Més esport

Ens veurem demà als corriols

Ciclisme. Toti Bes i Joan Llordella analitzen el Repte Tradeinn, la novetat de la quinzena edició de la Tramun

S'ha acabat el compte enrere. Els corriols estan a punt i les cames fresques. Demà a dos quarts de nou del matí es donarà el tret de sortida a la quinzena edició de la Tramun, la cursa dels corriols per excel·lència. A Olot, els participants que facin el recorregut en BTT hauran de fer 69 quilòmetres. I els que vagin a peu, 52,5. Qui arribarà primer, l'home o la màquina? Toti Bes o Joan Llordella?

“Al club fa deu anys que hi sóc, i la cursa l'he fet cinc o sis cops. La peculiaritat de la Tramun és que gairebé tot és corriol, agrada molt als que ens agrada la BTT tècnica. És una cursa estimada per molta gent, i a altres que no els hi busquin.” Joan Llordella (Campdevànol, 34 anys) és un referent de la BTT a la demarcació. Ha guanyat dos cops la Tramun i aquest any va ser catorzè en la Cape Epic –el Tour de França de la BTT–. Llordella és la nineta dels ulls de Fidel Freixes, l'alma mater de la cursa. “Ens coneixem des de fa deu anys, quan vaig començar a córrer amb l'Ambisist. I sempre hem tingut molt bona relació perquè ell veu el ciclisme com jo: fer-ho perquè ens agrada. Havia corregut molts anys en carretera i va ser dels pioners amb la bicicleta de muntanya. És un apassionat d'aquest esport i la veritat és que ho viu molt, tant ell com la resta de gent del club. Són aquesta gent a qui hem d'estar molt agraïts, perquè sense ells no hi hauria moltes carreres.” També l'ha fet Toti Bes (Girona, 37 anys), la Tramun. Bes és el corredor de muntanya per excel·lència de Girona i el Pirineu Oriental, setè l'any passat en la Transvulcània i tretzè en la Ultratrail del Montblanc. “És una cursa que per a la gent que es vulgui iniciar a les carreres llargues és molt assequible. És pràcticament cent per cent corriol i sotabosc, un paisatge preciós”, diu Bes, un dels culpables del repte: “Vaig parlar amb l'organització, amb en Fidel, que feia molts anys que el coneixia, i li vaig dir que s'havia de fer corrent. Ja fa tres anys que amb en Marc Pinsach i una altra colla vam fer tot el recorregut. Sense fer carrera, però aprofitant els avituallaments. L'any passat la vam fer carrera, però de 29 quilòmetres, i vaig dir que havíem de fer-la llarga perquè aquí el que és guapo és tot, i el tall maco és de les Preses a l'Hostal del Fang”. I hi afegeix: “Els vaig dir que als Estats Units hi ha alguna cursa en què aprofiten els recorreguts de les bicicletes per fer-los corrent. I llavors va sortir la idea.”

El factor fang

Llordella i Bes coincideixen a assenyalar l'estat del recorregut com un factor que s'ha de tenir molt en compte. “Ells faran un temps ràpid, per ser una cursa a peu. I nosaltres, per ser en bici, molt lent, i a més a més aquest any perquè hi hagi rivalitat l'han fet més recargolada. Penso que si hi ha fang a ells els afecta menys, i nosaltres podem estar força hores per acabar si, a més, el circuit està enfangat”, diu el ciclista. I el corredor? “Jo, l'última vegada que l'havia fet amb bicicleta havia plogut i estava molt enfangat, i és una cursa que tècnicament amb bicicleta és complicada. Llavors vaig dir que allò s'havia de fer corrent, que allò per córrer era ideal. Era una cursa difícil per a bicicleta i ideal per córrer, fàcil.” I el pronòstic, qui guanya? Primer Llordella: “Més o menys ho he calculat..., però tampoc he de guanyar jo o en Toti, en córrer a peu. Potser en bici hi ha algú que va més ràpid que jo, o a peu més que ell. El que guanyi en bici i el que guanyi a peu dependrà molt del fang. Si estigués sec, estaria bastant igualat. A les maratons a peu tarden 4 hores i escaig, i aquí és una mica més llarg i hi estaran una mica més. I nosaltres, si estem sobre els 16 de mitjana també hi estarem més de 4 hores.” També ho veu igualat Toti Bes: “Vulguis o no, hi ha trams molt tècnics de bicicleta en què vas molt més ràpid a peu. Però també ho han solucionat posant uns quilòmetres més.” I conclou: “ A part que en Joan és fort i que, a més, ara està en un alt nivell, crec que potser les bicicletes, però intentarem que no sigui així. També crec que si fos una comparació Kilian-Joan Llordella potser en Llordella hauria d'espavilar-se més.”

Avui brífing, conferència i ‘pasta party'

el 9

La quinzena edició de la Tramun comença aquesta tarda, amb la recollida de dorsals i brífing per als participants –500 entre la BTT, la cursa a peu, el duatló i la Tramunkids (la versió infantil)–, que encara podran formalitzar les inscripcions mitjançant el web de la prova fins a la mitjanit, i fins i tot demà a primera hora hi haurà algun dorsal lliure a la línia de sortida. També aquesta tarda hi haurà una conferència sobre entrenament psicològic a càrrec de la ultrafondista Alexandra Panayotou, abans de la pasta party. Demà, a l'arribada, hi haurà una fira comercial, inflables i bicis de bicitrial a disposició de nens i nenes, que podran provar-les. A més, la Tramun es podrà seguir mitjançant el sistema de geolocalització i a través de les xarxes socials. També es farà un dinar popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.