Opinió

Tribuna

Estats Units, fa un segle...

“Com es pot explicar la candidatura d'un personatge tan repugnant com Donald Trump? Què ha passat perquè hagi arribat fins aquí? Aquest fet posa en relleu una falla del sistema

El 7 de novem­bre de 1916 els nord-ame­ri­cans esco­lli­ren pre­si­dent dels Estats Units per un segon man­dat el can­di­dat demòcrata Tho­mas Woo­drow Wil­son, qui va gua­nyar el repu­blicà Char­les Evans Hug­hes. Hug­hes era un dis­tin­git advo­cat i polític amb un bri­llant currículum: gover­na­dor de Nova York i secre­tari d'Estat amb els pre­si­dents Har­ding i Coo­lidge; després va ser pre­si­dent del Tri­bu­nal Suprem. I Woo­drow Wil­son ha estat un dels grans pre­si­dents ame­ri­cans. Nas­cut el 1856, des­cen­dia de cal­vi­nis­tes esco­ce­sos i irlan­de­sos, i era fill d'un pas­tor pres­bi­terià que tenia esclaus. Els seus avant­pas­sats arre­la­ren al sud d'Estats Units i ell mateix era un vir­ginià típic. Diu Paul John­son que “el Sud li cor­ria per la sang (...) i a vega­des li pujava al cap; però, per edu­cació, tem­pe­ra­ment i for­mació tenia bas­tant d'anglo­a­me­ricà”. Admi­rava el gran refor­mista libe­ral anglès William Glads­tone i, encara que seguia essent massa “sudista” per fer alguna cosa a favor dels negres, estava exempt de pre­ju­di­cis reli­gi­o­sos, com ho prova que va tenir sem­pre com a con­se­ller més pròxim Joseph Tumulty, un devot catòlic, i va ser el pri­mer pre­si­dent que va nome­nar jutge del Tri­bu­nal Suprem un jueu, Louis Bran­deis. Lli­cen­ciat en dret per la Uni­ver­si­tat de Prin­ce­ton i doc­to­rat per la John Hopkins, va ser pro­fes­sor de ciències polítiques a Prin­ce­ton, i va arri­bar a ser rec­tor. El 1911 va ser ele­git gover­na­dor de Nova Jer­sey, i el 1913, pre­si­dent dels Estats Units.

La pre­sidència de Wil­son marca el final d'una etapa –d'una soci­e­tat lais­sez faire– i el començament d'una altra, en què un Estat fede­ral més fort, amb amplis poders d'inter­venció, té la missió de defen­sar el ciu­tadà dels abu­sos d'un poder empre­sa­rial des­bo­cat després de la Guerra Civil. Amb aquesta fina­li­tat, era neces­sari que l'Estat aug­mentés els seus ingres­sos mit­jançant un impost per­so­nal sobre la renda. I, en aquesta línia, va impul­sar la cre­ació de la Reserva Fede­ral per orde­nar el mer­cat mone­tari, con­tro­lar el crèdit i llui­tar con­tra les cri­sis. En resum, Wil­son va ser el pri­mer pre­si­dent que va impul­sar un Estat inter­ven­ci­o­nista i bene­fac­tor.

En política exte­rior, Wil­son tenia un dis­curs ide­a­lista basat en el res­pecte als drets humans i a la sobi­ra­nia dels estats, l'impuls de les refor­mes mode­ra­des i el rebuig del colo­ni­a­lisme. Així, va pro­cla­mar que Estats Units trac­ta­ria amb Amèrica Lla­tina en ter­mes “d'igual­tat i honor”; però el cert és que no va can­viar res res­pecte a la política de “l'era del gar­rot” de Roo­se­velt i de la “diplomàcia del dòlar” de Taft. Quan esclatà la Pri­mera Guerra Mun­dial, Wil­son es va mos­trar com a “defen­sor de la pau” i, per tant, no inter­ven­ci­o­nista, fins i tot a la cam­pa­nya elec­to­ral de 1916. Però, quan els sub­ma­rins ale­manys ata­ca­ren vai­xells ame­ri­cans, l'opinió pública es decantà a favor de la guerra i, el 4 d'abril de 1917, el Congrés va apro­var la decla­ració de guerra a Ale­ma­nya a petició de Wil­son. Nou mesos més tard, quan ja havien mort cent mil sol­dats ame­ri­cans, Wil­son va enun­ciar al Congrés “els catorze punts”, una sèrie de com­pro­mi­sos que serien la base del Trac­tat de Ver­sa­lles que posa­ria fi a la guerra. Aquell any li va ser ator­gat el premi Nobel de la Pau; però, en ple reflux aïlla­ci­o­nista, no va acon­se­guir que el Senat ame­ricà rati­fiqués el trac­tat ni l'entrada d'Estats Units a la Soci­e­tat de Naci­ons.

El pro­per dia 8 de novem­bre –cent anys i un dia després de l'elecció de Wil­son–, els ame­ri­cans hau­ran d'esco­llir entre Hillary Clin­ton i Donald Trump. Les diferències entre els aspi­rants de 1916 i els actu­als són pale­ses. Pel que fa a Hillary Clin­ton, es pot adme­tre que és una pro­fes­si­o­nal de la política expe­ri­men­tada: secretària d'Estat i sena­dora. Però, com es pot expli­car la can­di­da­tura d'un per­so­natge tan repug­nant com Donald Trump? Què ha pas­sat perquè hagi arri­bat fins aquí? Aquest fet posa en relleu una falla del sis­tema. No han fun­ci­o­nat els meca­nis­mes de fil­tratge que són impres­cin­di­bles en un model de democràcia repre­sen­ta­tiva. És un fet aïllat o és una prova de crisi del model?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.