Opinió

Tribuna

La Finlàndia de Sibelius

“Derrocat el tsar Nicolau II el 1917, el Parlament de Finlàndia va declarar unilateralment la independència de Rússia

Des del segle XII i durant gai­rebé set-cents anys, Finlàndia formà part del regne de Suècia, fins al punt que el suec passà a ser la llen­gua domi­nant. Suecs i rus­sos llui­ta­ren més d’una vegada pel domini de Finlàndia, fins que, l’any 1807, l’imperi rus acon­seguí el seu propòsit, ins­ti­tuint el gran ducat de Finlàndia en la per­sona del tsar Ale­xan­der I com a pri­mer gran duc. El domini rus durà fins ara fa cent anys, quan Finlàndia con­querí la seva inde­pendència. Amb aquests ante­ce­dents, té interès enten­dre com Finlàndia va con­so­li­dar la seva consciència naci­o­nal.

Explica Orlando Figes que la majo­ria dels movi­ments naci­o­nals en el si de l’imperi tsa­rista començaren amb l’apa­rició d’un naci­o­na­lisme lite­rari i cul­tu­ral a mit­jan segle XIX. Els escrip­tors romàntics, els estu­di­ants i els artis­tes viat­ja­ren al camp a la recerca d’ins­pi­ració. Ide­a­lit­za­ren la forma de vida rústica i sen­zi­lla dels cam­pe­rols i afe­gi­ren temes popu­lars a les seves obres en un esforç per crear un estil “naci­o­nal”. Aquesta apro­pi­ació de la cul­tura nadiua (de les cançons popu­lars i del folk­lore, de la llen­gua i dels cos­tums, dels ofi­cis i dels ves­tits cam­pe­rols) fou molt més que una moda pas­sat­gera. Va for­mar part d’un pro­jecte més ampli, desen­vo­lu­pat per una classe mit­jana urbana cons­ci­ent que la cre­ació d’un con­junt de símbols és la base de tota iden­ti­tat naci­o­nal, de tota “comu­ni­tat ima­gi­nada”. Ara bé, la intel·liguèntsia urbana no es va dedi­car tant a obser­var la vida cam­pe­rola com a rein­ven­tar-la i miti­fi­car-la. La cul­tura popu­lar que es deia que era l’antic ori­gen de la nova nació, era, de fet, poca cosa més que el pro­ducte de la ima­gi­nació de les clas­ses mit­ja­nes urba­nes.

El caràcter burgès d’aquest naci­o­na­lisme resulta molt per­cep­ti­ble a Finlàndia, ja que gau­dia de gran auto­no­mia i lli­ber­tat cul­tu­ral (les més altes exis­tents a l’imperi rus), que li van per­me­tre bas­tir una forta cam­pa­nya de con­so­li­dació naci­o­nal basada en la poten­ci­ació de la llen­gua finesa i ins­pi­rada en la recu­pe­ració de les epo­pe­ies popu­lars fine­ses com el Kale­vala. Aquesta cam­pa­nya s’inten­si­ficà com res­posta a una política de rus­si­fi­cació assa­jada per l’imperi rus a finals del segle XIX, amb el resul­tat que la tota­li­tat de la població finesa es va unir als Joves Fin­lan­de­sos, als soci­al­demòcra­tes i al Par­tit de la Resistència Activa. I així, quan la repressió russa s’accentuà, es des­en­ca­denà una resistència pas­siva total con­tra Sant Peters­burg.

Durant la Guerra Euro­pea, der­ro­cat el tsar Nico­lau II, els fine­sos van enten­dre que –donat que el tsar era el gran duc de Finlàndia i la unió amb Rússia era per­so­nal– Finlàndia havia esde­vin­gut inde­pen­dent. El nou govern rus no ho acceptà, s’obri­ren nego­ci­a­ci­ons i, fra­cas­sa­des aques­tes, el Par­la­ment finés va decla­rar uni­la­te­ral­ment la inde­pendència l’estiu de 1917, ara fa un segle, i es va ence­tar un període de for­tes llui­tes que aca­ba­ren amb el reco­nei­xe­ment de la inde­pendència fin­lan­desa.

L’obra de Jan Sibe­lius no s’entén fora d’aquesta cir­cumstància. Tant que “hi ha pocs com­po­si­tors tan entra­nya­ble­ment iden­ti­fi­cats amb l’ambi­ent amb què vis­que­ren com ho va estar Sibe­lius amb Finlàndia” (Robert Lay­ton). Va néixer en una família benes­tant de parla sueca, i ell mateix no va començar a par­lar fin­landès fins com­plerts els 8 anys. De fet, sem­pre va par­lar millor el suec. No obs­tant, la seva esco­la­rit­zació en una escola finesa va ser deter­mi­nant, ja que li va obrir el ven­tall de tota la mito­lo­gia finesa, començant pel Kale­vala. For­mat a Hèlsinki, Berlín i Viena, amb una sòlida tècnica simfònica, esde­vingué el músic del naci­o­na­lisme fin­landès. Kare­lia, Qua­tre lle­gen­des (que inclo­uen El cigne de Tuo­nela), Finlàndia (que fou el cata­lit­za­dor del sen­ti­ment naci­o­na­lista enfront dels rus­sos) i Tapi­ola (evo­cació pro­funda dels bos­cos nòrdics) són les fites prin­ci­pals d’una part essen­cial de la seva obra, que es com­pleta amb la seva tasca, excel·lent, com autor de set sim­fo­nies. I és aquesta qua­li­tat intrínseca, més enllà del sig­ni­fi­cat con­jun­tu­ral de la seva obra, la que ha fet que aquesta esti­gui viva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.