Opinió

A la tres

L'abstenció del PSC

“Susana Díaz vol sang fresca, i una ‘traïció' del PSC no es tancaria ara amb una simple multa

En els propers dies veurem una sèrie de moviments que acabaran, més d'hora o més tard i amb una fórmula o una altra, amb l'abstenció del PSOE en una sessió d'investidura al Congrés espanyol. Bé, amb un president del govern en funcions que menteix tant com Mariano Rajoy, tampoc seria descartable que arribem al dia 31 d'octubre, la data màxima legal, sense sessió amb una excusa o altra i que anem a unes terceres eleccions. Però, en tot cas, la intenció d'abstenir-se en el PSOE hi és i només cal cercar la fórmula per oficialitzar-la.

Aquest suïcidi polític “pel bé d'Espanya” o pel bé de les cadires i l'statu quo d'alguns tindrà unes greus conseqüències per als socialistes espanyols, conseqüències que segurament no seran del tot analitzables fins d'aquí a un temps. Però el que interessa aquí, a Catalunya, és quines en tindrà sobre el PSC. Els socialistes catalans sostenen, amb tota la coherència política, que el no a Rajoy es manté. Cert, però també ho és que en breu algun òrgan del partit –potser un consell federal com seria lògic, però vés a saber– decidirà canviar el vot per l'abstenció. I, llavors, caldrà veure què passa. El PSC sap perfectament que el seu àmbit polític està en un moment d'ebullició total i que el seu electorat més d'esquerres té moltes temptacions de treure el cap pels projectes al voltant d'Ada Colau. I, si encara té algun sector catalanista, el que demana el grup propi al Congrés, per exemple, doncs aquesta serà l'estocada definitiva. I, tot plegat, enmig d'unes primàries.

Com s'ha vist en els darrers dies, Susana Díaz vol sang fresca, i si el PSC s'atreveix a mantenir el no un cop el PSOE hagi decidit l'abstenció, és molt difícil que aquesta traïció es tanqui només amb una multa com va passar en la votació pel dret a decidir. Els socialistes catalans tenen mala peça al teler, però també és cert que tenen gent amb prou saber fer per cercar una sortida a l'atzucac. Ara, una sortida per salvar la relació entre el PSC i el PSOE, però no pas una solució davant el seu electorat si finalment Rajoy és el nou president de l'Estat amb el suport socialista. Perquè, en la situació actual, abstenir-se és donar suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia