Quan el Barça creuava el teló d'acer

El club blaugrana mai havia jugat un partit de competició europea tan a l'est com ara a Kazan, gairebé tres dècades després de la històrica primera visita a la Unió Soviètica, el 1978

3.718 quilòmetres ha fet el Barça fins a Kazan, la capital de la República Federal de Tatarstan, a Rússia. En més de 50 anys de partits internacionals oficials, el club blaugrana mai havia jugat tan a l'est. Per trobar un partit oficial més a l'est, de fet, ja ens cal abandonar Europa, amb la copa Intercontinental del 1992 i el mundial de clubs del 2006, al Japó. En competicions europees, fins ara els partits jugats més a l'est són a Moscou (3.009 km), ciutat que respecte de Barcelona es troba un pèl més lluny que Donetsk, a Ucraïna (2.884 km).

Precisament aquestes dues ciutats, Moscou i Donetsk, van ser les protagonistes del primer desplaçament que va fer el Barça a l'antiga URSS, el 1978. Va ser ara fa 31 anys, el setembre del 1978, en un partit corresponent a la primera fase de la recopa que acabaria a Basilea. Que acabaria amb un somriure d'orella a orella. Va ser llavors quan el Barça, entrenat per Lucien Muller, va enfrontar-se amb el Xakhtar només pocs dies després que fos escollit president un tal Josep Lluís Núñez. Va ser llavors quan el Barça va travessar per primer cop les fronteres soviètiques, va fer escala a Moscou primer i, posteriorment, va empatar 1-1 a Donetsk. I el 1979, travessar aquelles fronteres no era poca cosa. Era creuar aquella línia física que Winston Churchill va batejar com a teló d'acer.

«Nosaltres també veníem d'una dictadura, per la qual cosa podem dir que ens estàvem tot just acostumant a la democràcia. Però ens va sorprendre la falta de llibertat d'aquell estat que visitàvem per primer cop. Era una experiència fantàstica, ja que havíem sentit moltes coses d'aquell país, i el visitàvem. Ara bé, un cop allà vam veure que no era fàcil viure-hi. Nosaltres teníem l'hotel en una ciutat a prop de Donetsk, però per arribar a aquesta ciutat ens feia falta un salconduit. Com si ens en fes falta un per anar de Mataró a Barcelona», recorda Pepito Ramos, que va jugar el partit d'anada a l'estadi (3-0, amb un Krankl estel·lar), però en la tornada a Ucraïna, va seure a la banqueta. «El record que ens queda és aquest color, el gris. La grisor. Amb la gent com trista.» El color gris, de fet, també el recorda un altre membre d'aquella plantilla, Asensi. «Tot era gris, i tot semblava complicat. Parlar per telèfon o entendre's amb aquella gent. Recordo que l'arribada a Moscou va ser un caos, ja que per passar la duana vam patir molt, perquè tot era lent i era difícil entendre's. Les maletes, per exemple, no apareixien, i en Neeskens va anar a buscar-les directament i les va recuperar, amb una rialla la boca.» Els problemes en els tràmits a la duana moscovita es van repetir el novembre del 1987, quan el Barça, entrenat per Luis Aragonés, va creuar per segon cop el teló d'acer per veure's les cares amb l'equip protegit pels serveis de seguretat soviètics, amb el Dinamo de Moscou. El març del 1991, en l'última de les tres visites a aquest estat, els problemes es van repetir a Kíev, com si els controls fronterers no s'haguessin contagiat pels vents de canvi que llavors bufaven amb la Perestroika. Dos partits, aquests del 1987 i del 1991, marcats pel fred i la neu i les esperes per passar els tràmits diplomàtics: més de dues hores els dos cops, sense cap Neeskens que pogués agilitzar els tràmits, com va fer el 1978, quan l'holandès va aconseguir recuperar les maletes de l'expedició blaugrana, i de passada, també les d'alguns turistes i empresaris que estaven desesperats a l'aeroport.

Si Johan Neeskens va ser el primer protagonista d'aquell viatge del 1978, un exsoci del club va ser el segon, ja que va rebre l'equip a terres russes: Juan Antonio Samaranch, que llavors era l'ambaixador estatal a Moscou. Samaranch també acompanyaria l'expedició blaugrana cap a Donetsk, a terres ucraïneses, en aquella premier a l'estat soviètic. Les seves gestions, per cert, no van servir per facilitar la feina dels periodistes desplaçats, que van topar amb el mur de l'estat soviètic per poder comunicar-se amb llibertat amb Barcelona.

Era una època en què el futbol ucraïnès feia por. L'escola del Dinamo de Kíev del tècnic Valeri Lobanovski havia revolucionat els conceptes futbolístics, i el Xakhtar també seguia aquest model. «Ens havíem enfrontat amb el Dinamo en tornejos d'estiu i eren equips físicament molt durs, que prioritzaven la preparació física», recorda Pepito Ramos, que presumeix en recordar que va marcar «en un d'aquests tornejos Oleg Blokhin», el gran exponent de l'escola ucraïnesa.

