Opinió

opinió

El joc del gat i la rata

El judici és el que més s’assem­bla a un com­bat cos a cos, en el qual els com­ba­tents pre­te­nen por­tar l’ene­mic a casa, on el ter­reny de com­bat és, per cone­gut, més fàcil, més addicte. Parlo així perquè puc dir que tinc molta experiència de lec­tura, estudi, com­prensió, retenció i conei­xe­ment dels temes en gene­ral. Puc opi­nar de les per­so­nes que veig actuar en judi­cis com­ple­xos, difícils, on es juga quel­com més que la pro­fes­si­o­na­li­tat, l’esta­tus adqui­rit, o bé l’amor propi. Par­lant-ne després de veure i sen­tir les inte­ri­o­ri­tats de l’assumpte, hom s’adona de la seva com­ple­xi­tat i que la sin­ce­ri­tat resta de vacan­ces, cosa que no vol dir men­tir, sinó selec­ti­va­ment recor­dar en moment i mida con­ve­ni­ent. És un art! Oriol Jun­que­ras haurà pujat uns gra­ons, a pit obert, sim­pli­fi­cant les qüesti­ons, tra­ient-se les mos­ques i donant la talla al fis­cal de l’Estat del Tri­bu­nal Suprem. I sense notes de cap mena per con­sul­tar. Ostres! Ha par­lat amb segu­re­tat, aplom, tran­quil·litat, i citant dades i xifres com si tal cosa. El pre­si­dent li ha fet una indi­cació de la memòria, exac­ti­tud i fluïdesa d’expressió, al qual ha con­tes­tar així: “Señor pre­si­dente, hace un año y medio que no hablo. Hoy he venido con la idea de recu­pe­rar.” Ha dit i ha demos­trat que és un bon ora­dor, culte i pon­de­rat, que ha estu­diat les lleis que diuen ha trans­gre­dit i que recusa amb conei­xe­ments apro­fun­dits expo­sats amb natu­ra­li­tat i sen­zi­llesa. Res a veure amb l’Oriol ocur­rent i fes­tiu de sem­pre. M’he ado­nat de la diferència de per­so­na­li­tat i d’acti­tud: l’Oriol Jun­que­ras s’ha posat cor­bata!

El llarg diàleg, mena de com­bat sense pólvora entre l’acu­sat Joa­quim Forn i el fis­cal del Suprem, ha estat una autèntica lliçó judi­cial. Els dos acre­di­tats pro­fes­si­o­nals han fet una des­cripció dels fets com si n’hagues­sin for­mat part. Ha estat una mena d’aca­ra­ment inu­sual. Aquest judici, sense pre­ce­dents a Cata­lu­nya o bé a Espa­nya, per amb­dues parts, pas­sarà a la història. No pas perquè els gua­nya­dors obtin­guin grans coses i els per­de­dors les per­din. D’inde­pendència i de república, sem­bla que els proveïdors no en tenen a punt d’entrega i s’ha de fer a mida. Pos­si­ble­ment, o millor dit, n’estic segur, una segre­gació ràpida no serà pos­si­ble, diguin el que vul­guin les urnes. Com fer des­a­parèixer l’enveja, el sen­ti­ment d’infe­ri­o­ri­tat, la inter­pre­tació de la història de l’edat mit­jana, i l’evo­lució nega­tiva d’un parell de pro­ble­mes sem­blants, els quals pas­sen anys i panys fent ara sí, ara no. Molts cata­lans cre­uen que Europa farà esforços per aju­dar. Aju­dar a què?, pre­gunto. En aquest moment, sols Angla­terra, Ale­ma­nya i pot­ser França –deixo els països de l’est tran­quils– podrien aju­dar quel­com. Cal recor­dar que en els temps que cor­ren, l’ajuda des­in­te­res­sada no exis­teix. Els cata­lans en edat labo­ral hau­ran d’acce­le­rar i tre­ba­llar més que mai, pro­duir, estal­viar i ven­dre tot allò ven­di­ble i més. És una llàstima que als mer­cats iti­ne­rants no hi hagi para­des assor­ti­des amb mal­pen­sats, calum­ni­a­dors, enve­jo­sos, men­ti­ders, mal­par­lats i més. A Cata­lu­nya es res­pi­ra­ria millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.