Opinió

Tribuna

El suïcidi d’Europa

“La Segona Guerra dels Trenta Anys que va assolar Europa des de 1914 a 1945 va suposar el final de l’hegemonia europea de cinc-cents anys. El ceptre va passar als Estats Units. Europa s’havia suïcidat

L’onze de novem­bre de 1918, ara farà cent anys, va aca­bar la Guerra Euro­pea, la Pri­mera Guerra Mun­dial o, si es vol, la pri­mera etapa de la Segona Guerra dels Trenta Anys, que va asso­lar Europa des de 1914 a 1945 i va supo­sar el final de l’hege­mo­nia euro­pea de cinc-cents anys. El cep­tre va pas­sar als Estats Units. Europa s’havia suïcidat. Mar­ga­ret McMi­llan ho diu amb altres parau­les: “Europa aca­bava d’esquinçar-se a si mateixa.” La guerra començà a causa d’una dis­puta pel poder i la influència als Bal­cans, i acabà arros­se­gant totes les grans potències, des de la Rússia tsa­rista fins a la Gran Bre­ta­nya, i la majo­ria de les potències menors. Tan sols Espa­nya, Suïssa, els Països Bai­xos i les naci­ons escan­di­na­ves en que­da­ren al marge. Es lluità a Àsia, a Àfrica, a les illes del Pacífic i a Ori­ent Mitjà, però sobre­tot a Europa. Les trin­xe­res la cre­ua­ven des de Bèlgica, al nord, fins als Alps, al sud; seguien les fron­te­res de Rússia amb Ale­ma­nya i Àustria-Hon­gria, i divi­dien els Bal­cans. Hi llui­ta­ren, a més d’euro­peus, sol­dats de tot el món: aus­tra­li­ans, cana­dencs, neo­ze­lan­de­sos, hindús, mar­roquís, alge­ri­ans, sene­ga­le­sos, viet­na­mi­tes i, des de 1917, nord-ame­ri­cans. “Qua­tre anys de guerra debi­li­ta­ren per sem­pre la suprema con­fiança que Europa tenia en si mateixa i que l’havia por­tat a domi­nar el món.”

Molt s’ha escrit sobre les cau­ses d’aquesta heca­tombe, i s’ha acu­sat com a res­pon­sa­bles els actors que pro­ta­go­nit­za­ren aquell febril agost de 1914 en què començà la guerra. No s’ha arri­bat a cap con­clusió de con­sens perquè és més que pos­si­ble que les cau­ses fos­sin diver­ses. Així, s’ha des­ta­cat la forta incidència que tin­gue­ren els diver­sos naci­o­na­lis­mes balcànics. Àustria-Hon­gria era, en efecte, un imperi anqui­lo­sat en el que els pobles eslaus –espe­ci­al­ment Bòsnia– volien més inde­pendència. Fins i tot l’arxi­duc Fran­cesc-Fer­ran era par­ti­dari d’una unió tri­par­tida: Àustria, Hon­gria i els pobles eslaus del sud. Però ja era tard per acon­se­guir una fusió com l’asso­lida per les grans naci­ons d’Occi­dent després de l’era revo­lu­cionària. El sen­ti­ment inde­pen­den­tista i irre­demp­tista ja no podia cal­mar-se. I així, s’apel·lava per fona­men­tar-lo a alguna gran­desa pas­sada, a la llen­gua pròpia, a un gran heroi de feia segles o a la religió. No obs­tant, aquesta eclosió naci­o­na­lista no hau­ria estat sufi­ci­ent per fer escla­tar la guerra si les grans potències (Gran Bre­ta­nya, França, Ale­ma­nya i Rússia) no hagues­sin estat també enfron­ta­des per rei­vin­di­ca­ci­ons ter­ri­to­ri­als a Europa i fora d’Europa, des­ti­na­des a ampliar els seus res­pec­tius impe­ris colo­ni­als i les seves zones d’influència, així com per dis­pu­tar-se el domini del mar (Ale­ma­nya havia ence­tat una car­rera amb la Gran Bre­ta­nya per superar-la amb la seva flota de guerra).

El cert és que tot ple­gat es va dis­fres­sar de guerra ideològica. Els ali­ats con­si­de­ra­ven que els ale­manys sem­pre havien estat uns inva­sors bàrbars, havien des­truït la civi­lit­zació de Roma i sem­pre havien defen­sat la idea que “la força dona la raó”. Però els ale­manys, per la seva banda, con­si­de­ra­ven que els fran­ce­sos, no obs­tant la seva decadència, han tin­gut sem­pre l’obsessió de domi­nar Europa cen­tral, fins que la reu­ni­fi­cació d’Ale­ma­nya va posar fi a aquesta aspi­ració, pro­vo­cant a França un movi­ment reven­gista de monàrquics, naci­o­na­lis­tes, impe­ri­a­lis­tes, mili­ta­ris­tes i anti­se­mi­tes, per als quals des­mem­brar Ale­ma­nya era un objec­tiu essen­cial. I la Gran Bre­ta­nya, al seu torn, volia per­se­ve­rar en la seva política tra­di­ci­o­nal d’infe­rir-se en la política con­ti­nen­tal, sem­pre en con­tra de la nació més forta i avançada, i gover­nar el món mit­jançà el domini del mar i del comerç inter­na­ci­o­nal. Escrip­tors, artis­tes i acadèmics van defen­sar amb entu­si­asme aques­tes idees i altres de sem­blants, amb molt comp­ta­des excep­ci­ons, d’entre les quals des­ta­quen el francès Romain Rolland i l’anglès Ber­nard Shaw. No és estrany, doncs, que cent anys després resulti tan difícil la cons­trucció de la Unió Euro­pea. La inèrcia de la història li posa tra­ves. Tot i que la sal­vació d’Europa està en la seva uni­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.