigante González (2m29) o l'asiàtic Hong Mang Choi en kick boxing (2m18). O Alexei Zazakov en volei (2m17). En futbol australià va mirar per damunt de l'espatlla els rivals Richard Sligh (2m13). En la lliga estatal de futbol destaca el serbi Nicola Zigic (2m02) que formava un duet ben curiós amb Munitis. Koler (2m02), Kalac (2m02) i el porter danès Nielsen (2m06) són altres exemples.
L'NBA i EUROPA. Dos casos contraposats de gegants europeus en el bàsquet. Sabonis, que va ser un dels millors jugadors europeus de totes les èpoques i, probablement, el cinc més intimidador, determinant i a la vegada tècnic del Vell Continent (2m20). L'altra cara de la moneda és el romanès Gheorge Muresan, que va provar sort en el bàsquet nord-americà sense gaire èxit (2m32). És el jugador més alt que ha jugat a l'NBA juntament amb el sudanès Manute Bol (2m31), una màquina de fer taps.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.