Opinió

Tribuna

Filotirans

“Quan la realitat que un mateix sent pròxima és difícil d'explicar, normalment es cau en la justificació

Al món, però també a Cata­lu­nya, la mort de Fidel Cas­tro ha posat tot­hom al seu lloc. Les reac­ci­ons apas­si­o­na­des, perquè el debat sobre la democràcia sem­pre s'ho val, han permès iden­ti­fi­car qui estava a favor i qui estava en con­tra de la dic­ta­dura comu­nista cas­trista. El mite esquer­ranós sobre la revo­lució cubana, com si encara fóssim al 1959, ha fet que assistíssim a epi­so­dis patètics, amb decla­ra­ci­ons que volien dife­ren­ciar entre règim polític i polítiques soci­als. Qual­se­vol que hagi vist Bal­se­ros sap per­fec­ta­ment que aquest tall quirúrgic és una opinió falsa i res més. En el món de la política, els intel·lec­tu­als no són seri­o­sos.

Que els diri­gents de la CUP s'hagin afe­git als polítics i man­da­ta­ris que plo­ren el vell dic­ta­dor comu­nista només ha pogut cau­sar sor­presa a qui no està infor­mat de la ide­o­lo­gia pre­do­mi­nant d'aquest grup. El més sor­pre­nent, si de cas, és que l'hagin con­si­de­rat una mena de far mili­tants d'ERC o fins i tot Lluís Rabell, un antic mili­tant del PORE, que era un par­tit de tendència trotskista. A Cuba, els trotskis­tes sem­pre han estat per­se­guits, més o menys com els homo­se­xu­als i els par­ti­da­ris dels Drets Humans. Es veu que els teòrica­ment post­co­mu­nis­tes no estan per sub­ti­le­ses i no dub­ten mai. I és que els refe­rents més pro­funds sem­pre són una mena de “presència” invi­si­ble i incons­ci­ent que aflora amb el més petit dels estímuls.

Encara que les coa­li­ci­ons post­co­mu­nis­tes, En Comú Podem o CSQP es ves­tei­xin de verd, morat o del color de l'arc de Sant Martí, el mite comu­nista de la revo­lució forma part del seu ima­gi­nari. Només una part dels euro­co­mu­nis­tes ita­li­ans, trans­for­mats en PD, van ser capaços de des­em­pa­lle­gar-se de veri­tat d'aquesta presència invi­si­ble –que hi ha qui es queixa que ha estat malau­ra­da­ment igno­rada– per abraçar de veri­tat els postu­lats de la democràcia libe­ral. En un arti­cle recent, Herois, tirans i altres fenòmens comu­nis­tes, Sergi Pàmies expli­cava com va conèixer el poeta Mar­cos Ana, un dels pre­sos comu­nis­tes que més anys va estar tan­cat a les pre­sons fran­quis­tes: “El vaig conèixer l'any que va morir Franco (¿Paco?), a Efo­rie, a la vora del mar Negre, en un hotel romanès on Ceau­cescu aco­llia l'aris­tocràcia comu­nista exi­li­ada. Eren unes vacan­ces immo­rals però fantàsti­ques…”. La cur­siva és meva, però és que em va sem­blar molt atre­vit –i valent– que el fill de dos mites del comu­nisme català asse­nyalés tan rotun­da­ment la immo­ra­li­tat d'unes vacan­ces que eren més que habi­tu­als entre la nomen­cla­tura comu­nista cata­lana, inclo­ent-hi les joven­tuts comu­nis­tes, que no es va plan­te­jar mai mar­car distàncies amb un sàtrapa com Ceau­cescu. Molts, per bé que no tots, dels que van anar de vacan­ces al “paradís” comu­nista de l'Est, avui jus­ti­fi­quen el des­as­tre que és Cuba amb l'excusa que Donald Trump és molt dolent.

Quan la rea­li­tat que un mateix sent pròxima és difícil d'expli­car, nor­mal­ment es cau en la jus­ti­fi­cació. Això és el que va fer Joaquín Villa­lo­bos al llarg arti­cle “Una nueva revo­lución en Cuba”. Villa­lo­bos va ser guer­ri­ller sal­va­do­renc i ara és asses­sor del govern colombià en el procés de pau amb les FARC, un dels grans fias­cos dels dar­rers anys. Pot­ser la raó sigui, pre­ci­sa­ment, el rela­ti­visme democràtic d'aquest cas­trista sal­va­do­renc quan afirma, sense empat­xar-se, i refe­rint-se a la dic­ta­dura comu­nista xinesa i a la matança de Tia­nan­men, que quan van ocórrer les pro­tes­tes del 1989, domi­nava al món el “fona­men­ta­lisme democràtic” –escriu ell– que no tenia en compte la història, la cul­tura, l'estruc­tura social, el desen­vo­lu­pa­ment econòmic ni les diferències a cada país: “Lo fácil era aso­ciar reli­gi­o­sa­mente demo­cra­cia con pro­greso”. Ja som al cap del car­rer. Per als libe­rals i els soci­al­demòcra­tes de veri­tat, democràcia i progrés són con­cep­tes gai­rebé sinònims.

La crisi econòmica ha pro­pi­ciat que rebro­tin ide­o­lo­gies anti­de­mocràtiques de dreta o d'esquerra –l'UKIP i la CUP, per enten­dre'ns–, les quals van domi­nar el que Eric J. Hobs­bawm va ano­me­nar “segle curt” a La era de los extre­mos 1914-1991. El segle dels grans des­as­tres, de l'Holo­caust i de múlti­ples geno­ci­dis, pro­vo­cats pels fei­xisme en totes les vari­ants, el nazisme i el comu­nisme i els entorns intel·lec­tu­als que jus­ti­fi­ca­ven aques­tes ide­o­lo­gies. Són aquells que el pro­fes­sor Mark Lilla va desig­nar amb el mot de filo­ti­rans a La seducció de Sira­cusa, epíleg d'un lli­bre que els reco­mano, Pen­sa­do­res teme­ra­rios, dedi­cat a des­cons­truir el rela­ti­visme democràtic de figu­res com Mar­tin Hei­deg­ger, Carl Sch­mitt, Wal­ter Ben­ja­min, Ale­zan­dre Kojève, Mic­hael Fou­cault o Jac­ques Der­rida, entre altres. En certa mesura, també van fer vacan­ces immo­rals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.