Opinió

Tribuna

Fases finals del procés

“Són tants els imponderables, que resulta il·lusori esbrinar el final del procés, que pot quedar en res o bé superar de molt les previsions més agosarades que s’hagin fet

Una accepció de la paraula procés és “con­junt de fases suc­ces­si­ves d’una ope­ració”. En el procés per anto­nomàsia que es desen­vo­lupa avui entre nosal­tres, aquesta ope­ració és la inde­pendència de Cata­lu­nya impul­sada pels naci­o­na­lis­tes cata­lans. Dei­xant de banda els ante­ce­dents ante­ri­ors, la fase en què hem estat fins dime­cres pas­sat era una fase d’enroc, simi­lar a la que es dona en el joc d’escacs. Els inde­pen­den­tis­tes s’han enro­cat entorn del prin­cipi democràtic, entès de forma que la volun­tat popu­lar ha de pre­val­dre sobre qual­se­vol impe­ra­tiu legal, inclo­sos els esta­blerts per la legis­lació cata­lana. I pel govern de l’Estat el prin­cipi rec­tor exclu­siu ha estat el prin­cipi de lega­li­tat, pel que la llei s’eri­geix en un dogma intan­gi­ble d’inter­pre­tació estricta, davant del qual decau qual­se­vol exigència de la volun­tat popu­lar que no passi pel sedàs d’una llei a la qual s’atri­bu­eix la funció de cade­nat. Amb oblit per part de tots que la democràcia tan sols cris­tal·litza quan ambdós prin­ci­pis –el democràtic i el de lega­li­tat– es con­ju­guen sense detri­ment ni de l’un ni de l’altre. Aquesta fase d’enroc s’ha carac­te­rit­zat per una ges­ti­cu­lació cada cop més abran­dada a càrrec dels inde­pen­den­tis­tes i per una judi­ci­a­lit­zació del con­flicte cada vegada més intensa a càrrec del govern cen­tral.

Però no hi ha enroc que sigui etern i, aquesta set­mana, hem entrat en una nova fase, que és la fase de rup­tura, mar­cada per una acció i una reacció que es retro­a­li­men­ten. L’acció deter­mi­nant de la rup­tura ha estat l’apro­vació de la llei del referèndum, pri­mer pas de la poste­rior apro­vació de la llei de tran­si­to­ri­e­tat jurídica i fun­da­ci­o­nal de la república, que amb el nom ja ho diu tot. La rup­tura que aques­tes lleis pro­vo­quen envers l’Estat del qual les pròpies ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes reben la seva legi­ti­mi­tat és abso­luta. Supo­sen un cop d’estat en tota regla. Tou, si es vol, però cop d’estat. Fa uns dies, un peri­o­dista em deia: “De cap manera, tan sols hi ha cop d’estat quan hi han mili­tars pel mig, i aquí no n’hi ha.” Però no és així, perquè hi ha cop d’estat sem­pre que es pro­du­eix una sub­versió total de l’orde­na­ment jurídic esta­blert amb volun­tat explícita d’acon­se­guir el con­trol abso­lut del poder. Les coses són el que són, i no el que es diu que són. Ara bé, si aquest cop d’estat és l’acció que des­en­ca­dena la rup­tura, quina serà la reacció del govern cen­tral? El pre­si­dent Rajoy ho ha reblat de totes les mane­res pos­si­bles: apli­car la llei amb mode­ració i sense alda­rulls, amb gra­du­a­li­tat i pro­por­ci­o­na­li­tat, si bé també amb tota fer­mesa, que és el que ha de fer un Estat que no es vol suïcidar. Així les coses, a hores d’ara resulta impos­si­ble una treva que posi fi a aquesta dialèctica per­versa, ja que no resulta ima­gi­na­ble que les parts enfron­ta­des obrin un diàleg amb volun­tat de pacte, com és el que la prudència acon­se­lla­ria si la prudència fos una vir­tut prac­ti­cada pels nos­tres diri­gents.

No serà així. I arri­ba­rem ine­xo­ra­ble­ment a una altra etapa, que serà l’etapa de l’enfron­ta­ment. Ningú –ni el pre­si­dent Rajoy ni el pre­si­dent Puig­de­mont– tenen ni la més remota idea de com serà. Són tants els impon­de­ra­bles, que resulta il·lusori esbri­nar el final del procés, que pot que­dar en res o bé superar de molt les pre­vi­si­ons més ago­sa­ra­des que s’hagin fet. Fet que posa el desen­llaç en mans dels més radi­cals, dels aven­tu­rers, dels vio­lents i dels que no tenen res a per­dre. Així les coses, són per­ti­nents dues refle­xi­ons. La pri­mera és com hem pogut arri­bar fins aquí, com és pos­si­ble que els nos­tres diri­gents no hagin tro­bat una via d’entesa, i com s’han entos­su­dit en les seves res­pec­ti­ves posi­ci­ons. El país –que fun­ci­ona millor del es diu– i els seus ciu­ta­dans –als quals mai s’ha de por­tar a situ­a­ci­ons límit– no s’ho merei­xen. I la segona és que el 2-O, l’endemà de l’1-0, s’hau­ran de reco­llir els plats tren­cats, és a dir, s’haurà d’ence­tar un diàleg transac­ci­o­nal si és que efec­ti­va­ment es vol tro­bar una sor­tida. I la pri­mera pro­posta per a aquest diàleg l’hau­ria de fer qui té més força: el govern cen­tral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.