opinió
Responsabilitat i il·lusió per Catalunya
La proximitat té una rellevància excepcional en la gestió pública, perquè la gent transmet pensaments i emocions molt més autèntics que qualsevol assessor o expert en campanyes de propaganda
La política en majúscules, tal vegada, té un objectiu més important que els altres: assegurar que el fet públic sigui un lloc per als consensos i un terreny d'oportunitats i diàleg. El president de la Generalitat, José Montilla, quan em va demanar estar en el comitè de campanya del Partit dels Socialistes de Catalunya per les eleccions al Parlament de Catalunya de la propera tardor, abans que tot, va fer-me l'honor de poder participar en el projecte de país. Haurem de saber-ho transmetre fent política de manera diferent. La coherència i els fets han de capacitar-nos per transmetre confiança entre la gent, per cercar ponts de trobada, per saber escoltar i ser pròxims. Els que ens hi incorporem no només haurem de saber demostrar que aportem noves idees, sinó que també estem qualificats per fer política d'una altra manera.
El comitè ha generat des d'un primer moment bones expectatives i ara tenim el deure d'acomplir-les. Té una composició equilibrada i una direcció excel·lent. En Jaume Collboni disposa d'una dilatada trajectòria com a coordinador del grup parlamentari, que l'avala per emprendre la feina d'explicar una nova idea de fer política a Catalunya. Entre les aptituds i les capacitats de l'equip, amb gent d'experiència però també amb joves plens d'il·lusió, voldria destacar la importància atorgada al municipalisme.
A Catalunya i especialment dins el PSC, el municipalisme ha desenvolupat una funció fonamental des de la transició. El socialisme català està fet de municipalisme. Només cal recordar que tant el president com alguns dels consellers socialistes de la Generalitat de Catalunya han estat alcaldes i alcaldesses de les seves ciutats i pobles. Des dels pobles i ciutats, les alcaldesses i alcaldes, des de la proximitat, treballem i lluitem pel benestar dels veïns i veïnes que tenen noms i cognoms, que coneixem de primera mà. De nou, el president s'ha tornat a envoltar d'alcaldes i alcaldesses. En aquesta ocasió hi som els de Lleida, Tarragona, Santa Coloma de Gramenet, Ulldecona i Salt.
La proximitat té una rellevància excepcional en la gestió pública, perquè la gent transmet pensaments i emocions molt més autèntics que qualsevol assessor o expert en campanyes de propaganda. El termòmetre de les coses ben fetes (o bé de les millorables) sempre és a peu de carrer. En aquest terreny, per tant, és necessari estar compromesos amb el conjunt de la ciutadania i amb les opinions de tota la ciutadania des d'un primer moment.
Més que qualsevol altra cosa, Catalunya és sobretot el conjunt de la voluntat de la seva gent. Per totes aquestes raons, no puc estar-me de reclamar el municipi com a agent de primer ordre en la vida de les persones.
Les primeres passes per presentar propostes, idees i plantejaments innovadors a favor de Catalunya comencen amb una aposta clara per la proximitat i el municipalisme. És una bona notícia. Els eixos més importants ja els tenim definits: en el socialisme català proposem un projecte sòlid relligat, amb experiència i renovació, per continuar perseguint l'excel·lència com a ideal. Els veritables canvis aprofiten el millor del passat per aspirar a un futur millor encara. Disposem d'un llegat de gestió eficient i ara tenim idees renovades per tornar a intentar amb solvència i sinceritat continuar essent el partit central de Catalunya.