Tribuna
Dieta digital
El govern català acaba d'aplicar un polèmic impost sobre les begudes ensucrades. Més enllà de si és una pura estratagema recaptatòria o si és veritat que la Generalitat és una gran mare que vetlla, amatent, per la nostra salut, el tema ha posat damunt la taula totes les comparacions entre grams i terrossos i, és clar, la poca conveniència d'ingerir sucre en la nostra dieta. I això, en plena primavera, torna a posar en primera línia la qüestió de les dietes.
Preocupada des de sempre per aquestes qüestions i ferma defensora de la lluita contra els trastorns alimentaris, Marga Serra, llicenciada en ciències biològiques, doctora en ciències de la salut i experta en temes de nutrició, ha posat en marxa Nutrapp, un lloc web en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya i avalat pel Ministeri de Sanitat que aspira a convertir-se en un pràctic i còmode servei d'assessorament nutricional en línia per eliminar molts dels inconvenients que planteja el seguiment eficaç de dietes d'aprimament o de processos de control de pes.
El mètode es basa en una investigació realitzada l'any 2012 que treballava sobre el fet d'implantar la figura del coaching nutricional o, el que vindria a ser el mateix, posar en pràctica la idea que els humans, si ens sentim controlats, funcionem millor que per lliure. La immediatesa que donen les xarxes permet que puguis estar pràcticament les 24 hores del dia en contacte amb l'equip de nutricionistes (vull creure que salvant, òbviament, l'espai i el temps de prudent privacitat que tothom necessita), i això, sumat als xats entre els participants i al contacte sovintejat amb els professionals, fa que s'eliminin dos dels grans riscos que amaguen les dietes tradicionals: la solitud i els dubtes. Quan algú sent la temptació de canviar la col per una mitjana envellida de vedella de quilo i mig, sempre pot demanar consell instantani a través de l'aplicació i algú l'ajudarà a recuperar el seny. Si tens dubtes sobre si menjar-te una sardinada pot ser beneficiós per al colesterol bo, doncs es pot preguntar al moment, sense esperar la visita mensual habitual, quan, segurament, ja sigui massa tard.
I no només és una policia de les calories, ja que el servei també actua com a prescriptor, com a consultor i com a informador de tot el que fa referència a temes de nutrició i, de fet, representa un pas endavant en aquesta simbiosi cada vegada més estesa entre l'home i la màquina, en avançar per aquest camí que ha convertit el mòbil en un apèndix més del nostre cos, i no només amb finalitats purament lúdiques o recreatives. Establir relacions professionals a través de les xarxes també pot arribar a ser un bon camí en un tema espinós i complex com la nutrició i totes les seves derivades.