Opinió

LA GALERIA

El suro, el tap i la vida

De la Fira del Tap en destacaria les sessions de la pela del suro a can Vilallonga i els esmorzars de peladors

Vaig néixer amarat de la flaire de suro. El pare era barber i quan no tenia clients triava taps en coves i cistells, i sempre teníem tres grans saques de taps. La mare, tota la seva vida laboral la va passar en fàbriques de suro. A Llagostera, de les deu o dotze fàbriques de la meva infantesa ja no en queda cap, però al poble veí, a Cassà, han tingut més sort i la indústria tapera hi manté una presència notable, i és un gran encert que l’Ajuntament hagi promogut la Fira del Tap, aquest cap de setmana vinent. Hi ha una quarantena d’actes per a tots els gustos: culturals, gastronòmics, lúdics... però en destacaria les dues sessions de la pela del suro a can Vilallonga, acompanyades d’uns esmorzars de peladors amb una amanida servida a la panna de suro amb ceba aixafada, tomata madura, olives mortes, bitxo i oli, sense tovallons, ni forquilles, ni ganivets. També hi haurà ventresca que tallarà en Josep Font, de can Ballera de Sant Andreu, i botifarra de sang, que servirà en Joan Cañigueral. Fa uns quants anys, de Sant Joan a Sant Jaume les suredes de l’Albera, l’Ardenya, les Gavarres i el Montseny s’omplien de peladors per treure les llesques dels suros. L’alzina regnava als boscos abans que la febre del turisme fes que molts propietaris rurals venguessin les plantes per a llenya, i que eucaliptus i pins suplissin vessanes de suredes. En la postguerra molts homes s’havien de guanyar la vida a bosc fent carbó, bruc, rabassa, pelegrí... Avui, queden pocs bosquetans, i un dels més singulars és el cassanenc Eloi Madrià, que manarà quatre peladors pel mas Vilallonga amb els quals mostrarà que aquest ofici no és mort. A Catalunya, fa pocs anys es recol·lectaven unes 4.000 tones de suro, però la majoria que s’elabora ve d’Andalusia i Extremadura, i Portugal és el líder mundial del sector. Als nostres boscos, hi ha moltes hectàrees d’alzines sureres i amb una política adequada es podria potenciar una indústria que en els segles XIX i XX va ésser fonamental en municipis com Calonge, Cassà, Llagostera, Palafrugell, Palamós, Sant Feliu de Guíxols... i donar feina a milers de persones. En la Fira del Tap de Cassà s’explicaran les riqueses i els secrets d’aquest patrimoni que no s’hauria d’haver deixat deteriorar. Josep Roca parlarà de la importància del tap de suro i les sommeliers Marta Arenas i Laura Masramon oferiran maridatges de vins amb tapes i postres de Jordi Reverter. I no hi faltaran cançons populars amb Les Anxovetes i Els Trefins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia