Opinió

Tribuna

No podrà votar

“Me l'estimava profundament. Es deia Ignasi Sitjar

El vaig conèixer un ves­pre, en un estudi mal­gir­bat de sota Far­ners. Asse­gut a terra amb tres nois més, entre­mig de pots de pin­tura, tot ple­gat il·lumi­nat amb un color gro­guenc i car­bassa. Nosal­tres acabàvem d'arri­bar de Girona per pas­sar l'estiu a la casa dels meus pares. Hi eren ell i en Pere Car­bo­nell, físic nuclear vin­gut expres­sa­ment de la Uni­ver­si­tat de Bre­men per atu­rar la pro­pera extracció d'urani de les roques de gra­nit de la mun­ta­nya sagrada. La que conté el cas­tell i l'ermita medi­e­vals de Far­ners. L'altre era en Ramon, un pin­tor llo­ga­ter de l'estudi. Havíem d'orga­nit­zar l'aco­llida del grup de la Marxa de la Lli­ber­tat, que venia al cap de tres dies. Recordo, sobre­tot, l'atmos­fera d'aquell ves­pre clan­destí.

La Marxa de la Lli­ber­tat recor­ria tot Cata­lu­nya, aquell estiu, amb diver­ses colum­nes que s'irra­di­a­ven pels pobles del país. El nom era el lema. Volíem la lli­ber­tat. Lli­ber­tat era un terme que cap tertúlia havia d'inter­pre­tar. Els mèdia espa­nyols, con­tro­lats pel règim, ni sabien què volia dir tertúlia, i si

hagues­sin par­lat de la Marxa de la Lli­ber­tat hau­ria estat per dir que “un grupo de ter­ro­ris­tas recorre el noreste de nues­tra pàtria”. L'havia orga­nit­zat l'Assem­blea de Cata­lu­nya. Érem a l'estiu del 76, quasi un any després de la mort del dic­ta­dor. Els gri­sos la per­se­guien arreu. La Columna Tra­mun­tana, sobre­tot, els feia anar de cor­coll. Jus­ta­ment aquells dies havia des­a­pa­re­gut. Se sabia que estava ama­gada en algun catau. El catau era el nos­tre estudi-àtic de Girona, aca­bat d'adqui­rir a una pro­fes­sora pin­tora, la Mont­ser­rat Barenys, a qui he tro­bat sovint a l'ANC. Hi havíem dut els mobles i els havíem dei­xat de potes enlaire. No teníem llum, només aigua. Allà hi estava ama­gada la Columna Tra­mun­tana.

Vam par­lar molt amb el grup de sota Far­ners. Ell, sobre­tot, amb la mirada viva, el nervi al cos prim, el gest con­tun­dent i la sim­pa­tia al ros­tre, no s'atu­rava. Tenia totes les idees del món a la ment. El dia de l'arri­bada de la Marxa de la Lli­ber­tat no hi vaig poder ser. Tenia una tro­bada amb un pro­fes­sor a la Uni­ver­si­tat de Bella­terra per lliu­rar-li un tre­ball de curs. En tor­nant, vaig entrar a la reunió. Par­la­ven, feliços, de la rebuda als Pins, de la Marxa de la Lli­ber­tat. De com els havia vigi­lat el cabo Cáceres, un guàrdia civil amb qui sem­pre podíem comp­tar. Ell ni s'atu­rava. Quasi esce­ni­fi­cava cada moment. El 1979 va sor­tir com a regi­dor d'ERC. Al cap d'uns anys, vam gover­nar junts a l'Ajun­ta­ment de Santa Coloma de Far­ners. Advo­cat bri­llant, era l'únic que podia res­pon­dre a manaire del secre­tari, que tot ho sabia. Me l'esti­mava pro­fun­da­ment. Va ser un pun­tal legal a l'hora de fer la revisió del pla urbanístic.

Es deia Ignasi Sit­jar. Va morir de sobte l'endemà d'aquest Cap d'Any. Un seu germà és actual regi­dor d'ERC, al mateix con­sis­tori de l'Ignasi.

Al tana­tori, xiu­xi­uejàvem: “No podrà votar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.