Opinió

A la tres

Ascensió en colla

“Fer el cim a un ritme més lent fa que hi pugui accedir més gent. L'ascensió sorpresa ja la vam descartar fa temps

Per fer cim, a vegades, cal esperar algú que no estava convençut d'assolir-lo, ni l'interessa gaire, però que si l'acompanyes i veu l'opció de fer-lo més a prop, pot acabar pujant la muntanya. El repte i els perills de l'aventura aconsellen fer cordada per ajudar-se en cas de tempesta o adversitat. Fiar-ho tot a un escalador solitari pot esdevenir més arriscat, tot i que el pas més lent generi nerviosisme entre els més veloces. L'efecte sorpresa de la pujada llampec ja el vàrem deixar escapar després del 9-N.

Es pot creure que la cimera pel referèndum va ser un pas enrere. Ho va deixar ben clar Felip VI l'endemà mateix. I que esdevindrà una pèrdua de temps i esforç intentar convèncer qui ha donat mostres d'animadversió severa contra Catalunya. Ja el 2014, dos terços del Parlament van votar demanar a l'Estat les competències per poder convocar un referèndum i el 85% del Congrés dels Diputats va votar-hi en contra. Els Comuns poden semblar ingenus, intentant convèncer l'Estat. Apliquen la vella política que alguns d'ells critiquen: guanyar temps. Per construir la seva nova formació política, per veure si la majoria parlamentària catalana es trenca o si l'Estat fa passes antidemocràtiques que justifiquin recolzar el procés. La dilació en la convocatòria del referèndum permet també al PDECat guanyar temps per refundar-se, al govern per preparar l'esquelet de la república i per buscar suports exteriors a un referèndum que l'Estat mai no acceptarà. Probablement, ara ja ni ens tolerarien fer una consulta com la del 9-N, per inòcua que fos.

L'enesim intent de convèncer l'Estat i el cop de porta que rebrem té un efecte col·lateral que comença a prendre cos: L'interès internacional pel procés i per la persecució judicial contra un parlament que només vol debatre com s'organitza una petita part d'Europa. Força diputats europeus s'han interessat pel “cas Forcadell”, tot i l'intent de bloqueig de la diplomàcia espanyola. Segur que necessitarem el suport d'altres expedicions internacionals per fer aquest cim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia