Opinió

Full de ruta

Hiperpares

La hiperprotecció genera fills més dependents, més insegurs, menys responsables, més immadurs... però aquesta és cada cop més present

Twit­ter és el que és però a vega­des hi ha piu­la­des que fan pen­sar. L’altre dia, la usuària @cosp_­montse deia: “La mare d’un alumne m’ha retret que parlés de Maut­hau­sen al seu fill, perquè es veu que és un tema «massa dur» per al seu nen de quinze anys... Aquesta sobre­pro­tecció no només con­ver­teix els ado­les­cents en ble­des asso­le­lla­des sinó que els fa igno­rants molt peri­llo­sos.” La piu­lada em va cri­dar l’atenció perquè, cer­ta­ment, jo també tinc la sen­sació que es pro­te­geix massa els fills, tant per con­ver­tir-los en una miqueta rucs. Però no vaig ser l’únic; la piu­lada va tenir cen­te­nars de comen­ta­ris i milers, més de 9.000, de repiu­la­des i m’agrada. La veri­tat, m’hi vaig que­dar ben engan­xat; els comen­ta­ris eren boníssims: “I el pobre nen jugant al Call of Duty, on tot són flors i vio­les” o “I fent-se palles veient porno per inter­net”. I apro­fun­dint en el tema amb altres anècdo­tes: “Auto­es­cola. La mare d’un alumne va dema­nar-nos que no posés pràcti­ques al seu fill abans de les dotze del mig­dia perquè fins lla­vors dor­mia. I no tre­ba­llava ni estu­di­ava. Sobre­pro­te­gits, igno­rants peri­llo­sos i dro­pos . Només un estímul: sor­tir de festa.” Un altre: “Conec el cas d’un com­pany mes­tre que va tre­ba­llar la guerra d’Iraq a sisè de primària. Una mare li va fer arri­bar una queixa ja que era un tema «massa vio­lent». La res­posta del com­pany va ser: «Des­perti. Per vio­lent el GTA, el joc a què juga el seu fill».” I més: “Quin futur els espera? Quan la meva filla va començar P3, es va morir un dels xais de l’escola, la mes­tra els ho va expli­car, molts pares no hi van estar d’acord. Trac­tar la mort des de la infància ha de ser nor­mal, trac­tar l’holo­caust amb ado­les­cents és obli­ga­tori. Gràcies, mes­tres!” I així sense parar.

Els psicòlegs diuen que sobre­pro­te­gir els fills, fer del que s’ano­mena hiper­pa­res, pro­voca que aquests siguin depen­dents dels seus pares i mares, tin­guin difi­cul­tats per apren­dre a ser res­pon­sa­bles de les seves vides, tin­guin més pors i inse­gu­re­tats, poca auto­es­tima, mos­trin acti­tuds imma­du­res i poca tolerància a la frus­tració. Vosal­tres matei­xos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.