Opinió

Keep calm

L’art de l’art

L’art és la materialització del pensament. Coartar, censurar, limitar, retallar, prohibir que l’art ens retrati és anar contra natura

Fa just una set­mana que va sal­tar la notícia. La de la reti­rada d’una obra d’art de la fira Arco sobre els pre­sos polítics. Que se cen­suri una obra d’art a hores d’ara i que qui ho faci és l’orga­nit­zació de la fira que, en prin­cipi, se suposa que hau­ria de vet­llar perquè l’artista s’expressi sense cap limi­tació és una con­tra­dicció esperpèntica en ella mateixa. L’art de l’art rau en aquesta doble carac­terística que el fa únic. És trans­gres­sor, pro­vo­ca­dor i tren­ca­dor però és un mirall, un reflex, un indi­ca­dor de la soci­e­tat que el genera. L’art és l’expressió de la teva relació amb el món. L’art t’obre l’ànima. T’eixam­pla la pers­pec­tiva. No entenc com encara ara hi ha per­so­nes que qüesti­o­nen l’art i la seva uti­li­tat.

N’apre­nem alguna cosa, ens fa millors éssers humans? Ens fa més feliços, pot­ser fins i tot més lliu­res? L’art és una forma d’expres­sar sen­ti­ments. És una sor­tida, una forma d’expres­sar-se... Pin­tura, música, escul­tura, lite­ra­tura. L’art ser­veix per eva­dir-nos de la rea­li­tat, ja sigui menys­pre­ant-la o ido­la­trant-la. La qüestió és mos­trar a la gent el que sents i que la gent et mos­tri a tu l’efecte que té el teu art sobre ells, la recerca sub­jec­tiva de la veri­tat. Les mani­fes­ta­ci­ons dels artis­tes són úniques al món i han estat i són una manera de cana­lit­zar els nos­tres sen­ti­ments i inqui­e­tuds més pro­funds. I, de retruc, a través d’aques­tes cre­a­ci­ons, o en el camp que sigui, fer-ho arri­bar al món. És cre­ació, expressió, empa­tia, una ajuda a la com­prensió i, en defi­ni­tiva, un suport per a l’evo­lució humana, tant indi­vi­dual com col·lec­tiva. És la mate­ri­a­lit­zació del pen­sa­ment. Coar­tar, cen­su­rar, limi­tar, reta­llar, pro­hi­bir que l’art ens retrati és anar con­tra natura.

Des de Flau­bert fins a Eco, diver­sos artis­tes de dife­rents dis­ci­pli­nes han tin­gut molt clar que les seves obres tenien un objec­tiu, el de fer-nos esti­mar l’art perquè d’entre totes les men­ti­des és la que menys enga­nya. L’art és aque­lla ficció que millor ens fa enten­dre la rea­li­tat. Apre­ciem l’art de l’art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.