Keep calm
Aniversari europeu
Aquesta setmana fa seixanta anys del Tractat de Roma i les institucions europees tremolen davant l'eufòria de moviments populistes en diversos països de la Unió Europea. L'aniversari serà tímid i preocupant. Le Pen a França, Wilders a Holanda, Frauke Petry a Alemanya, Hofer a Àustria i Orbán a Hongria... Són antieuropeistes, ultranacionalistes i xenòfobs. Creuen entre d'altres coses que l'atur és culpa dels immigrants i refugiats. Veuen terroristes potencials en els refugiats que fugen de les guerres de Síria, l'Iraq o l'Afganistan. Els populismes han trobat aire amb Donald Trump i amb el triomf del Brexit al Regne Unit. Fa pànic observar personatges com l'eurodiputat polonès que va proclamar que les dones són “més febles” i “menys intel·ligents” que els homes. Un personatge capaç d'afirmar que és al Parlament per “enfonsar” Europa. A l'agressor verbal només li ha caigut una multa equivalent a les dietes de 30 dies i la suspensió temporal d'activitat. Llàstima que no hi hagi una inhabilitació permanent.
És clar i evident que seixanta anys després del Tractat de Roma hi ha molts problemes a la Unió Europea. Proclames que tenen quelcom de semblant als pitjors anys europeus que van acabar en guerra. Per sort, hi ha el contrapoder del Parlament Europeu, que malgrat ésser poc resolutiu podem votar cada sis anys.
La política europea passa per mals moments i només falta que ensopegui amb l'anomenat problema de Catalunya. Perquè no s'ha pogut resoldre internament. La notícia de la sentència d'un expresident ha tingut molt de ressò. Mas ja ha anunciat que arribarà al Tribunal d'Estrasburg i Junqueras al de l'Haia. La sentència del 9-N ha acaparat l'atenció europea. Malgrat que els tribunals europeus no són un bon camí per resoldre qüestions polítiques. Un jutge expert em comentava aquesta setmana que els tribunals espanyols aniran sancionant les desobediències. Mentre que les que s'elevin a Europa les retardaran tant com puguin perquè no sabran com sentenciar un problema polític.