Opinió

Tribuna

Interès baix i recuperació

“El desequilibri entre un estalvi elevat i una inversió massa baixa és una de les principals raons de fons per les quals l'economia global no recupera els nivells de creixement anteriors a la crisi

Els tipus d'interès molt bai­xos, pro­pers a zero, no són una situ­ació habi­tual. Són el resul­tat d'unes cir­cumstàncies excep­ci­o­nals, però aquesta mateixa excep­ci­o­na­li­tat pot fer que la situ­ació no habi­tual es man­tin­gui durant un període llarg de temps. Els bancs cen­trals van abai­xar els tipus d'interès fins a nivells pro­pers a zero a par­tir de l'any 2008 quan es va fer evi­dent l'inici d'una recessió econòmica pro­vo­cada pels pro­ble­mes de salut del sec­tor finan­cer glo­bal. Vuit anys després els tipus seguei­xen en aquest nivell tan baix a bona part de les eco­no­mies i, de fet, és pro­ba­ble que s'hi man­tin­guin encara uns quants anys més.

El crei­xe­ment econòmic és menor del que s'obser­vava abans de l'inici de la crisi i a molts països la inflació és molt baixa i, fins i tot, hi ha casos de deflació. Inclús els bancs cen­trals que havien insi­nuat que podien començar a apu­jar els tipus, com la Reserva Fede­ral o el Banc d'Angla­terra, han anun­ciat que a causa de les incer­te­ses els man­tin­dran bai­xos.

La reta­llada dels tipus d'interès és un ins­tru­ment per esti­mu­lar l'acti­vi­tat econòmica. Els tipus d'interès bai­xos incen­ti­ven el crèdit cap a famílies i empre­ses. Això fa aug­men­tar el con­sum de les famílies i la inversió de les empre­ses en béns d'equi­pa­ment i aug­menta l'acti­vi­tat econòmica. En trac­tar-se d'una crisi greu, amb un sis­tema finan­cer amb pro­ble­mes, els bancs cen­trals van haver d'uti­lit­zar dife­rents mesu­res no con­ven­ci­o­nals per garan­tir que la dava­llada dels tipus ofi­ci­als final­ment es traduís en tipus més bai­xos en tots els mer­cats i en un aug­ment del flux de crèdit. Són les injec­ci­ons de liqui­di­tat i d'altres mesu­res d'estímul al crèdit.

Però el resul­tat d'aques­tes polítiques encara no és prou sòlid. A molts països desen­vo­lu­pats les famílies estan bas­tant endeu­ta­des i es mos­tren reti­cents a aug­men­tar aquest deute. A àmbit glo­bal, les reta­lla­des de tipus d'interès i la dis­po­ni­bi­li­tat de liqui­di­tat no han incen­ti­vat prou la inversió en pro­jec­tes pro­duc­tius. A més, hi ha for­ces que man­te­nen força ele­vat el nivell glo­bal d'estalvi. Aquest dese­qui­li­bri entre un estalvi ele­vat i una inversió massa baixa és una de les prin­ci­pals raons de fons per la qual l'eco­no­mia glo­bal no recu­pera els nivells de crei­xe­ment ante­ri­ors a la crisi. Hi ha una manca glo­bal de demanda.

Entre els fac­tors que expli­quen les taxes ele­va­des d'estalvi hi ha l'ele­vat endeu­ta­ment de famílies i empre­ses, l'enve­lli­ment de la població, que posa en risc els sis­te­mes públics de pen­si­ons i fa aug­men­tar l'estalvi per motiu de pre­caució, i també la no existència d'un estat del benes­tar a les eco­no­mies emer­gents, que frena el con­sum de les famílies en aquests països.

L'esmen­tada escas­se­tat de demanda es pot solu­ci­o­nar acon­se­guint que aug­menti la demanda pri­vada: el con­sum de les famílies i la inversió de les empre­ses. Però els tipus d'interès pro­pers a zero no sem­blen ser sufi­ci­ents per acon­se­guir-ho. L'estratègia per esti­mu­lar la demanda no és la mateixa a les zones desen­vo­lu­pa­des o a les emer­gents. En les pri­me­res cal­dria, sobre­tot, que la inversió empre­sa­rial fes un salt enda­vant i a les sego­nes calen polítiques per aug­men­tar la pro­tecció de les famílies i esti­mu­lar el con­sum.

Però si aques­tes recep­tes no donen resul­tat caldrà recórrer a la vella estratègia key­ne­si­ana i aug­men­tar la des­pesa pública. Ide­al­ment en forma d'inversió pública que aug­menti la capa­ci­tat pro­duc­tiva de les eco­no­mies i la segu­re­tat i benes­tar de les famílies. Alguns països desen­vo­lu­pats no tenen gaire marge en aquest àmbit, però en canvi, entre els emer­gents les pos­si­bi­li­tats són molt més grans.

El debat tècnic i polític sobre com por­tar a terme aques­tes mesu­res fis­cals expan­si­ves en un moment en què els governs ja estan bas­tant endeu­tats de ben segur que ens acom­pa­nyarà els pro­pers anys. I de tro­bar-hi una res­posta ràpida i efec­tiva en dependrà el ritme de recu­pe­ració de l'eco­no­mia glo­bal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.