Opinió

Tribuna

Ebre, frontera i frontissa

“Vega analitza les Terres de l'Ebre com a unitat d'anàlisi i reivindica la regió no sols com a part del país, sinó com a part central

Si hi ha avui, als Països Cata­lans, una regió per­fec­ta­ment iden­ti­fi­ca­ble pels seus habi­tants i pels foras­ters, aquesta és les Ter­res de l'Ebre, un ter­ri­tori que ha bas­tit la seva iden­ti­tat des de la rei­vin­di­cació con­tra el trans­va­sa­ment, en defensa dels seus interes­sos mate­ri­als, natu­rals i cul­tu­rals. Aques­tes comar­ques han començat a exis­tir com un grup humà i un espai físic dife­ren­ci­ats a par­tir del moment que la con­signa “L'aigua és vida, NO al trans­va­sa­ment” ha dei­xat de ser una samar­reta, una pin­tada a la paret o una pan­carta al balcó, per esde­ve­nir una con­vicció de pre­sent i de futur, arre­lada al cor, al cap i a la but­xaca de la gent. Si bé la deno­mi­nació Ter­res de l'Ebre apa­rei­xia el 1932 com a títol d'una novel·la de Sebastià Juan Arbó, la seva sig­ni­fi­cació més cívica no es pro­du­eix fins a prin­ci­pis d'aquest segle amb les grans mobi­lit­za­ci­ons, al país i a fora, amb els nusos blaus com a emblema. Va ser a prin­ci­pis dels setanta, però, quan el mot ebrenc, de la mà de Bladé i Desum­vila, va començar a cir­cu­lar, coin­ci­dint en el temps amb els corònims Ponent, amb Josep Vall­verdú, i Cata­lu­nya Nord, amb Llo­renç Pla­nes. Era, en certa manera, l'inici de la visu­a­lit­zació de ter­ri­to­ris fins lla­vors invi­si­bles: les perifèries del Prin­ci­pat. Uns ter­ri­to­ris que, a tot esti­rar, no pas­sa­ven de ser, per a molts, un sim­ple punt en el mapa, gene­ral­ment només lloc de pas, però no destí final. Quants cata­lans no han estat mai a Tor­tosa, Amposta, Fraga, Gan­desa, Lleida o Per­pinyà i sí, en canvi, a Bangkok, Marràqueix, Madrid, Mos­cou, Lon­dres o Praga?

Ara dis­po­sem, final­ment, d'un lli­bre magnífic, docu­men­tat i seriós, Ter­res de l'Ebre, fron­tera i fron­tissa, del filòsof Xavier Vega, de Flix, aquest indret que la Renfe i tants cata­lans con­ti­nuen ano­me­nant Flics, com a expressió cla­mo­rosa de des­co­nei­xe­ment del ter­ri­tori. De fet, va ser el 2014 que la presència mas­siva de par­ti­ci­pants pro­ce­dents d'altres comar­ques a la cadena humana, a l'Ebre, va esde­ve­nir l'inici del des­co­bri­ment d'una part del país fins lla­vors obli­dat i llunyà. La tirada tra­di­ci­o­nal cap al nord, les deficiències enor­mes en infra­es­truc­tu­res de trans­port i la presència quasi irre­lle­vant en els cen­tres de poder de per­so­na­li­tats ebren­ques (només Rafel Vidi­e­lla, al segle XX, i Marta Cid, al XXI, al govern de la Gene­ra­li­tat), expli­quen mol­tes coses. “Tots els rius unei­xen i sepa­ren”, asse­gura l'autor, men­tre Montse Cas­tellà afirma que la gent de l'Ebre “són tots parents per part de riu”, i la mio­pia naci­o­nal con­ti­nua refe­rint-se a “més enllà de l'Ebre” quan pensa en Espa­nya, expul­sant així de l'ima­gi­nari naci­o­nal mig Tor­tosa, mig Baix Ebre i un bon tros de la Ribera d'Ebre, amb pobla­ci­ons com Amposta, Gan­desa, Móra d'Ebre, Sant Car­les de la Ràpita i Alca­nar, a banda de tot el País Valencià, indrets que espa­nyo­lit­zem, incons­ci­ent­ment, amb tanta ignorància geogràfica, quan dis­po­sem d'un “més enllà del Cinca”, ben acla­ri­dor i precís.

Vega ana­litza les Ter­res de l'Ebre com a uni­tat d'anàlisi, reco­nei­xent-ne alhora la diver­si­tat interna, els mati­sos, les sin­gu­la­ri­tats. I rei­vin­dica la regió no sols com a part del país, sinó com a part cen­tral, com a cruïlla dels Països Cata­lans i expressió naci­o­nal d'una altra cata­la­ni­tat, no coin­ci­dent en tots els ter­mes amb la cata­la­ni­tat hegemònica a la qual l'Ebre enri­queix perquè la diver­si­fica. Aques­tes ter­res aga­fen amb una mà el País Valencià i amb l'altra la resta de Cata­lu­nya i miren també cap a la Franja, perquè és només així que reco­bren tot el seu sen­tit. Per això la Taula de Sénia ha estat capaç d'inte­grar prop d'una tren­tena de muni­ci­pis del sud prin­ci­patí i de la Franja, així com del nord valencià. I si la noció de fron­tera s'ha impo­sat en l'àmbit admi­nis­tra­tiu, la idea de fron­tissa és hegemònica en la vida quo­ti­di­ana, amb tota natu­ra­li­tat.

Aquest lli­bre per­se­gueix dos objec­tius ben clars. D'una banda, ser­veix com a obra d'auto­es­tima col·lec­tiva ebrenca, però lluny dels magnífics lli­bres de fotos amb colors amb imat­ges espec­ta­cu­lars del riu i el Delta, perquè és un lli­bre amb memòria, refle­xi­ons i argu­ments, ara que s'ha recu­pe­rat un cert orgull de per­ti­nença, amb una valo­ració posi­tiva dels seus trets cul­tu­rals iden­ti­ta­ris. De l'altra, aspira que la resta de con­na­ci­o­nals assu­mei­xin també les Ter­res de l'Ebre com a inte­grants del seu uni­vers naci­o­nal i, doncs, valo­rin noms com Cristòfol Des­puig, Fran­cesc Vicenç Gar­cia –el rec­tor de Vall­fo­gona–, Mar­cel·lí Domingo, Felip Pedrell, Joan Bap­tista Manyà, Sebastià Juan Arbó, Bladé i Desum­vila, Jesús Mon­cada i Gerard Vergés, al cos­tat de tan­tes altres bio­gra­fies que hono­ren qual­se­vol cul­tura i qual­se­vol país. Final­ment, a l'Ebre català li ha arri­bat el lli­bre que calia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.