Lenin, Iaixin, i Moscou.

Gairebé una dècada després d'aquell duel, el Barça va tornar a la capital russa, i no per fer-hi escala, ja que el rival era el Dinamo de Moscou. El tècnic era Luis Aragonés, que va tenir molta cura de dur molta roba d'abric per lluitar contra el fred, roba que els jugadors van lluir en un d'aquells passejos matinals que va portar els blaugrana a la plaça Roja, on des de les sis del matí, centenars de ciutadans soviètics, tots ells molt grisos, feien cua per entrar al mausoleu que al ben mig de la plaça guarda el cadàver momificat de Lenin. Els jugadors, com a invitats del règim, van estalviar-se la cua. «És una cosa que impressiona, amb els soldats vigilant, tan autoritaris», recorda Víctor Muñoz, un dels membres d'aquell equip, que admet que el record que li queda d'aquella visita era la pobresa. «No podies portar gaires records cap a casa, la veritat.» Qui sí que es va endur un bon record d'aquell duel seria tot una llegenda del futbol rus, l'ex-porter Lev Iaixin. Llavors, l'aranya negra ja patia una greu malaltia que se l'enduria el 1990, però, malgrat tot, va ser present a la trobada entre les dues directives. Iaixin va regalar fotografies dels seus temps com a jugador als directius del Barça, i aquests, liderats per Nicolau Casaus, li van regalar un clauer de plata amb la reproducció del Camp Nou que va arribar a emocionar tant Iaixin, que li va arrencar unes llàgrimes. Iaixin va morir just abans de poder veure la fi d'una època, la caiguda del mur, i la fi de l'estat que ell havia defensat com a porter. S'iniciava una nova època, amb noves fronteres, i nous destins. Com Kazan.


Partits a la Unió Soviètica, Ucraïna, Rússia i, fins i tot, Letònia

Els clubs de futbol de la Unió Soviètica van començar a jugar les competicions europees la temporada 1969/70, quan el Dinamo de Kíev, campió de la lliga soviètica, i el Torpedo de Moscou, campió de copa, van ser els pioners. El Dinamo va guanyar la primera eliminatòria de la copa d'Europa contra l'Àustria de Viena, però va caure en la segona amb el Fiorentina italià. El Torpedo, per la seva banda, va ser eliminat en la primera fase de la recopa pel doble valor de gols lluny de casa del Rapid austríac. El Barça va jugar tres cops a la Unió Soviètica: el 1979 a Donetsk en la recopa (1-1), el 1987 en la UEFA amb el Dinamo de Moscou (0-0) i el 1991, tot just sis mesos abans de la fi de l'estat soviètic (que va desaparèixer el 8 de desembre de 1991) contra el Dinamo de Kíev, en els quarts de final de la recopa, amb triomf per 2-3. Poc després, el 4 de març de 1992, el Barça s'estrenava a la Ucraïna ja independent amb el Dinamo (0-2). I també el 1992, primera visita a la Rússia postsoviètica amb un duel amb el CSKA de Moscou (1-1). A part d' Ucraïna i Rússia, el Barça també ha jugat en una tercera exrepública soviètica, Letònia, en una fase prèvia de la lliga de campions contra l'Skonto de Riga, el 1997 –a la foto–. A part de la Unió Soviètica, fins al 1991 el Barça va jugar partits oficials a tots els països del pacte de Varsòvia: l'Alemanya Oriental, Polònia, Hongria, Txecoslovàquia, Romania, Albània i Bulgària. A més, també es van jugar partits a Iugoslàvia, un estat socialista que mai va formar part d'aquest pacte.

Competicions europees encara més a l'est?

Es pot jugar un partit europeu més lluny de Kazan? Sí. Aquest any, per exemple, el Fulham anglès va jugar contra l'Amkar en l'Europa League, un equip de Perm, una ciutat russa prop dels Urals gairebé 500 quilòmetres més a l'est que Kazan. I des de l'any 2002, els equips del Kazakhstan, una exrepública soviètica ja dins d'Àsia, juguen competicions europees. Per tant, a més de Turquia i Israel, cada any també es juguen partits europeus en un país asiàtic com el Kazakhstan. Els viatges europeus més llunyans, doncs, han estat a Almaty, una ciutat que està a 5.935 quilometres de Barcelona, a l'altura de Kabul, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El somni de Badosa s’esvaeix

BARCELONA / MELBOURNE
 

Asvel, en mans d’un ex NBA

BARCELONA
 
 
Fernando San Emeterio
director esportiu del bàsquet girona

“Crec que la lliga serà molt igualada fins al final”

Girona
 

Quintada pagada

Girona
 

Brodziansky, opció per al Lleida; Pons serà operat

lleida / girona
 

El món vol la final Sinner-Djokovic

MELBOURNE
 

Araujo i el Barça s’abracen

barcelona