Opinió

LA GALERIA

Pilar Heras

No diré que volia canviar el món, era molt realista, però sí que volia canviar les coses i, en la mesura que ha pogut, ho ha fet

A finals dels anys setanta, un grup de joves figue­rencs amb inqui­e­tuds soci­als i polítiques van irrom­pre a la secció comar­cal de CCOO a l’Alt Empordà. El sin­di­ca­lisme aga­fava força i era un bon espai per tre­ba­llar en favor dels drets dels tre­ba­lla­dors. Van fer-hi tan bona feina que en poques set­ma­nes van des­per­tar l’interès de la direcció del sin­di­cat, que va enviar el sin­di­ca­lista i diri­gent comu­nista Paco Fru­tos a veure què pas­sava. Fru­tos, de manera ful­mi­nant, va expul­sar del sin­di­cat aquells joves, massa afins a grups inde­pen­den­tis­tes, ja que podien tras­bal­sar l’hege­mo­nia del PSUC dins de CCOO. Crec que aquesta va ser una de les pri­me­res lliçons que va apren­dre Pilar Heras en el món real de la política. La Pilar ja no era aque­lla noia kum­baià pro­vi­nent de l’escol­tisme que tocava la gui­tarra a la parròquia de mossèn Molle­russa; també havia dei­xat enrere el grup Indika, on can­tava a The­o­do­rakis i poe­mes de Maria Àngels Anglada. La Pilar no diré que volia can­viar el món, perquè era molt rea­lista, però sí que volia can­viar les coses i, en la mesura que ha pogut, ho ha fet, tant en l’àmbit docent i uni­ver­si­tari com des de les dife­rents res­pon­sa­bi­li­tats que ha tin­gut, com a regi­dora de Caba­nes, com a direc­tora dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Benes­tar i Família a Girona, des del Comitè d’Ètica dels Ser­veis Soci­als de Cata­lu­nya, des del Depar­ta­ment de Justícia o des dels dife­rents àmbits del món social en què ha par­ti­ci­pat acti­va­ment. Com a imatge de l’espe­rit rebel, d’incon­for­mista i de voler can­viar-ho tot, em quedo amb la de Pilar Heras a cavall d’aquell Citroën 2CV blau cel, des­ca­po­tat –amb el pre­cep­tiu adhe­siu del “Nuclear? No gràcies”–, abran­dant una gran este­lada, i encapçalant una de les mar­xes en cotxe fins als Aigua­molls per rei­vin­di­car la defensa d’aquest espai natu­ral, i també de quan va encapçalar la pri­mera can­di­da­tura inde­pen­den­tista a Figue­res. Real­ment ha estat una per­sona tos­suda, que va par­ti­ci­par en la cre­ació del “Grup de Dones” de Figue­res i que, amb una gran capa­ci­tat argu­men­ta­tiva, podia arri­bar a convèncer fins i tot un emblemàtic mili­tat del PSUC com Pere Cro­sas perquè aban­donés el cen­tra­lisme democràtic i fos el cap de llista per Girona en les gene­rals del 1979 pel Bloc d’Esquerra d’Alli­be­ra­ment Naci­o­nal (BEAN) de Xiri­nacs.

Tot ple­gat, una bona lliçó de vida i gene­ro­si­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.